martie 2009
Festivalul TIFF 2009
Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) a ajuns la cea de-a opta ediţie. În perioada 29 mai - 7 iunie 2009, Clujul va fi din nou luat cu asalt de filme, invitaţi şi evenimente marca TIFF. Timp de 10 zile iubitorii festivalului vor putea să îşi reîncarce bateriile cu titluri hit ale anului trecut şi începutului de 2009, cu filme fără limită, cu premiere autohtone mult aşteptate şi, nu în ultimul rând, cu o atmosferă plină de energie instituită în toate punctele cheie ale oraşului.

TIFF 2009 începe în forţă. În seara zilei de 29 mai 2009, la Cinema Republica, Amintiri din Epoca de Aur dă startul acestei ediţii. Un film scris de Cristian Mungiu şi regizat de Ioana Uricaru, Hanno Hofer, Răzvan Mărculescu, Contantin Popescu şi Cristian Mungiu.

Amintiri din Epoca de Aur ecranizează cele mai cunoscute legende urbane din România anilor '80 recuperând umorul care i-a ajutat pe români să supravieţuiască perioadei. Poveştile Amintirilor îşi propun să recupereze amănuntele uitate din copilăria celor care s-au născut ca decreţei şi care trăiesc astăzi cu nostalgia obiectelor, muzicii şi obiceiurilor tinereţii lor: cântatul imnului la începutul orelor, lozincile scandate la trecerea coloanelor oficiale, fericirea de a avea o banană de Crăciun, încercarea de a economisi monezi de un leu şi trei lei la borcan, vândutul sticlelor goale pentru bani de buzunar şi multe altele.

"Am vrut ca după 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile, şi până la următorul meu film de autor, să ofer publicului român o comedie, iar Amintiri din Epoca de Aur, film episodic şi colectiv, îmbină punctele de vedere a cinci colegi de generaţie cărora le-a făcut plăcere să Recupereze, să Refolosească şi Recondiţioneze amintirile din perioada nopţilor pierdute la bairamuri, video şi cozi.", spune Cristian Mungiu.

Amintiri din Epoca de Aur va fi proiectat în premieră absolută pe ecranele din România, în prezenţa regizorilor, actorilor şi echipei realizatoare.

Continuarea festivalului va fi pe măsura startului. Printre filmele eveniment ale acestei ediţii se află mult apreciatul Gomorra al lui Matteo Garrone, bazat pe cartea lui Roberto Saviano - câştigător al Marelui Premiu la Cannes în 2008 şi vedeta Premiilor Academiei Europene de Film, acordate în decembrie, 2008, unde a ieşit câştigător al categoriilor Cel mai bun actor, Cel mai bun regizor, Cel mai bun scenariu şi Cel mai bun film european.

Il y a longtemps que je t'aime este un alt titlu care atrage prin palmaresul impresionant: Kristin Scott Thomas a primit premiul pentru Cea mai bună actriţă la Gala Academiei Europene de Film şi s-au adăugat, printre altele, trofee precum BAFTA (Cel mai bun film străin) sau César (pentru Cel mai bun debut - al regizorului Phillippe Claudel şi Cea mai bună actriţă într-un rol secundar).

Nu în ultimul rând, nemţescul Alle Anderen va fi un film magnet pentru publicul clujean prin CV-ul cu care ajunge la TIFF - revelaţia festivalului de la Berlin din 2009, câştigător al Marelui Premiu al Juriului (pentru regia filmului semnată de Maren Ade) şi Ursul de Argint (pentru actriţa Birgit Minichmayr).

Descarcă povestea filmelor din TIFF 2009 aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus