România Liberă / aprilie 2004
Între 17 şi 24 aprilie, sub egida Teatrului de Comedie şi a Ministerului Culturii şi Cultelor, se va desfăşura Festivalul comediei româneşti. Cu puţine excepţii, spectacolele cu Înşir'te, mărgărite (la Teatrul "Nottara"), Pietonul şi furia (la Theatrum Mundi) şi Ultima oră (la Teatrul Naţional din Bucureşti), festivalul se va desfăşura pe scena Teatrului de Comedie, cel care este şi "părintele" acestei iniţiative, menite a stimula şi a pune mai bine în lumină valorile autohtone ale genului. Cu multă nerăbdare este aşteptată reprezentaţia de gală, ce va inaugura acest "maraton" al comediei româneşti, premiera cu Poker, de Adrian Lustig, în regia lui Alexandru Tocilescu, omul de teatru recent încununat cu Premiul pentru cel mai bun spectacol, cu Oblomov, în Gala UNITER. Vor urma spectacole cu De ce fierbe copilul în mămăligă, după Aglaja Veteranyi (de la Teatrul "Odeon"), Superba, nevăzută cămilă (de la Teatrul Naţional din Iaşi) şi Zăpezile de altădată (de la Teatrul Dramatic din Galaţi), amîndouă de Dumitru Solomon, Ultima haldă în paradis, de Valentin Nicolau (de la Teatrul de Nord din Satu Mare) şi producţia Teatrului Maghiar din Cluj-Napoca, nominalizată în Gala UNITER la Premiul pentru cel mai bun spectacol, cu Jacques sau supunerea, de Eugen Ionescu, în regia lui Tompa Gábor. Surprize plăcute se pot ivi însă şi în spaţiul intim al sălii Studio a Teatrului de Comedie, unde festivalul programează cîteva reprezentaţii pe texte mai noi, cum sunt Oase pentru Otto şi Aici nu se simte, de Lia Bugnar, oferite de Teatrul "Luni", O noapte furtunoasă, de I.L. Caragiale, prezentată de UNATC, Doi şi cu profesoara şase, în interpretarea foarte tînărului Tudor Istodor, şi recitalul de un umor irezistibil adus în această sărbătoare a comediei româneşti de valorosul actor craiovean Ilie Gheorghe, dar sub "firma" Teatrului "Sică Alexandrescu" din Braşov, cu titlul incitant Oratorii pisicilor turbate, inspirat din opera lui Caragiale şi din discursurile de astăzi ale parlamentarilor. Caragiale va fi prezent însă pe afişul festivalului şi prin producţia Teatrului Naţional de Televiziune, cu D'ale carnavalului, în regia lui Dominic Dembinski, programată pe TVR Cultural, în 24 aprilie, la ora 22.00.
Aflat doar la cea de-a doua ediţie, festivalul îşi croieşte, încet, dar sigur, drumul său distinct în peisajul vieţii noastre teatrale, năzuind însă, aşa cum afirmă George Mihăiţă, directorul Teatrului de Comedie, "să trezească interesul, orgoliul şi ambiţiile afirmării din partea unui număr tot mai mare de autori, teatre şi regizori, cu consecinţe fericite pentru soarta dramaturgiei noastre originale şi pentru arta spectacolului, în general".

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus