România Liberă / martie 2004
Actorul britanic Peter Ustinov a decedat, duminică seară, într-o clinică din Génolier, lîngă Nyon (Elveţia).

În vîrstă de 82 de ani, unul dintre ultimii şi cei mai simpatici "monştri sacri", era elogiat ieri deopotrivă de oameni de cinema şi de oficialii Naţiunilor Unite. Fostul secretar general al ONU, Boutros Boutros Ghali, aprecia pentru postul britanic de televiziune Sky News, citat de France Presse, rolul "foarte important" jucat de Peter Ustinov în calitate de ambasador de bunăvoinţă al UNICEF, rol pe care actorul îl "juca" din 1968.

Născut la 16 aprilie 1921 la Londra, dintr-o mamă de origine franceză şi un tată de origine rusă, Peter Ustinov a debutat în cabaret la 17 ani şi şi-a făcut debutul în teatru în piesa Crimă şi pedeapsă, pentru ca apoi să-şi regizeze propriile piese. În 1942, la doi ani după debutul în cinema, Peter Ustinov se înrolează în armata engleză.

După război, îşi continuă cariera. Scrie piese de teatru, scenarii, romane, regizează filme, joacă în filme şi spectacole de teatru. În 1964 primeşte Oscarul pentru rolul din Topkapi de Jules Dassin. Iubitorii filmului îi păstrează în memorie rolurile din Spartacus, Lola Montès, Moarte pe Nil, Fantoma lui Barbă Neagră, Iisus din Nazareth (regia: Franco Zeffirelli).

Din 1989 ocupa locul lăsat liber de Orson Welles la Academia de Arte Frumoase din Paris. Înnobilat în 1980 de Regina Angliei, lui Peter Ustinov nu i-a plăcut totuşi să fie chemat cu apelativul "Sir". Modestia şi discreţia lui l-au însoţit şi în moarte, pentru că un purtător de cuvînt al clinicii unde s-a stins a refuzat să facă orice comentarii referitoare la cauza decesului.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus