ianuarie 2009
Katalin Varga
Ediţia din 2009 a Competiţiei Festivalului Internaţional de Film de la Berlin (5 - 15 februarie 2009) şi-a anunţat concurenţii.

După 16 ani de la precedenta prezenţă a unui film românesc în Competiţie (Patul conjugal al lui Mircea Daneliuc), Katalin Varga, film de debut şi coproducţie europeană (România - Marea Britanie - Ungaria) în care producătorul român este majoritar, reuşeşte să pătrundă în cercul select al competiţiei unuia dintre cele mai importante festivaluri de film din lume, alături de Cannes şi Veneţia. Filmul va concura pentru Ursul de Aur cît şi pentru alte premii cum ar fi cel de debut sau de interpretare feminină.

Lungmetrajul este scris şi regizat de Peter Strickland, iar producătorii executivi sunt Tudor şi Oana Giurgiu, din partea Libra Film, alături de Peter Strickland. Proiectul le-a stîrnit interesul producătorilor români cînd a fost prezentat, în 2007, în cadrul Agora, piaţa de proiecte de film "work in progress" organizată de Festivalul de Film de la Salonic. Ca urmare a vizionarii materialului filmat pînă la acea dată, reprezentanţii Libra Film au decis să salveze proiectul din impas şi să se implice în producţia filmului şi finalizarea acestuia.

Filmările au avut loc în apropiere de Sfântu Gheorghe şi Miercurea Ciuc şi au fost realizate cu o echipă restrînsă şi un buget de producţie minimal. Tot procesul de pregătire şi producţie a filmului a durat mai bine de 4 ani.

Personajele principale sunt interpretate de actorii Hilda Peter de la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj şi Tibor Palffy de la Teatrul din Sf. Gheorghe.

Hilda Peter a fost cîştigătoare a Premiului Uniter 2006 şi a Premiului Criticii (atît în România, cît şi în Ungaria) pentru cel mai bun rol secundar - personajul Lucky din Asteptîndu-l pe Godot de Tompa Gabor. De asemenea, a obţinut Premiul de debut la Festivalul Internaţional de Teatru Atelier din Sfântu Gheorghe în 2003 şi Premiul Naţional pentru cea mai bună actriţă debutantă, acordat de Ministerul Cultelor şi Culturii, tot în 2003. În 2004 a fost nominalizată de Uniter la Premiul pentru cea mai bună actriţă în rol principal, pentru rolul din spectacolul Omul cel bun din Seciuan.

Tibor Palffy este unul dintre cei mai importanţi actori de teatru din România, activînd la Teatrul "Tamasi Aron" din Sf. Gheorghe. Pentru rolul din Ivona, principesa Burgundiei de Laszlo Bocsardi a cîştigat Premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar la Festivalul Naţional de Teatru din Pécs, 2008, Premiul Criticii Maghiare pentru cel mai bun actor în rol secundar precum şi Premiul de interpretare al Festivalului din Kisvarda, 2008. A fost desemnat Cel mai bun actor al Festivalului Internaţional de Teatru "Atelier" - Sfântu Gheorghe, 1998. A jucat în mai multe filme între care Dallas Pashamende de Robert Pejo (prezentat la Berlin în 2004), Apărarea chinezească de Tompa Gabor şi Biblioteca Pascal de Szabolcs Hajdu (2008).

Regizorul debutant, Peter Strickland s-a făcut cunoscut înainte pentru scurtmetrajul Bubblegum (1995/96), care o readucea în lumina reflectoarelor pe Holly Woodlawn, vedeta lui Andy Warhol, film proiectat la Festivalul de la Berlin în 1997.

Deşi filmul a avut parte de o proiecţie în circuit închis la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) ediţia 2008, premiera mondială a filmului în varianta finală va avea loc în cadrul ediţiei de anul acesta a Berlinalei.

Filmul este distribuit pe plan internaţional de compania franceză Memento Films, aceeaşi care distribuie cîştigătorul Palme d'Or la Festivalul de la Cannes 2008, Entre Les Murs / În clasă de Laurent Cantet precum şi cîştigătorul Leului de Aur la Veneţia 2006, Still Life de Jia Zhang Ke.

Între cele 21 de titluri din Competiţia Oficială, Katalin Varga concurează cu pelicule realizate de cineaşti consacraţi precum: Rage de Sally Potter, cu Judi Dench şi Jude Law, The Messenger (SUA) de Oren Moverman cu Woody Harrelson şi Samantha Morton, Mammoth (Suedia) de Lukas Moodysson, cu Gael Garcia Bernal, Cheri de Stephen Frears cu Michelle Pfeiffer, In the Electric Mist de Bernard Tavernier cu Tommy Lee Jones şi Storm de Hans-Christian Schmid cu Anamaria Marinca. Juriul va fi condus de actriţa britanică Tilda Swinton.

Regia: Peter Strickland Cu: Hilda Péter, Tibor Pálffy, Norbert Tankó, Sebastian Marina

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus