Cultura în Mureş / noiembrie 2008
B5 Studio din Tîrgu-Mureş este un spaţiu expoziţional alternativ, spaţiul în care Fundaţia Arteast desfăşoară proiecte îndrăzneţe într-un oraş relativ mic şi închis experimentului artistic contemporan. Jozsef Bartha este omul din spatele acţiunilor, cel care şi-a transformat atelierul în spaţiu expoziţional care trăieşte. Cu ocazia celei de-a 16-a ediţii a Festivalului Internaţional de Scurt-metraje Alter-Native, care a avut ca invitat special Germania, B5 Studio a găzduit expoziţia Plus a artiştilor Ursula Oberhauser şi Peter Weiss. Liviana Dan, curator al Galeriei de Artă Contemporană (Muzeul Brukenthal Sibiu), este cea care i-a invitat pe artişti la Tîrgu-Mureş şi totodată cea care a vorbit publicului despre expoziţia prezentată de cei doi.

Nu este întâmplător faptul că Liviana Dan s-a aflat la Tîrgu-Mureş în calitate de curator al acestei expoziţii şi nu este întâmplătore nici colaborarea dintre aceasta şi Josef Bartha. La începutul anilor '90, Liviana Dan înfiinţa alături de doi artişti din Tîrgu-Mureş gruparea Tractorul. Numele acesteia face referire directă la arta realist-socialistă, privită de această dată cu detaşare şi umor.

Având o viziune destul de radicală asupra artei contemporane româneşti, marcată de un real dezechilibru între valoare şi comercial, balanţa înclinând momentan în direcţia comercialului, Liviana Dan este o susţinătoare a proiectelor nonconformiste, a spaţiilor alternative care oferă posibilitate de expresie celor care fac artă din suflet şi din convingeri puternice.

Pe Ursula Oberhauser şi pe Peter Weiss i-a descoperit în timpul stagiului acestora la reşedinţa de vară a baronului Samuel von Brukenthal de la Avirg şi al următoarelor proiecte la care au colaborat. Germania, ca invitat special al celei de-a XVI-a ediţii a Festivalului de Scurt-metraje Alter-Native, a prilejuit o nouă colaborare între curatorul sibian şi artiştii germani.

Mica sală de la B5 Studio s-a dovedit a fi ideală pentru lucrările de o delicateţe căutată realizate de Ursula Oberhauser şi de Peter Weiss. Obiectele şi materialele din sfera bunurilor de consum s-au îmbinat într-o simfonie a formelor minimaliste, dar elegante şi luxoase. Este vorba aici despre un lux clasic şi sobru, un lux dat de suprafeţele strălucitoare şi vibrante, un lux cuminte şi aşezat.

Şi dacă expoziţiile de acest fel au întotdeauna o miză finală clară şi bine definită, cred că miza acestei expoziţii este de a-l face pe om să simtă nevoia apropierii de obiect, privirii acestuia de la câţiva centimetri şi atingerii lui pentru un contact direct cu suprafaţa care vorbeşte prin ea însăşi.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus