aprilie 2004
School of Rock
O producţie de SCOTT RUDIN

Un film de RICHARD LINKLATER

JACK BLACK
JOAN CUSACK
MIKE WHITE
SARAH SILVERMAN

Muzică: Craig Wedren
Producători executivi: Steve Nicolaides, Scott Aversano
Scenariu: Mike White
Producţie: Scott Rudin
Regie: Richard Linklater




SINOPSIS:

Chitarist rebel care crede cel mai mult în puterea nelimitata a rock and rollului, avînd o predilecţie pentru săriturile în mijlocul spectatorilor în timpul spectacolelor precum şi pentru solo la chitară excesiv de lung, Dewey este ferm hotărît să-şi conducă trupa către câştigarea concursului Bătălia trupelor.

Dar trupa îl concediază.

Singur şi fără bani, nici măcar pentru chiria apartamentului plin de cutii goale de conserve, Dewey acceptă prima slujbă care i se oferă şi anume aceea de profesor suplinitor la prestigioasa şcoală Horace Green. Aici el este atent supravegheat de profesoara Mullins (Joan Cusack).

Evident că Dewey este paralel cu talentul didactic dar ştie foarte bine cum să şi-i apropie pe copii. Iar atunci cînd din întâmplare asistă la o lecţie de muzică decide pe loc să transforme aceste mici talente muzicale într-o trupă de rock care le va schimba viaţa.




DESPRE POVESTE:

În ceea ce-i priveşte pe Jack Black şi Dewey Finn, actorul şi personajul pe care acesta îl interpretează, există o potrivire extraordinară.

Black este cântăreţ, compozitor şi chitarist în propria formaţie Tenacious D iar Finn este cântăreţ, compozitor şi chitarist în formaţia sa No Vacancy cu singura diferenţă că din formaţie a fost dat afară de curînd.

În timp ce rock'n'rollul este o parte semnificativă din viaţa lui Black, el este singurul lucru care contează în viaţa lui Finn.

Scenaristul Mike White care a fost vecin timp de trei ani cu Black şi-a propus de mult să scrie un scenariu de film axat pe personalitatea complexă a acestuia.

El spune: "Jack este un interpret mare, un muzician extraordinar şi un anti erou perfect".

Cu genialul comediant Jack Black în rol principal şi cu un scenariu de comedie bine scris Şcoala de rock are tot ce-i trebuie unui film de succes. Atunci cînd echipei i s-a pus în frunte regizorul Richard Linklater deja nu mai există limite şi rîsul poate fi dus la extrem.

Linklater spune: "sunt un mare fan al lui Black atît ca actor cît şi ca interpret iar personajul căruia îi dă viaţă prin tenacitatea cu care ar face absolut orice pentru a-şi îndeplini visele îmi aduce aminte de începutul carierei mele de regizor".

Black crede că regizorul "a adus un plus necesar de realitate, onestitate şi credibil filmului avînd rolul clar de a mă aduce mai aproape de ceea ce trebuie atunci cînd eu o iau razna, ceea ce se întîmplă aproape tot timpul".

Personajul are o evoluţie cu adevărat explozivă de-a lungul filmului: mai întîi dă o reprezentaţie super împreună cu formaţia, lansîndu-se într-un solo la chitară însoţit de obişnuitele sărituri în public, apoi se lansează într-o pledoarie la superlativ asupra a ceea ce este rockul în faţa clasei a V-a care este fascinată.

La sfîrşit îi determină pe elevii săi să cânte în finala Bătăliei între formaţii.

Personajul feminin principal este Rosalie Mullins (Joan Cusack) – profesor principal la şcoala la care predă Dewey. Ea ţine şi loc de muză pentru Dewey şi în adâncul ei este dornică de aventură şi de a părăsi atitudinea scorţoasă.




DESPRE COPII:

După ce membrii principali ai distribuţiei au fost aleşi a urmat o muncă de 5 luni pentru a găsi elevii potriviţi clasei unde va preda Black.

Au fost audiaţi mii de copii din New York, Los Angeles, Chicago, Minneapolis, San Francisco şi Seattle.

S-a mers pe ideea de a se alege copii cu aplicaţie pentru muzică în general şi anumite instrumente în special şi care să nu fie actori.

O parte – Rebecca Brown (Katie în film) – chitarista de 11 ani şi Robert Tsai (Lawrence) – pianistul de 12 ani au fost aleşi cu ajutorul unor programe radio care selecţionează tinere talente.

Alţii au fost aleşi de la anumite tabere şcolare unde tinerii vin să studieze anumite instrumente.

Este cazul lui Joey Gaydos Jr. (Zack) chitara solo care are 12 ani şi cântă la chitara de la opt ani şi are în prezent trupa proprie.

Kevin Clark (Freddy) toboşarul a fost descoperit la o audiţie la Chicago.

Mulţi dintre copii nu mai fuseseră la nici o audiţie iar scopul principal al echipei care i-a selectat şi cu care au lucrat filmul a fost să-i facă să progreseze aşa cum este de fapt scenariul.

Copii fiind aleşi din diverse locuri practic s-au cunoscut în Manhattan cînd au început pregătirea filmului dar nu le-a trebuit mult pentru a forma o adevărată echipă. Chiar dacă nu călcaseră vreodată pe un platou de filmare, copii s-au adaptat perfect disciplinei din platou, programului strict de repetiţii şi filmări.




MUZICA:

Odată ce distribuţia se află sub control, următoarea problemă care trebuia rezolvată era muzica.

Prima sarcină a fost să aducă pentru copii un muzician adevărat, un rocker, şi acesta a fost Jim O'Rourke care produce şi cântă cu Sonic Youth.

Acesta a avut la dispoziţie 10 săptămâni pentru a-i introduce pe copii şi a-i face practic rockeri. În acest timp copii s-au obişnuit cu instrumentele şi cu stilul intrând treptat în pielea viitoarelor personaje. Craig Wedren care a compus coloana sonoră instrumentală şi care a asistat la toată munca de pregătire a copiilor mărturiseşte ca a revenit în timp la vârsta de 12 ani amintindu-şi de prima trupă cu care a lucrat. Platoul de filmare a fost transformat într-o tabără de muzică, într-un rai pentru copii.

Unii copii erau familiarizaţi cu stilul rock, dar majoritatea nu erau. La început ceea ce încercau să cânte ca trupă suna groaznic, dar repetiţiile i-au adus acolo unde producătorii şi-au propus.

Experienţa copiilor a fost experienţa personajelor. De fapt personajele din film încep de la a cânta prost, stângaci şi sfârşesc ca o adevărată formaţie.

Melodia de final The School of Rock care este interpretată de Jack Black şi de copii a fost compusă de formaţia The Mooney Suzuki. Acestora li s-au dat versurile şi ceea ce au reuşit este de fapt excelent.

Membrii formaţiei s-au implicat 100% amintindu-şi că o competiţie Bătălia formaţiilor pentru care se pregătesc copii din film a fost şi competiţia pentru care unii dintre ei au ajuns cântăreţi.


DESPRE PRODUCŢIE:

Filmat în New york, Şcoala de rock a început la Wagner College în Staten Island care asigură în film superba arhitectură gotică exterioară. Interiorul s-a filmat într-o şcoală particulară din Long Island.

Echipa de filmare a călătorit la Franklin Lakes, New Jersey şi Rahway. În Rahway au filmat în faţa unei săli vestite care asigură locul tuturor competiţiilor importante din zonă.

Multe scene s-au filmat pe Broadway, în Queens.

Scena concursului final s-a filmat în Staten Island la sala St. George, o construcţie extraordinară construită în 1928.




DISTRIBUŢIA:

JACK BLACKDewey Finn a apărut în High Fidelity alături de John Cusack şi de sora lui Joan cu care joacă şi în Şcoala de rock. Pentru acel rol a fost nominalizat în 2001 pentru cel mai bun actor de comedie. În 2002 a fost gazda premiilor MTV Movie Awards împreună cu Sarah Michelle Gellar.

În paralel cu Şcoala de rock Black a filmat la Envy, o comedie cu Ben Stiller şi Rachel Weisz.

Ultimile două filme în care a fost văzut sunt două comedii Shallow Hal alături de Gwyneth Paltrow şi Orange County alături de Colin Hanks.

A mai jucat şi în Saving Silverman cu Jason Biggs şi Steve Zahn.

Debutul şi l-a făcut în Bob Roberts. Este şi solist al trupei Tenacious D care a scos un album în 2001 şi a realizat emisiuni de varietăţi pentru HBO.


JOAN CUSACKRosalie Mullins joacă din adolescenţă în comedii cum au fost My Bodyguard, Sixteen Candles. Este sora lui John Cusack şi de multe ori au jucat împreună, cel mai cunoscut film fiind High Fidelity.

Adevăratul debut l-a avut în Working Girl – O femeie face carieră, rol pentru care a fost nominalizată la Oscar. Alte bune aprecieri din partea criticii le-a primit odată cu rolul din Men Don't Leave.

A doua nominalizare la Oscar a primit-o pentru rolul din In & Out. Filmografia ei mai cuprinde: Arlington Road, Runaway Bride şi Where the Heart Is.


Mike WhiteNed Schneebly a atras atenţia cu rolul din Chuck & Buck, film premiat la Sundance Film Festival şi la Deauville Film Festival, fiind totodată desemnat şi Cel mai bun film al anului 2000 de către revista Entertainment Weekly.

A jucat şi în The Good Girl alături de Jennifer Aniston precum şi în Orange County alături de Colin Hanks şi Jack Black.


ECHIPA DE PRODUCĂTORI:

RICHARD LINKLATERregizor este unul dintre cei mai buni care s-au remarcat în producţia de film independent în anii 90.

Debutul sau a fost cu Slacker o analiză a culturii generaţiei tinere. Alte filme de referinţă: Dazed and confused, Before Sunrise pentru care a primit premiul "cel mai bun regizor" la festivalul de la Berlin.

Din filmografia lui mai fac parte: The Newton Boys, SubUrbia, Waking Life şi Tape.


Regia: Richard Linklater Cu: Jack Black, Joan Cusack, Mike White

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus