martie 2009
Festivalul de film B-EST 2009
Anul acesta, Festivalul Internaţional de Film BucharEST (B-EST IFF) vă propune o provocare cu totul specială, o secţiune în premieră absolută la festivalul nostru - Romani Cinema and Culture - destinată în exclusivitate filmelor despre cultura şi cinematografia comunităţii Roma.

Convins că dialogul intercultural reprezintă una dintre coordonatele sine qua non ale unei societăţi moderne şi că, de asemenea, produsele culturale ale comunităţii Roma fac parte integrantă din moştenirea culturală mondială, festivalul B-EST IFF inaugurează această nouă secţiune cu patru "vârfuri" ale cinematografiei de gen.

Bahrtalo!, producţie maghiară din 2008, e o comedie neorealistă regizată de Robert Lakatos, premiată cu Premiul Europa Cinema Labels la secţiunea East of the West din cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Karlovy Vary, 2008. Filmul urmăreşte povestea a doi prieteni transilvăneni, un rom şi un maghiar care, indiferent dacă viaţa le oferă surprize plăcute sau ba, ştiu ceva ce noi sau cei mai mulţi dintre noi neglijează cu desăvârşire: cum să se bucure de viaţă.

Dureri ascunse/ Hidden Sorrows: Persecuţia romilor români în timpul celui de-al doilea război mondial coproducţie româno-americană din 2005 regizată de Michelle Kelso, este un tulburător documentar de o oră ce analizează istoria ţiganilor români deportaţi în lagărele din Transnistria de către nazişti şi aliaţii lor. Supravieţuitorii îşi povestesc experienţele cumplite prin care au trecut şi condiţiile inumane în care au trăit. Documentarul îi urmăreşte până în prezent, când aceştia aplică pentru fondurile de asistenţă oferite de guvernul german şi băncile elveţiene pentru victimele sărăcite ale Holocaustului.

Mămăliga te aşteaptă, pe de altă parte, ne propune o incursiune în viaţa ţiganilor români de azi - Mihai, 21 de ani, provine dintr-o familie cu zece copii, dintr-un sat uitat de lume din estul Moldovei. Deşi trăiesc din greu de pe urma bucăţii lor de pământ, părinţii lui şi-au dat toţi copiii la şcoală şi cinci dintre ei au intrat chiar la facultate. Din lipsă de bani, Mihai a renunţat chiar din anul întâi. După nouă luni petrecute la o mănăstire, s-a întors acasă şi a muncit din greu pentru ca fraţii şi surorile sale să meargă la şcoală. Acum are de ales între viaţa la ţară şi cea de student, la Iaşi... Documentarul regizat de Laurenţiu Calciu a primit premiul Nanook-Jean Rouch la Bilan du Film Ethnographique, Paris, 2005.

În fine, ultima noastră propunere de la această primă ediţie a secţiunii Romani Cinema and Culture poartă numele de When the Road Bends - Tales of a Gypsy Caravan, un documentar regizat de Jasmine Dellal şi narat de Johnny Depp. Filmat de către legendarul director de imagine Albert Maysles, acest dinamic documentar muzical urmăreşte povestea a cinci trupe Gypsy din patru ţări diferite care se reunesc pentru Caravana Gypsy, un turneu de şase săptămâni prin America de Nord. Stilul lor muzical variază de la flamenco la folk indian şi, cu umor şi entuziasm, artiştii creează o explozie de cântec şi dans care scoate în evidenţă ce e mai bun în cultura Gypsy şi diversitatea poporului Romani. Pe măsură ce filmul urmăreşte incredibilele reprezentaţii şi acţiunea din spatele scenei de pe parcursul turneului, descoperim vieţile reale ale acestor artişti. Acasă - în România, Macedonia, India şi Spania - le cunoaştem familiile şi realizăm ce contribuţie are muzica în vieţile lor. Poveştile lor transpar între reprezentaţii - permiţându-ne să înţelegem şi să celebrăm cultura Romani şi moştenirea lăsată de către strămoşii lor.

Festivalul Internaţional de Film BucharEST este un eveniment realizat cu sprijinul Ministerului Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, prin Centrul Naţional al Cinematografiei.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus