Libertatea / ianuarie 2009
"Nu mi-ar fi plăcut să fiu preşedintele URSS", spune la un moment dat preşedintele SUA, povestindu-i jurnalistului britanic întîlnirea sa cu preşedintele URSS Brejnev. "Ăştia ascultau tot..." Asta o spune cel care pusese să fie instalate microfoane în sediul partidului democrat şi care fusese nevoit să demisioneze în urma scandalului! Numele scandalului: Watergate. Numele jurnalistului: David Frost. Numele preşedintelui: Richard M. Nixon.

Frost/Nixon, ecranizarea piesei de teatru a lui Peter Morgan (care a scris şi scenariul filmului, Morgan mai fiind scenarist şi la The Queen şi The Last King of Scotland), este cel mai bun film al mereu-abilului Ron Howard. Nu doar că filmul nu-şi trădează originile teatrale, dar este cinema de mare clasă de la un capăt la altul al celor 122 minute ale sale! Iar pentru asta, Howard & Morgan par să fi "uitat" complet de teatru; în schimb, este clar că s-au uitat mult la televizor. Frost/Nixon este unul din acele filme care se inspiră din televiziune, reuşind să facă din aceasta acel spectacol al minţii pe care televiziunea nu poate să-l facă. Deşi interviul lui Frost cu Nixon din 1977 a fost urmărit de peste 45 de milioane de telespectatori, el nu putea să dea privitorului decît ping-pongul unor chipuri care se ciocnesc în căutarea adevărului.

Interviul a fost mai mult o victorie avocăţească - un fel de justiţie la televizor. Filmul lui Howard & Morgan este "making of"-ul acelui interviu TV: nu doar contextul (cu tratativele, cras lucrative, care l-au convins pe Nixon să accepte), ci şi echipele (lui Frost, respectiv Nixon), întreruperile, discuţiile din "spatele uşilor închise", momentele de descurajare şi - mai ales - toate acele "mind games" în care Nixon era expert şi cu care spera să-l destabilizeze pe Frost... Un meci de box (aluziile la pugilism sînt destul de transparente) dramatizat ca o piesă de Shakespeare.

Frank Langella este absolut superb în rolul lui Nixon, Michael Sheen este excelent în cel al lui Frost şi tot restul distribuţiei este perfect. Un regal despre un eşec prezidenţial.

Regia: Ron Howard Cu: Frank Langella, Michael Sheen, Sam Rockwell, Kevin Bacon, Matthew Macfadyen, Oliver Platt, Rebecca Hall

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus