România Liberă / martie 2004
Cheaper by the Dozen

Inspirat de un roman semnat de Frank Bunker Gilbreth jr. şi Ernestine Gilbreth Carey, filmul Cu duzina e mai ieftin! regizat de Shawn Levy pare doar din cînd în cînd o comedie.

Premisele sunt generoase pentru amatorii de filme cu copii care-şi întretaie destinele cu cele ale părinţilor care doresc să iasă din starea de ratare. În America (mai precis în Statele Unite) numărul mediu de copii per familie nu depăşeşte 2 (mai precis 1,87). Pater familias din povestea filmului are nu mai puţin de 12 copii, cu vîrste diferite, în afara unor drăcoase perechi de gemeni, cu probleme diverse şi cu explozii de revoltă pe măsură, mai ales cînd familia se hotărăşte să se mute dintr-un orăşel liniştit într-un important centru citadin. Aici, amintitul pater familias (Steve Martin) primeşte slujba visată de o viaţă întreagă, şi anume aceea de antrenor al echipei de fotbal universitare.

Toate ar fi bune şi frumoase, şi cred că şi filmul şi-ar fi cîştigat mai mult audienţa dacă gagurile mecanice extrase din şcoala Marelui Mut nu s-ar repeta (poanta cu lustra care cade cînd nu te aştepţi este de cel puţin trei ori văzută în film), dacă inerentele conflicte de adolescenţă (alegerea unei profesii sau a unui prieten) nu s-ar situa sub aceeaşi zodie a locului comun, dacă, în sfîrşit, absenţa mamei (o scriitoare debutantă care trebuie să-şi onoreze editorii cu turnee de autografe şi apariţii la televiziune) n-ar fi efectiv eronat pusă în pagina filmică pentru a facilita concluziile finale (şi, evident, happy-end-ul) ce postulează reîntoarcerea acasă.

Copiii sunt bine aleşi, deşi nu-i poţi descoperi pe toţi din prima vizionare (12 este un număr apreciabil de personaje principale), dar şi ei se descurcă diferenţiat, cei mai simpatici fiind cei mici.
Locurile comune amintite continuă pe parcursul întregului film, care renunţă la registrul normal de comedie pentru a deveni un soi de film de familie fără sare şi piper.

În ciuda explicaţiilor puerile ale regizorului Shawn Levy - Cu duzina e mai ieftin! este un film despre familie, loialitate şi priorităţi" -, asistăm la o "comedie" banală, cu mulţi copii simpatici puşi să debiteze replici fără spirit, numai pentru a convinge publicul că asistă la o comedie de situaţii, trase de păr, cu porţii de ilaritate minuscule pentru un film de aproape 100 de minute. Şi dacă stai să te gîndeşti, o singură secvenţă îşi merită titlul de comedie, şi anume cea a vizitei la vecini, cînd la ziua unui tînăr posibil geniu este adusă o reptilă. Şi aici reţeta este veche, dar reflexul condiţionat funcţionează. Actorii şarjează, copiii se fac că joacă, iar spectatorii suferă după timpul şi banii pierduţi. Cu duzina e mai ieftin! este încă un exemplu de subcultură produsă pe bandă rulantă la studiourile hollywoodiene, care ne este impusă pe ecrane, în ciuda precarităţii artistice a realizării.


Regia: Shawn Levy Cu: Steve Martin, Piper Perabo, Bonnie Hunt

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus