noiembrie 2008
Institutul Polonez şi Arhiva Naţională de Filme-Cinemateca Română prezintă în perioada 10-15 noiembrie 2008, la Cinemateca Eforie (sala Jean Georgescu din str. Eforie nr. 2), Zilele Filmului Polonez.

Vor fi prezentate şase filme recente, multe dintre ele premiate, realizate de câţiva dintre cei mai importanţi regizori ai filmului polonez contemporan: Jan Jakub Kolski, Witold Adamek, Tomasz Konecki, Andrzej Saramonowicz, Robert Gliñski, Michal Kwieciñski şi Janusz Kamiñski.

Toate filmele au subtitrare în limba engleză.

Program
10 noiembrie 2008, ora 19.00
Iasomie (Jasminum, Polonia, 2006)
Regia şi scenariul: Jan Jakub Kolski
Durata: 115 min.

11 noiembrie 2008, ora 18.00
Singurătate în reţea (Samotnoœæ w sieci, Polonia, 2006),
Regia şi imaginea: Witold Adamek
Durata: 124 min.

12 noiembrie 2008, ora 18.00
Testosteron (Testosteron, Polonia, 2007)
Regia: Tomasz Konecki, Andrzej Saramonowicz
Durata: 116 min.

13 noiembrie 2008, ora 18.00
Week-end prelungit (Dlugi weekend, Polonia, 2004)
Regia: Robert Gliñski
Durata: 72 min.

14 noiembrie 2008, ora 16.00
Figuranţii (Statyœci, Polonia, 2006)
Regia: Michal Kwieciñski
Durata: 115 min.

15 noiembrie 2008, ora 18.00
Hania (Hania, Polonia, 2007)
Regia şi imaginea: Janusz Kamiñski
Durata: 108 min.


Sinopsisuri filme
Iasomie (Jasminum, Polonia, 2006) - opt premii şi trei nominalizări.
Regia şi scenariul: Jan Jakub Kolski
În distribuţie: Janusz Gajos, Grażyna Blêcka-Kolska, Wiktoria Gasiewska, Adam Ferency, Krzysztof Pieczyñski, Monika Dryl, Boguslaw Linda
Durata: 115 min.

Acţiunea filmului se petrece într-o mănăstire veche de patru secole, învăluită în parfum... de legendă. Trei dintre călugării care o locuiesc, asemeni înaintaşilor lor din secolul al XVII-lea, au o trăsătură comună: fiecare emană parfumul unui copac - mălin, prun sau cireş. Ca şi cum nu ar fi de ajuns, aromele au puterea de a trezi în oameni iubirea, şi ea tot de trei feluri: nebună, oarbă şi nemărginită.

Într-o bună zi, la mănăstire soseşte Nataşa, restauratoare de biserici, care a primit comanda refacerii câtorva picturi. Este însoţită de fiica ei, Genia, în vârstă de cinci ani, naratoarea întregii poveşti. Nataşa se dovedeşte a fi nu numai o restauratoare, ci şi o creatoare de parfumuri, tulburând ordinea şi legile mănăstirii.


Singurătate în reţea (Samotnoœæ w sieci, Polonia, 2006)
Regia şi imaginea: Witold Adamek
Scenariul: Witold Adamek, Janusz L. Wiœniewski
În distribuţie: Magdalena Cielecka, Andrzej Chyra, Szymon Bobrowski, Elżbieta Czyżewska, Anna Dymna
Durata: 124 min.

Aparent, istoria unui triunghi conjugal obişnuit. Ea, o femeie de treizeci de ani din Varşovia, sensibilă, romantică, inteligentă, realizată profesional, măritată, simte nevoia să-şi mărturisească cuiva setea de trădare. Caută pe internet o persoană la întâmplare căreia să-i povestească despre cât de rece este relaţia sa cu soţul său, care îi poate oferi totul, mai puţin timp şi ataşament. Îl găseşte pe Jakub - un genetician, emigrat din Polonia la München, unde lucrează într-unul dintre cele mai apreciate laboratoare de genetică din lume. Extrem de organizat şi preocupat de munca sa, el nu mai are timp de sentimente, s-a izolat de lume, devotat exclusiv ştiinţei. Încetul cu încetul, ea reuşeşte să străpungă această carapace, făcându-l să se îndrăgostească de ea şi, într-un anumit sens, să devină dependent de prezenţa ei virtuală.


Testosteron (Testosteron, Polonia, 2007)
Regia: Tomasz Konecki, Andrzej Saramonowicz
Scenariul: Andrzej Saramonowicz
În distribuţie: Piotr Adamczyk, Borys Szyc, Maciej Stuhr, Krzysztof Stelmaszyk, Cezary Kosiñski, Tomasz Karolak, Tomasz Kot, Magdalena Boczarska, Joanna Fidler
Durata: 116 min.

Nunta dintre Kornel, un tânăr om de ştiinţă cunoscut datorită apariţiilor la televizor, şi cântăreaţa Alicja urmează să fie atracţia sezonului. Asistăm aşadar la pregătirile de nuntă. Chelnerul Tytus - puţin iritat pentru că nu de mult timp a aflat că va fi tată - aşază tacâmurile pe mese. În curte intră brusc un Rolls Royce argintiu. Trei bărbaţi impunători dau jos un băiat bătut şi se închid într-una dintre săli. Terorişti? Gangsteri? Poliţişti în civil? Situaţia se complică şi mai mult când, peste puţin timp, apare mirele cu capul bandajat, împreună cu fratele său Janis. Tytus ştie deja că va fi o nuntă ieşită din comun. Nu ştie însă că următoarele câteva ore îi vor schimba complet viaţa, la fel ca şi noilor-veniţi.


Week-end prelungit (Dlugi weekend, Polonia, 2004) - două premii
Regia: Robert Gliñski
Scenariul: Jaroslaw Sokól
În distribuţie: Krzysztof Globisz, Joanna Żólkowska, Leszek Piskorz, Boguslaw Kierc, Maciej Damiêcki
Durata: 72 min.

Bogdan Lewicki, un bărbat de vârstă mijlocie, capelmaistrul unei orchestre militare, şi Marta Walkowska, directoarea bibliotecii publice din cartierul varşovian Wawer, s-au cunoscut la emisiunea TV "Întâlnire cu un necunoscut". Au câştigat un week-end de mai într-o staţiune de pe malul unui lac. Amândoi sunt singuratici, visează să aibă pe cineva aproape, însă de la bun început "întâlnirea" nu se leagă. La acelaşi hotel de 5 stele îşi petrece week-endul însă un cunoscut bard din anii '80, de care Marta se îndrăgosteşte până peste urechi. Încearcă să-i câştige atenţia prin orice mijloace şi, în final, se decide să organizeze o seară de poezie şi muzică, pentru a sărbători Ziua Constituţiei de la 3 mai. Bogdan nu se lasă mai prejos şi pregăteşte şi el un eveniment artistic - 1 mai cu karaoke.


Figuranţii (Statyœci, Polonia, 2006) - 6 premii şi o nominalizare
Regia: Michal Kwieciñski
Scenariul: Jaroslaw Sokól
Muzica: Michal Lorenc
În distribuţie: Kinga Preis, Bartosz Opania, Anna Romantowska, Krzysztof Kiersznowski, Malgorzata Buczkowska
Durata: 115 min.

Un orăşel de vis, rătăcit undeva prin Polonia. Oameni obişnuiţi cu probleme obişnuite au în faţă o mare şansă. În oraş va sosi o echipă de filmare din China, care va organiza un casting pentru figuraţie într-un film. Printre cei dornici să simtă respiraţia "marii lumi", sunt doamna Maria, Gralewski şi Ela. Doamna Maria este văduvă, iar cea mai mare bucurie şi mândrie a ei este fiul - un actor foarte popular, care apare de obicei în spoturi publicitare. Gralewski are un magazin foto vechi, developează fotografii folosindu-se de metode tradiţionale şi-şi iubeşte meseria. Ela, împreună cu sora ei, au un magazin de confecţii textile şi o bursă loto. Chinezilor le vine în ajutor Bożena - singura persoană din oraş care vorbeşte chineza.


Hania (Hania, Polonia, 2007)
Regia şi imaginea: Janusz Kamiñski
Scenariul: Andrzej Golda
Muzica: Jan A. P. Kaczmarek
În distribuţie: Agnieszka Grochowska, Lukasz Simlat, Maciej Stolarczyk, Bartek Kasprzykowski, Halina Labonarska, Tadeusz Borowski, Szymon Bobrowski, Malgorzata Kożuchowska
Durata: 108 min.

Povestea unor tineri căsătoriţi pe care-i cunoaştem în perioada sărbătorilor de Crăciun. Wojtek, preocupat de grafica pe computer, este atât de implicat în munca sa încât a pierdut orice contact cu soţia. Ola, o violoncelistă sensibilă, delicată, visează să aibă un copil şi un cămin plin de căldură. Un coleg de şcoală pe care-l întâlnesc întâmplător îi îndeamnă să-l găzduiască în seara de Ajun pe Kacper - o fiinţă aparte, a cărei identitate îi surprinde atât pe eroi, cât şi pe spectatori... Acest băiat neobişnuit, care pune întrebări simple, "naive", îi determină pe cei doi tineri să se gândească la relaţia lor de până acum şi chiar să regăsească iubirea pierdută.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus