noiembrie 2008
Nunţi, muzici şi casete video
De-a lungul anului 2008, în fiecare joi a fiecărei luni, HBO v-a răsfăţat cu o porţie bună de realism, aşa cum numai documentarele pot oferi. Rând pe rând, cu titluri de senzaţie, producţii plimbate şi premiate prin toate marile festivaluri şi cele mai bune filme autohtone de gen, HBO şi-a propus şi a reuşit să familiarizeze publicul românesc cu un gen care, în ultimii ani cel puţin, a câştigat tot mai mult teren şi a devenit, dintr-o cenuşăreasă a cinematografiei, o veritabilă regină. În această lună, (mai precis de joi, 27 noiembrie 2008, de la ora 20.00), HBO propune o nouă provocare şi o premieră absolută: primul documentar românesc realizat de HBO România.

"Ne dorim să oferim o altă perspectivă, o viziune aparte" spune Carmen Harabagiu, Country Manager HBO România. "Există o mulţime de poveşti care aşteaptă să fie spuse, există regizori care pot şi vor să le spună, drept pentru care HBO va continua să producă documentare care să provoace şi să emoţioneze. Cu alte cuvinte, acesta este doar începutul."

Nunţi, muzici şi casete video, în regia lui Tudor Giurgiu, priveşte în culisele unui domeniu în care business-ul şi empiricul se amestecă într-un mod spectaculos: lumea nunţii. Pasionaţi de distracţii, românii au fost întotdeauna mari amatori de nunţi, cu accent, mai degrabă, pe partea cu "masa şi dansul" decât pe partea cu sfatul şi cu biserica. Prin urmare, unul dintre cele mai interesante aspecte (şi cele mai puţin remarcate, de altfel) din tot ceea ce înseamnă industria de nunţi îl reprezintă artiştii, cei ce-şi unesc forţele creative pentru ca proaspăt-căsătoriţii să aibă parte de o benchetuială de neuitat...

Pornind de la această premisă, HBO România impreuna cu Hai-Hui Entertainment vă oferă o incursiune de 57 de minute în culisele nunţilor româneşti, în care fotografi, cameramani şi cântăreţi din toată ţara se explică, îşi spun poveştile de viaţă, prezintă "pe viu" stiluri de montaj şi, bineînţeles, dau dovada măiestriei lor. De la George Ştirbăţ, cântăreţul din Oneşti întors acasă după o carieră pe Broadway până la "fotograful de sat" Petru Mănici, electrician de mină în Petroşani, filmul urmăreşte aventurile câtorva dintre cele mai "colorate" personaje care poartă pe umeri responsabilitatea reuşitei celei mai importante petreceri din viaţa unui cuplu.

"Mi-a venit de mult ideea unui behind the scenes mai neconvenţional al nunţii. La baza acesteia a stat experienţa mea de participant la nunţi, atât în calitate de invitat sau naş, cât şi ca mire la propria mea cununie civilă, de unde m-am ales cu un DVD de neuitat.", spune Tudor Giurgiu. "Decisiv a fost însă un articol al Stelei Giurgeanu din Dilema Veche, în care mi-am regăsit parţial opiniile cu privire la ritualurile de nuntă şi care mi-a întărit convingerea că ar fi interesant de făcut şi urmărit un film despre oamenii care, de multe ori, preiau pe umerii lor "regia" întregii nunţi, la care mirii ajung simple mascote". La capătul unui an şi şapte luni de prospecţii, după o lună şi jumătate de filmări concentrate prin nu mai puţin de 17 localităţi din întreaga ţară şi chiar de peste hotare, din Bucureşti la Alba Iulia şi din Viena în comuna Siliştea, jud. Constanţa, Nunţi, muzici şi casete video încearcă să le ofere privitorilor o mai bună înţelegere a acestui fascinant fenomen şi a unora dintre insight-urile sale celor mai savuroase. Ce a ieşit? Poftiţi de vă minunaţi!

Joi, 27 noiembrie 2008, de la ora 20:00, HBO are onoarea să vă prezinte Nunţi, muzici şi casete video, o producţie HBO România şi Hai-Hui Entertainment, un film realizat cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Zenith Media, Splendid Media.

Mai multe informaţii despre film puteţi găsi pe site-ul oficial al documentarului.
Regia: Tudor Giurgiu Cu: George Ştirbăţ, Emilian Achim, Sandu şi Sorin Cucui, Daniel Dumitru Păuna, Petre Mănici, Alin Glod, Adrian Făgeţean, Nicu Iftimie, Cristi Nedelcu, Daniel Rotilă, Dan Neagu, Valentin Ivan

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus