ianuarie 2009
Expoziţia Close to home a ajuns la Bucureşti pe 9 ianuarie 2009 şi a fost inaugurată la Muzeul Naţional de Artă Contemporană, Galeria Etaj 3/4, la ora 13:00, în prezenţa excelenţei sale Ambasadorul Marii Britanii, Robin Barnett, a directorului adjunct al Muzeului Naţional de Artă Contemporană, Mihaela Ionescu, a directorului general British Council România, Liliana Biglou, precum şi a reprezentanţilor unor instituţii culturale, de stat şi ambasade ale ţărilor precum Turcia, Cipru, Armenia, Bosnia şi Herţegovina.

Expoziţia va putea fi vizitată pînă pe 22 ianuarie 2009, la Muzeul Naţional de Artă Contemporană, Galeria Etaj 3/4 (Teatrul Naţional Bucureşti).

Close to home este o expoziţie British Council sub auspiciile Consiliului Europei de fotografie şi video-instalaţii realizată de un grup de opt artişti din Sud-Estul Europei şi Marea Britanie. Cei opt artişti explorează teme legate de migraţie şi dislocare care se înscriu în preocupările mai ample ale proiectului Living Together. Societatea contemporană pare a ignora uneori existenţa noilor comunităţi de migranţi sau felul în care acestea se adaptează noilor peisaje, felul în care ele evoluează în interiorul noilor structuri sociale. Expoziţia îşi propune să investigheze prin mijloace proprii impactul pe care anumite comunităţi de migranţi îl au asupra societăţii locale şi să impulsioneze dezbaterile pe aceste teme.

O versiune restrânsă a expoziţiei a putut fi vizionată la Londra în martie 2008. Versiunea integrală a fost lansată la Belfast în mai 2008 în cadrul Cathedral Quarter Arts Festival, după care a fost itinerată la Thessaloniki, Sofia, Tbilisi, Yerevan. Deschisă la Bucureşti la Muzeul Naţional de Artă Contemporană, Galeria Etaj 3/4 (Teatrul Naţional, Bd. N. Bălcescu, nr 2) în perioada 9-22 ianuarie 2008, expoziţia îşi va continua apoi călătoria către Sarajevo şi Cracovia.

În mod excepţional, în cadrul expoziţiei publicul va putea viziona o prezentare a fotografiilor realizate cu prilejul concursului foto "Surprinde Bucureştiul în imagini" desfăşurat sâmbătă, 13 decembrie 2008, la Bucureşti, iar în zilele de 14, 15, 16, 21 şi 22 ianuarie 2009, în expoziţie vor avea loc activităţi pentru elevi.

Expoziţia cuprinde un important grupaj de lucrări al foto-jurnalistei de origine română Dana Popa, stabilită la Londra. Dana Popa a fost prezentă la vernisajul expoziţiei vineri, 9 ianuarie 2009 şi va face o prezentare interactivă în expoziţie, sâmbătă, 10 ianuarie 2009, la ora 11.00.

Alţi artişti care vor expune în cadrul Close to Home sunt: George Georgiou (Cipru), Gulsun Karamustafa (Turcia), David Creedon (Irlanda), Yuval Yairi (Israel), Ivor Prickett (Ţara Galilor), Piruza Khalapyan (Armenia) şi Sejla Kameric (Bosnia şi Herţegovina). Ceea ce îi leagă pe cei opt artişti este conceptul de "acasă", văzut fie ca un spaţiu sau loc pe care îl laşi în urmă pentru a găsi unul nou, fie un spaţiu în care te întorci.

Expoziţia din Bucureşti este realizată cu sprijinul Muzeului Naţional de Artă Contemporană şi al partenerului media, Time Out Bucureşti.



(Dana Popa: Not Natasha)




(David Creedon: Kitchen)




(George Georgiou)




(Gulsun Karamustafa)




(Ivor Prickett)




(Piruza Khalapyan)




(Sejla Kameric: Dream House)




(Yuval Yairi)

Despre Living Together

Living Together este un proiect menit să aducă o contribuţie majoră Anului European al Dialogului Intercultural. Programul se desfăşoară în peste 20 de ţări din Europa, concentrându-se în special pe impactul migraţiei asupra societăţilor gazdă şi a celor de origine, precum şi pe modul în care comunităţile minoritare interacţionează şi participă la viaţa publică. Living Together promovează ideea că respectarea diferenţelor dintre oameni este crucială pentru dezvoltarea societăţii pe termen lung şi că dialogul inter-uman este o componentă esenţială pentru acceptarea diversităţii.

Proiectul este unul regional cu implementare locală şi include o serie de activităţi in Europa şi Marea Britanie menite să faciliteze colaborarea dintre grupurile de influenţă şi să implice comunităţi diverse.

În România, British Council dezvoltă cinci proiecte Living Together, în domeniile educaţie, artă şi social:
8 decembrie 2008: lansarea raportului Migrant Cities pentru Bucureşti
13 decembrie 2008: Competiţia fotografică Capture Bucharest
Septembrie 2008 - martie 2009: competiţia fotografică Living Together
Ianuarie 2009: Expoziţia Close to Home
Octombrie 2008 - martie 2009: Citizenship Materials şi School Links

Mai multe informaţii despre proiect pot fi găsite vizitând www.britishcouncil.org/livingtogether.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus