Bucureştiul cultural / octombrie 2008
Un demon împuşcă Zîne Măseluţă şi alte creaturi de poveste pentru a salva omenirea.

E roşu, uriaş, are două cioturi de coarne pe frunte şi o frizură de samurai pe ceafă. E îmbrăcat cu o haină lungă de piele, de sub care iese o coadă lungă, şi are la brîu un pistol cel puţin impunător. Îi plac trabucurile, berea şi pisicile şi habar n-are că e pe cale să devină tată. E Hellboy, Băiatul Iadului, şi s-a întors pe ecrane ca să împiedice distrugerea lumii. Pînă cînd, conform profeţiei, o va distruge el.

Hellboy II: The Golden Army este continuarea filmului regizat în 2004 de Guillermo del Toro (El laberinto del fauno), care-l aducea pe ecrane pe eroul din benzile desenate ale lui Mike Mignola. Cine e Hellboy? O creatură dintr-un alt univers, adusă pe lume de savanţii nazişti şi salvată de armata americană? Un demon roşu, care va provoca Armaghedonul? Un supererou pursînge, pentru care a face bine şi a împiedica răul sunt principalele ţeluri în viaţă? Hellboy e cîte puţin din toate acestea, dar şi ceva în plus - un diavol mofturos şi imatur, cu tot ce decurge de aici: iubeşte pisicile (are acasă cîteva zeci) aşa de mult, încît e în stare să compromită o acţiune secretă ca să salveze o felină; e avid după glorie, aşa că se dă în spectacol ori de cîte ori are ocazia, deşi superiorii îi interzic să iasă în public; mînuieşte armele cele mai mari şi mai arătoase, cu plăcerea unui puşti care a dat o spargere la magazinul de jucării.

După ce, în filmul din 2004, Hellboy s-a luptat cu naziştii care doreau să cucerească lumea cu ajutorul lui Rasputin (să nu vă prind cîrcotind - e o adaptare după benzi desenate!), de data aceasta elfii şi trollii sunt cei care îi dau de cap. Povestea (cu o puternică tuşă ecologistă) e spusă chiar de omul de ştiinţă care l-a descoperit pe Hellboy şi care îi e ca un tată, într-un flashback din copilăria eroului. În vremurile străvechi, între oameni şi elfi a izbucnit un război, pe care elfii l-au cîştigat cu ajutorul unei armate invincibile de creaturi mecanizate aurii. Regele elfilor a făcut un pact cu oamenii, aceştia urmînd să păstreze aşezările în care se găseau, dar să nu se atingă de păduri şi de sălbăticie. Cum oamenii, de-a lungul veacurilor, au tăiat pădurile, fiul regelui elf, prinţul Nuada, a făcut rost, în zilele noastre, de elementele necesare pentru a retrezi la viaţă invincibila Armată de Aur, ca să înceapă războiul cu oamenii. Nuada se foloseşte de creaturi care, după ce pădurile le-au fost distruse, se adăpostesc în Piaţa Trollilor, sub Podul Brooklyn. Hellboy trebuie să-l împiedice pe prinţul elf să activeze Armata de Aur şi să distrugă rasa umană, iar pentru asta îi are drept camarazi pe Abraham Sapiens (un om-amfibie foarte manierat), pe Johann Krauss (un costum animat de un abur ectoplasmatic), dar mai ales pe Liz Sherman (o tînără care controlează focul). Aceasta din urmă este şi iubita lui, care rămîne însărcinată într-un moment în care relaţia lor scîrţîie din toate încheieturile.

Actorul Ron Perlman a intrat încă o dată în costumul lui Hellboy, căruia i-a împrumutat o bună parte din capacitatea sa de a fi sarcastic. Filmul este plin de replici acide şi de umor, scenele în care Hellboy îşi polizează coarnele aşa cum un bărbat obişnuit se bărbiereşte sau în care se îmbată cu Abraham Sapiens, amîndoi bolnavi de inimă albastră, sunt savuroase. Imaginaţia senzaţională a lui Guillermo del Toro a născut creaturi cînd groteşti, cînd hilare. Aflăm, de exemplu, că Zîna Măseluţă există, numai că numele îi vine de la zecile de dinţi ascuţiţi din gura-i feroce şi de la faptul că, atunci cînd devorează un om, îi place să înceapă cu dinţii şi oasele acestuia! De asemenea, Piaţa Trollilor este un mediu fascinant, cu zeci de personaje fantastice pe care le vedem doar în treacăt. Guillermo del Toro introduce şi aici cîteva dintre elementele-fetiş ale filmelor sale (culoarea chihlimbarului şi mecanismele cu roţi dinţate) şi preia unele aspecte grafice ale personajelor din El Laberinto del Fauno - Îngerul Morţii din Hellboy... seamănă izbitor cu Omul Palid din El Laberinto... Rezultatul este o sărbătoare din punct de vedere vizual.

Următorul proiect al regizorului Guillermo del Toro este mult aşteptata ecranizare după The Hobbit, cartea lui J.R.R. Tolkien care precede The Lord of the Rings. Produs şi adaptat pentru marele ecran de Peter Jackson, Fran Walsh şi Philippa Boynes - echipa care a adus sub ochii noştri trilogia Inelului -, filmul este programat să apară în două părţi, în 2011 şi 2012. După ce a arătat Guillermo del Toro cu El Laberinto del Fauno şi, iată Hellboy II: The Golden Army, se pare că Hobbitul se află pe mîini bune.


Hellboy II: The Golden Army
Regia şi scenariul: Guillermo del Toro
Cu: Ron Perlman, Selma Blair, Doug Jones, John Hurt.
Regia: Guillermo del Toro Cu: Ron Perlman, Selma Blair, Doug Jones, James Dodd, Jeffrey Tambor, John Hurt

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus