noiembrie 2008
Festivalul Naţional de Teatru 2008
Miercuri, 05.11.2008

Regina frumuseţii din Leenane de Martin McDonagh
Regia: Andreea Vulpe (Teatrul "Toma Caragiu", Ploieşti)

Un text care mă aşteptam să fie bun. Văzusem acum ceva vreme Omul pernă al lui Radu Afrim la Brăila şi Vestul sălbatic în regia lui Cristi Juncu la Teatrul 74 din Târgu-Mureş. Două spectacole foarte bune care porneau de la textele lui Martin McDonagh. Aşteptările mi-au fost confirmate în mare parte, deşi, pe ultima sută, până şi textul mi-a părut previzibil. Lentoarea ritmului în care a curs totul şi lipsa de asumare a actorilor în anumite pasaje mi-au redus din elanul cu care intrasem la Odeon.

Hamlet, după William Shakespeare
Regia: Radu Alexandru Nica (Teatrul Radu Stanca, Sibiu)

Concentrat. Fără intervenţii inutile. Clădit pe ideea de luptă cu sinele. Hamlet are o problemă cu întreaga lume. Pare un puşti privat de cursul firesc al firii omeneşti, mistuit într-o ilogică a destinului de răzbunări şi datorii morale care nu-şi au rostul. Nu acum când Ofelia îi urlă fără să scoată un cuvânt că e a lui. Horaţio e rece şi prudent. Ca un motoraş care are grijă să respecte algoritmi. Se detaşează şi împinge cumva de la spate totul. Celelalte personaje rămase în joc sunt Gertrude, Claudius, Polonius şi Laertes. Adevărate şi credibile. Un Hamlet fără nici un fir de praf ce merită văzut.

* Aceste rânduri nu au titlul de cronică, ci sunt o mărturie personală a reacţiilor faţă de spectacolele din cadrul FNT 2008 la care asist în calitate de simplu spectator.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus