Eddie's site / ianuarie 2009
Avem nominalizările la Oscar şi, ca de fiecare dată în ultimii ani, mă întreb unde naiba sunt unele filme care au rupt norii anul trecut dar pe care nu le regăseşti prin nici o listă. Suspectez că premiile astea au devenit un fel de Eurovision al Americii, în care sistemul de nominalizare, votare, premiere ţine de reguli numai de ei întreţinute şi ştiute.

Dar hai să bârfim un pic principalele nominalizări, în aşteptarea lui 22 februarie 2009, ziua în care câştigătorii vor lua totul. Prima dată ne uităm, desigur, la cel mai bun film:
The Curious Case of Benjamin Button
Frost/Nixon
Milk
The Reader
Slumdog Millionaire

Cu toată sinceritatea spun că dacă Slumdog Millionaire va domina Oscarurile aşa cum parţial a făcut cu Globurile de Aur, nu vreau să mai aud de aceste premii vreodată. Despre celelalte voi comenta în viitor, pe măsură ce le voi vedea.


Cel mai bun actor într-un rol principal:
Richard Jenkins (The Visitor)
Frank Langella (Frost/Nixon)
Sean Penn (Milk)
Brad Pitt (The Curious Case of Benjamin Button)
Mickey Rourke (The Wrestler)

Deocamdată l-am văzut doar pe Penn, într-un remarcabil rol de homosexual, dar înţeleg că Rourke şi mai ales brangelinul Pitt vor face ca acest premiu să fie extrem de disputat.


Cea mai bună actriţă într-un rol principal:
Anne Hathaway (Rachel Getting Married)
Angelina Jolie (Changeling)
Melissa Leo (Frozen River)
Meryl Streep (Doubt)
Kate Winslet (The Reader)

Până să mă lămuresc cum stă treaba la categoria asta mă întreb cât de bine a putut să joace Winslet în The Reader încât să fie nominalizată pentru acest film şi nu pentru Revolutionary Road, unde a fost magistrală. Revine şi old Meryl, Angelina stă şi ea la braţ cu bărbatul ei... va fi fun.

Cel mai bun actor în rol secundar:
Josh Brolin (Milk)
Robert Downey Jr. (Tropic Thunder)
Philip Seymour Hoffman (Doubt)
Michael Shannon (Revolutionary Road)
Heath Ledger (The Dark Knight)

Aici am un tablou oarecum complet (doar Hoffman mi-a scăpat) şi cu mâna pe inimă i-aş da un Oscar post-mortem lui Ledger, acest excepţional Joker al ultimului film din seria Batman. Altfel, cred că Michael Shannon ar fi avut o şansă bună - e cel ce "leagă" perfect filmul lui Sam Mendes.

Cea mai bună actriţă în rol secundar:
Amy Adams (Doubt)
Penelope Cruz (Vicky Cristina Barcelona)
Viola Davis (Doubt)
Taraji P. Henson (The Curious Case of Benjamin Button)
Marisa Tomei (The Wrestler)

Am două favorite aici: Penelope şi Marisa, dar mă întreb oare ce fel de film o fi Doubt ăsta, în care femeile sunt atât de lăudate de către Academie.

Nu mai continui cu celelalte nominalizări, pe care le găsiţi în formulă completă aici. Regizorii sunt cei care au făcut filmele nominalizate la prima categorie, la animaţie se bat - nici o surpriză - Bolt, Wall-E şi Kung Fu Panda iar la filme străine, culmea!, nici un român!

P.S. Mă întreb doar unde e Gran Torino, un one-man show super-movie semnat Clint Eastwood?

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus