România Liberă / aprilie 2004
Alaltăieri, Sorin Marin, Cătălin Mihăescu, Dan Chişu şi Ovidiu Gyarmath au ajuns la Sfîntu Gheorghe, în Deltă, punctul final al expediţiei "Pămîntul în 80 de zile", organizată de Fundaţia "Anonimul", al cărei scop a fost înmînarea personal a invitaţiilor la Festivalul internaţional de film independent "Anonimul" (7-12 septembrie) unor directori de festivaluri şi cineaşti. După prima noapte petrecută acasă, cei patru s-au întîlnit cu jurnaliştii pentru a reface imaginar traseul acestei expediţii, spun ei reuşită, desfăşurată fără incidente majore, singurul lucru neîndeplinit fiind bifarea Europei de Vest, capitol care va fi rezolvat cu faxuri şi mail-uri. Incinerările unor cadavre filmate în Nepal, plaja din Noua Zeelandă unde s-a filmat "Pianul" şi pescarii de acolo care îl ştiau pe Hagi, taximetristul român Benone din Alaska, Australia, unde l-au întîlnit pe regizorul Iosif Demian, Carnavalul de la Rio şi miasmele lui fetide, Festivalul de tango din Buenos Aires, beciurile de sclavi din Zanzibar, căutarea lui Julius Popper în Ţara de Foc, în fine, vameşii bulgari care nu pricepeau pe unde intraseră călătorii români în Bulgaria (maşinile veniseră din România doar ca să-i ia) - sunt cîteva din reperele oferite la prima mînă la întoarcerea acasă, după un voiaj desfăşurat pe toate continentele, cu avionul, maşina, sania cu cîini, balonul, ricşa, elefanţii, cămilele, bărcile.

Cît despre îndeplinirea scopului în sine, Dan Chişu a numit "perplexitate" reacţia pe care românii le-au provocat-o celor cărora le-au înmînat invitaţiile, fără nici un anunţ prealabil. "«Nu sunteţi sănătoşi!» - ne-au spus cînd le argumentam că un fax s-ar fi rătăcit pe birou". Următoarea etapă este, acum, montarea filmului expediţiei, în 12 episoade, care va fi difuzat la TVR. Şi, fireşte, pregătirea primei ediţii a Festivalului "Anonimul" din Delta Dunării, în legătură cu care o nouă întîlnire cu presa va fi organizată în curînd.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus