octombrie 2008
Top 10 - Cele mai bune filme româneşti (2008)
Deşi este singurul regizor care are două filme în clasamentul amintit - e vorba de Proba de microfon şi Croaziera, clasate pe locurile 9, respectiv 10 - Mircea Daneliuc pretinde ca cele două titluri să fie scoase "din acesta listă făcută de nişte nepricepuţi" şi, totodată, să nu fie sub nicio formă prezentate în acest final de săptămână la cinema Studio. În caz contrar, el ameninţă cu darea în judecată a celor care "au îndrăznit să-i judece opera fără acordul său".

O posibilă explicaţie pentru această supărare ar fi frustrarea unui mare regizor care în ultima vreme a înregistrat numai eşecuri: publicul nu mai vine la cinematograf ca să-i vadă filmele iar prezenţa sa în cadrul festivalurilor internaţionale sau a topurilor anuale "best-of" a devenit o amintire. Potrivit datelor publicate în Anuarele statistice editate de către CNC, niciunul dintre filmele sale din perioada 2000-2007 nu s-a clasat în primele 20 de titluri, nici ca încasări şi nici ca număr de spectatori.

Gestul cineastului nu face decât să-i jignească pe criticii care l-au votat, pe colegii de breaslă care se află alături de el în top şi, nu în ultimul rând, pe spectatorii care şi-ar fi dorit să-i revadă două dintre filmele emblematice ale anilor '70-'80. Trist şi, din păcate, perfect românesc.

Vă reamintim faptul că evenimentul Top 10 - Cele mai bune filme româneşti va avea loc în perioada 30 octombrie - 2 noiembrie 2008 la cinema Studio, şi că va fi inaugurat cu "primul clasat", Reconstituirea, difuzat joi, 30 octombrie 2008, începând cu ora 19:00, în cadrul spectacolului de gală.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus