Agenda LiterNet  Sageata  Ştiri

Dacă e joi, e Cinemateca Astra Film 2008! - The Shepherds of Berneray

octombrie 2008
Transhumanţa

Tema lunii octombrie Transhumanţa în filmul documentar, prezintă câteva filme despre moduri de viaţă ale păstorilor transhumanţi din România, Iran, China, Scoţia şi India.

Există în tradiţia filmului documentar teme recurente, iar marile mişcări de oameni şi animale proprii economiei pastorale este una dintre ele. Este ceva în acest subiect care trece dincolo de spectaculos şi de povestea oamenilor şi a turmelor.

Pentru o populaţie sedentară, pentru descendenţii agricultori, o viaţă fără rădăcini înfipte într-un anumit loc, o viaţă care se petrece într-un spaţiu foarte larg, este ceva fascinant. Iar anvergura acestor mişcări e mai mult decât spectaculoasă, este chiar un miracol.

Sageata 16 octombrie 2008

The Shepherds of Berneray / Păstorii din Berneray
(Allen Moore, Jack Shea; U.K./U.S.A., 1981; 54 min)

Berneray este o mică insulă din Hebridele Exterioare de unde multe familii au fost strămutate în trecut pentru a mări spaţiul de creştere al oilor.

Filmul urmăreşte povestea păstorilor pe parcursul unui an, cu cântece şi poveşti galice, întreţesute cu interviuri. Diferite aspecte îi forţează pe locuitori să se mute de pe insulă şi filmul se întreabă dacă va fi evitat sau nu destinul insulelor învecinate, acum folosite doar pentru păscutul de iarnă.

Documentarul urmăreşte viaţa de pe insulă şi a locuitorilor ei, schimbarea anotimpurilor, concentrându-se pe ocupaţiile acestora - creşterea oilor şi pescuitul.

Un film scoţian independent făcut de doi americani - Allen Moore şi Jack Shea.

Cinemateca Astra Film a fost, în anul 2007, un maraton al documentarului de calitate, ce s-a extins pe toată perioada anului cultural, oferind sibienilor şi vizitatorilor singurul program constant al Capitalei Culturale Europene din Sibiu, prin proiecţii zilnice de documentare de autor apreciate şi premiate în ultimii 15 ani în întreaga lume.

În 2008, festivalul Astra Film este prezentat în Paris (Festivalul Internaţional Jean Rouch), în Novosibirsk (Meetings in Siberia, Festival Internaţional de film documentar), şi în Polonia în Poznan şi Cracovia, şi tot în acest an Cinemateca ASTRA FILM continuă cu proiecţii săptămânale tematice, în Sibiu, Deva şi Bucureşti.

Pentru Cinemateca Astra Film Sibiu 2008 am ales tematicile preferate ale publicul festivalului Astra Film, respectiv documentare ce ne aduc perspective noi tocmai despre subiecte care par a fi cunoscute de noi toţi: Femeia, Comunism / Post-comunism, Copiii, Transilvania mea, Globalizare, Transhumanţa, Romii, Iarna.

Vă aşteptăm la Cinemateca ASTRA FILM, în fiecare joi de la ora 14.00, în Piaţa Huet 12, Sibiu, Tel. 0269/210.134.

Sageata Alte linkuri: imdb.com

Satul de demult, proiecţie simultană în 203 parohii din Italia, Comunicat de presă
 Satul de demult laureat cu Marele Premiu la FIFE, 2014, Comunicat de presă
 Recuperarea trecutului - Valea plângerii la Cinemateca Astra Film din Sibiu, Comunicat de presă