octombrie 2008
Soarele Astra Film Festival răsare toamna aceasta în oraşul Poznan din Polonia după evenimentele de succes din Cracovia, Paris, Torino şi Novosibirsk (Rusia), prin proiectul Astra Film în lume.

În perioada 15-19 octombrie 2008 Castelul regal Zamek din Poznan va fi gazda Astra Film Festival în Polonia, ţară a cărei tineri au format constant, de mai bine de zece, o parte a publicului festivalului de la Sibiu.

"În anii 1990 când am pornit aventura Astra Film Festival, părea un miracol de neatins să ajungem sa fim chemaţi ca un brand cultural al Europei. În acest an Festivalul a fost găzduit în diferite oraşe din Europa, şi m-a cuprins aceeaşi emoţie de începuturi când am văzut succesul programului departe de Sibiu." -a declarat Dumitru Budrala, directorul Astra Film.

32 documentare ce poartă amprenta unor regizori români consacraţi, o expoziţie de fotografie şi seri de muzică tradiţională susţinute de tineri din Braşov (Minisatul Sf Andrei) şi de Fanfara Zece Prăjini vor reprezenta România în faţa publicului polonez. Programul mai cuprinde filme studenţeşti clasice ale documentarului şi filme premiate de-a lungul anilor la Astra Film Festival.


România în imagini şi sunete

Festivalul de film documentar ce se va desfăşura în Poznan se înscrie în seria de acţiuni de promovare a regizorilor români şi a creaţilor cinematografice româneşti dincolo de hotarele ţării. Programul pregătit de Astra film include o selecţie a documentarelor de succes produse în ultimii ani de: Thomas Ciulei, Alexandru Solomon, Dumitru Budrala, Dan Alexe, Corina Radu, Adina Pintilie, Angus MacQueen, majoritatea fiind proiectate la diverse ediţii ale Astra Film Festival.

Cu o tematică diversă, filmele abordează diferite aspecte ale realităţilor româneşti: fenomenul migraţiei şi efectele globalizării, profesii tradiţionale în contextul modernităţii, marginalizarea populaţiei de etnie romă, efectele comunismului. Selecţia cuprinde şi filme-portret (Graţian, Mămăliga te aşteaptă, Sălaşul) şi succese internaţionale ale unor regizori de origine română (Dan Alexe, Andrei Iteanu) care au abordat teme ne-româneşti sau chiar de dincolo de graniţele Europei (Cabal in Kabul, Letter to the Dead). Proiecţiile vor fi urmate de sesiuni de dezbateri la care vor participa cineaşti, studenţi şi invitaţi.

Programul special de proiecţii de film va fi completat de expoziţia de fotografie Transilvania mea, unde 36 de fotografi din România, Olanda, Statele Unite şi Japonia vor expune 100 de fotografii ce surprind cotidianul urban românesc, dar şi pe cel rural, într-o paletă a cărei compoziţie principală este realitatea nedisimulată din România.

Expoziţia va fi vernisată pe 15 octombrie 2008, la Galeria "pf" din cadrul Centrului Cultural Zamek şi îşi propune să dezvăluie o latură socială necunoscută, prin arta fotografiei documentariste.


Centru Cultural Zamek - locaţia ideală pentru Astra Film Festival

Castelul Zamek - reşedinţa principală a împăratului Wilhelm al II-lea, a fost cea mai mare şi mai importantă clădire construită de autorităţi la începutul secolului XX, pentru a creşte importanţa oraşului. Construcţia castelului a fost finalizată în doar 5 ani, stilul fiind predominant neo-roman.

În prezent, palatul imperial Zamek a devenit una dintre cele mai mari instituţii din Polonia care organizează programe culturale pentru o paletă largă de oameni. În fiecare an, peste 300 de mii de oameni iau parte la diverse evenimente culturale: festivaluri, expoziţii, concerte, proiecţii de film, piese de teatru, întâlniri şi workshop-uri cu scopuri educaţionale.

Clădirea are săli atât spaţioase cât şi modeste, care permit derularea unor proiecte interdisciplinare. Acesta este şi motivul pentru care Astra Film a decis să colaboreze cu Centrul Cultural Zamek. Elementele ce compun festivalul: film, fotografie şi muzică, permit publicului polonez să descopere şi să înţeleagă realităţile contemporane din România, din unghiuri diferite.

Astra Film în Polonia este organizat de Fundaţia Astra Film şi Studioul Astra Film cu sprijinul MCC, al ICR şi al unor sponsori generoşi.

De: Regia: Cu:

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus