noiembrie 2008
Eric McPherson, considerat unul dintre cei mai mari baterişti de jazz din lume la ora actuală, va concerta la Bucureşti pe 6 decembrie 2008, la ora 19, la Teatrul Act, alături de cunoscutul saxofonist român Cristian Soleanu şi al său American Quartet. Grupul conţine de asemenea pe reputatul pianist new yorkez de origine română Lucian Ban şi cunoscutul contrabasist american John Hebert.

Invitaţi în România cu ocazia Festivalului de Jazz Timişoara 2008, bateristul şi-a manifestat dorinţa expresă de a susţine un concert în Bucureşti unde se va afla pentru prima oară. Invitaţi în România cu ocazia Festivalului de Jazz Timişoara 2008, muzicienii vor mai susţine concerte şi în Cluj, Braşov, Ploieşti.

La doar 40 de ani, Eric McPherson este colaborator al unora dintre cele mai mari legende ale jazz-ului, de la Pharoah Sanders la Andrew Hill şi celebrul Jackie McLean care i-a dus consacrarea şi porecla de E-mac. Oaspete al celor mai mari festivaluri de jazz din lume Eric McPherson cântă de asemenea cu staruri mai tinere ale jazzului precum Avishai Cohen, Claudia Acuna, Jason Moran, Greg Osby sau Kurt Rosenwinkel. Prestigioasa revistă All About Jazz îl compară cu Jack DeJohnette şi elogiază "extraordinarul său simţ eliberator al ritmului". Mai multe informaţii despre activitatea lui Eric McPherson la www.ericmcpherson.com.

Concertul va avea loc la Teatrul Act de pe Calea Victoriei 126, locaţie de excepţie prin intimitatea şi acustica sa. De curând, Teatrul Act a iniţiat o serie de concerte în programul Jazz Act.

Cristian Soleanu, iniţiatorul acestui proiect, a cântat de-a lungul a aproape două decenii de carieră muzicală cu cei mai importanţi muzicieni români dar şi cu nume de rezonanţă ale jazz-ului european şi american. Solist al Big Band-ului Radio Bucureşti, participă la înregistrări radio, producţii TV, coloane sonore pentru muzică de teatru şi film.

Pianistul şi compozitorul Lucian Ban (pian) locuieşte în New York, unde este considerat drept "unul dintre cei mai talentaţi pianişti care au venit la New York în ultimul deceniu." A înregistrat 6 albume, în calitate de leader, pentru case de producţie prestigioase din SUA şi Europa. Grupul său, Lumination, în care cântă legenda percuţiei, Barry Altschul, a fost votat Best Show of 2003 de All About Jazz New York. Lucian Ban compune şi muzică pentru teatru, film şi dans, iar compoziţia sa pentru Philosopher Fox în regia lui Richard Schechner a fost nominalizată, în 2004, pentru prestigiosul premiu al Innovative Theatre din New York. Mai multe informaţii despre activitatea lui Lucian Ban la www.lucianban.com.

John Hebert (double bass) este unul dintre cei mai căutaţi contrabasişti din New York. A fost votat de două ori, în 2006 şi 2007, în DownBeat Critics Poll ca A Rising Star Acoustic Bassist. A colaborat cu Andrew Hill Trio, Nonet and Quintet, iar rezultatele acestei colaborări au fost înregistrate pe ultimul său album, Time Lines, produs de Blue Note Records. În 2006, Downbeat Magazine a considerat acest album a fi Albumul Anului. A lucrat cu artişti de renume internaţional: Andrew Hill, Lee Konitz, Paul Bley, John Abercrombie, Greg Osby, Kenny Wheeler, David Liebman, Fred Hersch, Paul Motian, Maria Schneider, Jason Moran, Toots Thielemans şi mulţi alţii. Mai multe informaţii despre activitatea lui Lucian Ban la www.johnhebert.com.

Biletele se găsesc la Casa de Bilete a Teatrului ACT şi costă 20 RON (respectiv 15 RON pentru elevi şi studenţi).

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus