aprilie 2004
It's All About Love
Un film de Thomas Vinterberg

Cu:
Joaquin Phoenix
Claire Danes
Sean Penn
Margo Martindale, Mark Strong, Douglas Henshall, Alun Armstrong

Regia: Thomas Vinterberg
Scenariu: Thomas Vinterberg şi Morgens Rukov
Producător: Birgitte Hald
Producători Executivi: Lars Bredo, Paul Webster, Bo Erhradt.
Imaginea: Anthony Dod Mantle
Muzica: Zbigniew Preisner
Sunet: Kristian Eidnes Andersen
Costume: Ellen Nels


Sinopsis

Filmul It's all about love al lui Thomas Vinterberg are loc în viitorul apropiat şi urmăreşte povestea a doi îndrăgostiţi care se luptă cu şi pentru iubirea lor, în final chiar pentru vieţile lor, într-o lume ieşită din matcă... Este o poveste clasică de iubire cu elemente de suspense hitchkockian.

John (Joachim Phoenix) şi faimoasa campioana mondială la patinaj pe gheaţă Elena (Claire Danes) au o căsătorie modernă şi au trăit separat mai mulţi ani. John a fost în Polonia şi Elena a stat mai mult la New York. Timpul a făcut ca distanţa dintre ei să crească. Într-un final John se duce să o vadă pe Elena la New York şi realizează ce lucruri stranii şi neaşteptate se întâmplă în jurul ei. Oameni pe care îi cunoştea cândva drept prieteni nu îi mai sunt acum amici. Iubirea pe care el o credea moartă renaşte. Şi e de datoria lui John să o salveze pe Elena din faţa destinului ei, dacă poate...



Discursul regizorului Thomas Vinterberg

În 1995 un amic regizor şi cu mine am fondat o mişcare numită DOGMA 95. Una dintre ideile ei fundamentale a fost aceea de a stabili un set de reguli care ne opreau de la a utiliza mijloace mai convenţionale de filmare, precum lumina artificială, machiajul, efectele speciale, etc.

It's all about love nu este un film DOGMA. Eu nu mai urmez regulile stabilite în acel "juramânt de castitate". Din contră. Am făcut tot ce mi-a stat în putinţă pentru a face din acest film un contrariu al Dogmei 95, şi al ultimului meu film Festen.

It's all about love este lumea văzută prin ochii mei, şi prin cei ai partenerului meu la scenariu Mogens Rukov. Este rezultatul vieţii care ne-a afectat pe noi toţi într-o perioadă de schimbări.

Prin ochii mei lumea înseamnă soţia mea şi cele două fiice ale noastre care poartă rochiţe roz şi patine cu rotile. Înseamnă articolele din ziare despre bucăţi de gheaţă căzând din cer. Înseamnă 11 Septembrie. Înseamnă inundaţiile în Europa Centrală. Oamenii căzuţi pe stradă. Dar şi aeroporturile, sau oamenii care te asistă cu prietenie, oameni îndrăgostiţi, şi oameni care vorbesc pe telefonul mobil.

S-a întors printre noi şi Mogens Rukov (co-scenaristul), cu ţigările lui, cafeaua lui tare, strălucitele lui teorii despre orice, gândurile lui despre anul 2000, iar în film el este "Omul din avion".

În viaţa mea personală o mare parte o reprezintă industria enterteinment-ului, câţiva buni prieteni, şi o familie de care mi-e foarte dor.

Oarecum toate astea sunt în film. Dar e mult mai mult decât atât. De exemplu un cântec. Există un cântec extraordinar pe care Mogens şi cu mine l-am scris. Este în Latină, şi, astfel cum există şapte zile în film, cântecul nostru are şapte cuvinte... Iată-le:
IRA DEI CHAOS MUNDI HOMO QUEREM AMOREM

Apoi există bineînţeles o poveste-un scenariu, o înlănţuire de evenimente dramatice. Dar într-un mod care e mai puţin interesant. Povestea există doar ca să ne transpună gândurile.

Regia: Thomas Vinterberg Cu: Joaquin Phoenix, Claire Danes, Sean Penn

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus