România Liberă / februarie 2003
Inima întunericului, făcut pentru reţelele de cablu, este foarte interesant pentru că reprezintă o nouă ecranizare a teribilei nuvele scrise de Joseph Conrad. Celebru este faptul că ea a stat la baza filmului lui Francis Ford Coppola, Apocalypse Now, care a actualizat acţiunea şi a plasat-o în timpul războiului din Vietnam. De data aceasta, avem o ecranizare fidelă a textului, care păstrează locul iniţial de desfăşurare a poveştii: Africa colonială şi relaţiile dintre personaje stabilite de Conrad.

Fascinant este personajul creat de marele scriitor prin vînătorul de fildeş (colonelul, la Coppola) Kurtz, care dispare de-a lungul fluviului Congo (Mekong, în partea cealaltă) şi, căzut pradă unei nebunii cu totul speciale, devine stăpînul unui regat al băştinaşilor, bazat pe teroare, dar şi pe adoraţie. Pe urmele lui, compania al cărei angajat fusese îl trimite pe căpitanul Charles Marlow, iar confruntarea dintre cei doi este punctul culminant al poveştii. În filmul lui Coppola, Kurtz era interpretat magistral de către Marlon Brando, iar în cel al lui Roeg personajul este jucat de John Malkovich, la rîndul lui un actor special al sfîrşitului de secol. Şi personajul căpitanului, jucat de Martin Sheen în Apocalipsul acum, beneficiază în acest film de un interpret deosebit, dar mai puţin celebru: Tim Roth, apreciat mai mult pentru prestaţia din Pulp Fiction şi din scheciul realizat de Tarantino în Four Rooms.

În ceea ce-l priveşte pe regizorul britanic Nicolas Roeg (n. 1928), iniţial operator la multe pelicule celebre, el este autorul unor filme foarte personale, printre cele mai originale ale anilor ‘70. Apreciate sunt mai ales experimentul Performance (1968), film atît de revoluţionar încît nu s-a înţeles nimic din el la momentul premierei, şi filmele SF, dar de o subtilitate împinsă la maxim, Don’t Look Now (1973) şi The Man Who Fell to Earth (1976), ca şi Eureka (1983). Din păcate, aceste comori stilistice (mai puţin Eureka) nu au fost difuzate pînă acum nicăieri pentru publicul românesc. După 1985, viziunea atît de personală a lui Nicolas Roeg s-a împăcat din ce în ce mai greu cu comercializarea accentuată a producţiei de film, peliculele realizate de atunci pălind pe lîngă senzaţionalele sale filme de început.

Fişa tehnică :

Heart of Darkness, SUA, 1994
Regia : Nicolas Roeg
Distribuţia : Tim Roth, John Malkovich, James Fox, Peter Vaughan, Michael Cronin şi Iman
Regia: Nicolas Roeg Cu: Tim Roth, John Malkovich

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus