decembrie 2008
Apocalipsa după şoferi
Documentarul de joi seară şi-a propus să vă familiarizeze cu un gen care, în ultimii ani cel puţin, a câştigat tot mai mult teren şi a devenit, dintr-o cenuşăreasă a cinematografiei, o veritabilă regină. În acest final de an HBO vă propune, iată, o reconfirmare a celei mai noi provocări lansate de acest canal: producţia originală şi, mai precis, realizarea primelor documentare româneşti în coproducţie cu HBO România...

"Am dorit să participăm la realizarea unor documentare ce propun întrebări la care aşteptăm cu toţii răspunsuri" spune Carmen Harabagiu, Country Manager HBO România. "Alecu Solomon a surprins perfect, în Apocalipsa lui, nebunia cu care ne confruntăm in fiecare zi."

Iată că în luna decembrie a venit rândul celui mai mare coşmar al posesorului român de maşină - traficul. Apocalipsa după şoferi este noul documentar al lui Alexandru Solomon, după remarcabilele Viaţă de câine, Franzela exilului, Marele jaf comunist şi Război pe calea undelor. Aşa cum spune şi titlul, documentaristul şi-a propus (şi a reuşit) să-i surprindă pe câţiva dintre participanţii la traficul "apocaliptic" din Bucureşti în cea mai "neagră" activitate de peste zi, şofatul.

La început au fost statisticile - un sfert din ziua fiecărui bucureştean se pierde în trafic; în medie, fiecare locuitor al oraşului petrece trei ore şi jumătate în maşină; anual sunt înmatriculate circa 130.000 de automobile noi în Bucureşti; în primele zece luni ale lui 2008 au fost înregistrate 1.000 de accidente grave, în care şi-au pierdut viaţa 117 persoane, au suferit leziuni grave alte 944 şi au existat alte 3.146 accidente uşoare, soldate cu 3.655 răniţi uşor; în ultimii 17 ani, 2.800 de oameni au murit în accidente de maşină numai în Bucureşti, iar alţi 15.000 au fost grav răniţi; peste 90% din cazurile de ucidere din culpă primesc soluţii cu suspendare, ceea ce înseamnă că autorii accidentelor nu fac nicio zi de închisoare şi, în cele mai multe cazuri, au dreptul să conducă în continuare o maşină.

Pornind de la această premisă, HBO România, împreună cu Hi Film Productions, vă oferă o incursiune de 52 de minute în culisele traficului din Bucureşti, privit din perspectiva a cinci şoferi, pe care Alexandru Solomon i-a însoţit prin oraş, pe drumurile lor zilnice. Astfel, domnul Damian, care conduce de 10 ani o Dacie 1300, a avut o fiică, Bianca, ce a murit într-un accident de maşină, la 27 de ani. Karcsi, paralizat de la mijloc în jos tot în urma unui accident, modifică maşini pentru persoanele cu handicap locomotor. Mihai e poliţist de Bucureşti de 17 ani şi a prins toată "evoluţia" traficului post-'89. Genti livrează comenzi de la 11 dimineaţa la 12 noaptea şi conduce, în medie, cam 150 km pe zi. În fine, Gina, peruancă şi mamă a trei copii, consideră că traficul din Bucureşti e un haos. Filmaţi numai în maşină şi-ntotdeauna în trafic, cei cinci protagonişti ai documentarului vor împărtăşi câte ceva din ce înseamnă viaţa de şofer în Bucureştiul anului de graţie 2008.

"În 1998 am regizat Viaţă de câine, un documentar despre Bucureşti ca sat fără câini şi oraş cu câini", spune Alexandru Solomon. "În 2008, trăiesc Apocalipsa după şoferi. În aceşti zece ani, numărul câinilor vagabonzi de pe străzile oraşului nu a scăzut, în schimb a crescut vertiginos numărul maşinilor. Mi-e teamă că, peste alţi zece ani, cu voia soartei, voi fi martorul neputincios al aceloraşi poveşti. Locuitorul unui oraş stăpânit de maşini şi de câini".

Joi, 18 decembrie 2008, de la ora 20:00, HBO are onoarea să vă prezinte Apocalipsa după şoferi, o producţie HBO România şi Hi Film Productions, un film dezvoltat cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei. Legaţi-vă centurile!
Regia: Alexandru Solomon Cu: Valerică Damian, Gentimir Cristian, Pal Karoli, Gina Raso, Mihai Vîrtopeanu

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus