februarie 2009
Festivalul de film B-EST 2009
Echipa B-EST IFF are bucuria să vă anunţe că trei dintre cele patru filme româneşti prezente anul acesta în diferite secţiuni ale Berlinalei vor concura la premiile celei de-a V-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film B-EST IFF.

Astfel, mult-aşteptatul debut în lung-metraj al regizorului Radu Jude, Cea mai fericită fată din lume, prezent în cadrul secţiunii Forum a Berlinalei, a fost selecţionat în Competiţia Oficială B-EST IFF. Totodată, scurt-metrajele Bric-Brac, de Gabriel Achim şi Renovare, de Paul Negoescu, prezente în cadrul programului Berlinale Shorts, sunt primele două filme româneşti selecţionate în secţiunea de scurt-metraje a B-EST IFF.

Cea mai fericită fată din lume (o coproducţie HiFilm Productions şi Circe Films) e povestea Deliei Frăţilă, de 18 ani, singurul copil al unei familii sărace din provincie şi mare câştigătoare a unei campanii promoţionale: a trimis trei etichete de la sticlele de suc şi a câştigat o maşină. Veniţi la Bucureşti pentru ca Delia să filmeze testimonialul publicitar al firmei de răcoritoare, şi pe fundalul tensiunilor inerente, dar crescânde, de pe platoul de filmare, între fată şi părinţii ei izbucneşte o teribilă ceartă în ceea ce priveşte soarta maşinii - Delia ar vrea s-o păstreze, iar părinţii ar vrea s-o vândă şi, astfel, să scape de sărăcie. Treptat, ceea ce părea la început un motiv de bucurie, devine pentru Delia o situaţie dureroasă în care trebuie să pună sub semnul întrebării relaţiile din propria-i familie. La Berlin, Cea mai fericită fată din lume a primit premiul CICAE (Confederation Internationale des Cinemas d'Art et d'Essai), decernat în fiecare an de un juriu format din distribuitori şi critici de film.

Bric-Brac (o producţie UNATC) e povestea unui regizor de cinema (Gabriel Achim), care încearcă să-şi convingă actorul din rolul principal (Paul Ipate) să nu renunţe la rol deşi acesta din urmă ar vrea să-l refuze din pricina similarităţilor dintre povestea filmului şi un eveniment personal - o ceartă cu iubita (Ioana Blaj). Filmul combină povestea personală a actorului cu cea din scenariul filmului, astfel încât spectatorul nu mai poate diferenţia între ficţiunea propusă de regizor şi amintirile actorului. În cele din urmă, regizorul pare să câştige confruntarea cu actorul său... deşi alternativa unui film despre Revoluţie pare mult mai la îndemână.

Evenimentele din Renovare (o coproducţie Filmalee, HiFilm Productions şi Hochschule for Fernsehen und Film München) au drept protagonişti trei membri ai aceleiaşi familii. Astfel, în afară de propriile ei treburi de peste zi, Diana (Clara Vodă) încearcă să ţină sub control renovarea apartamentului familial. Fiul ei, Alex (Andrei Runcanu), abia dacă mai are timp de renovare şi de iubită, căci termenul de predare al lucrării de diplomă se apropie cu paşi repezi. Colac peste pupăză, bunica lui (Simona Bondoc) şi mamă a Dianei, îşi doreşte, mai mult ca niciodată, puţină atenţie din partea propriei ei familii ce pare s-o ignore tot mai mult şi mai des...

De asemenea, vă reamintim pe această cale că cea de-a V-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film B-EST va avea loc la Bucureşti, în perioada 23 - 30 martie 2009, la cinema Studio.

B-EST IFF se desfăşoară sub egida Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC).
Co-producători: TVR, TVR Cultural, TVR International.
Parteneri media: 24 FUN, Cotidianul, Esquire, HBO Romania, Radio Guerrilla, Discovery, www.cinemagia.ro, www.hboclub.ro, www.liternet.ro.

Pentru mai multe informaţii puteţi accesa website-ul Festivalului.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus