Agenda LiterNet  Sageata  Ştiri  Sageata  Festivalul Naţional de Teatru 2008

The Sound of Silence de Alvis Hermanis cu soundtrack de Simon şi Garfunkel la FNT 2008

octombrie 2008
Festivalul Naţional de Teatru se deschide pe 1 noiembrie, ora 18.00, la Teatrul Naţional "I.L. Caragiale" din Bucureşti cu un spectacol luminos compus din muzică şi stări, nu din cuvinte: Sunetul tăcerii / The Sound of Silence, regizat de Alvis Hermanis.

Spectacolul face să iasă la iveală partea romantică a fiinţei noastre şi este în sine "un pas spre lumină", cum îl defineşte regizorul Alvis Hermanis.The Sound of Silence are la bază muzica formaţiei Simon and Garfunkel, cei ce reprezentau în anii 60, spune tot Hermanis, "utopia absolută, sentimentele romantice ale anilor '60".

Noul selecţioner al FNT, criticul de teatru Cristina Modreanu, spune despre acest spectacol: "Fascinat de trecut, Alvis Hermanis semnează un spectacol fără cuvinte, alcătuit din "clipuri" live pe muzica celor de la Simon and Garfunkel, într-o încercare de reconstituire a unei fresce din viaţa tinerilor din acele timpuri, timpuri de care ne este adesea dor..."

Spectacolul este perfect pentru romantici de ieri - care îşi vor revedea propria tinereţe - dar şi pentru cei de azi, fascinaţi de stilul de viaţă "vintage", The Sound of Silence a fost prezentat în iunie 2008 la Festivalul de la Napoli, iar în august la Festivalul de Teatru de la Helsinki.

Spectacolul Sunetul tăcerii se va juca la Teatrul Naţional "I. L. Caragiale", Sala mare, sâmbătă, 01.11.2008, la ora 18.30, duminică, 02.11.2008, la ora 18:00 şi luni, 03.11.2008, ora 18:00. Alvis Hermanis se va întâlni cu publicul festivalului şi cu oamenii de teatru interesaţi să afle detalii despre stilul său de lucru, luni, 3.11, ora 11.00, la sediul UNATC.

Despre Alvis Hermanis

Alvis Hermanis s-a născut în 1965 la Riga şi este considerat ca fiind cel mai important regizor al generaţiei sale în teatrul european. Din 1997, Hermanis este regizor la Teatrul Nou din Riga, o companie recent înfiinţată, cu repertoriu contemporan, ale cărei producţii au ca punct comun orientarea către munca actorului şi arată o precizie scrupuloasă în alegerea formei şi a vocabularului teatral.

Format ca actor la Conservatorul de Stat din Letonia, Alvis Hermanis şi-a început cariera de regizor în 1990. Primele sale spectacole - Marchizul de Sade după Yukio Mishima, Portretul lui Dorian Gray după Oscar Wilde sau Foc şi noapte după Rainis - au fost denumite pe rând, de critică, Cea mai bună producţie a anului şi au însemnat un debut spectaculos pe scenele europene, dar şi turnee în Canada şi SUA.

În aprilie 2007, regizorul Alvis Hermanis a primit prestigiosul Premiu Europa - Noi realităţi teatrale.

(foto: Gints Malderis)
Pentru mai multe detalii despre spectacolele şi evenimentele din programul Festivalului Naţional de Teatru accesaţi www.fnt.ro.

Toate articolele despre Festivalul Naţional de Teatru 2008

Selecţia ca act performativ - FNT 2008, Mihaela Michailov
 Suficienţa naţională - FNT 2008, Magdalena Boiangiu
 Prinzînd polemica de coadă - FNT 2008, Iulia Popovici