martie 2009
E primul film pe care l-am văzut în 2009, pe 1 ianuarie, pe atunci nu era anunţat în distribuţia de săli la noi şi nici nu era megacampionul de premii şi box office de acum.

Slumdog Millionaire e bine făcut, chiar spectaculos, dar nu mai mult decît o melodramă stil Bollywood, în culori vii, un film de public perfect.

Pentru mine niciun film de Danny Boyle nu a fost satisfăcător (de la Trainspotting, that is, doar 28 Days Later), acesta e un soi de revizitare la propriul Millions îmbinat cu Cidade de Deus. Filmat în India, real Bollywood, în Mumbai, povestea "celor 3 muşchetari", bazat pe un roman intitulat Q & A. Dar e genul de film de iubit şi iată locul 68 în topul 250 imdb (să vedem cum va rezista; asta era pe 1 ianuarie 2009, pe 20 martie 2009, e pe locul 42). Prea voit irezistibil, de fapt un film de dragoste redefinit de numărul muzical de pe genericul final, "about people, for the people". Melodramă indiană la care se stătea la coadă şi se vindeau bilete la şperţ în anii '70, acum cu glitter, glimmer şi ştaif. Hard Boyled.

Scenele diferă de la extrem de cheesy (deşi cuvîntul nu e potrivit) - atunci cînd micul Jamal sare în căcat pentru a lua un autograf de la Amitabh Bachchan, star local şi primul host al jocului TV Cine vrea să fie milionar? (mai potrivit ar fi smelly), la dramatic, în episodul exploatării micuţilor în cerşetorie de către bandiţi ticăloşi.

Imaginea, perfecţionistă, de Anthony Dod Mantle, DOP pentru Winterberg şi Lars Von Trier, adoptat de Boyle la 28 Days Later, montaj acerb, dar finalmente SM e un videoclip de durată epică (şi se ia lumea de Ridley Scott, Boyle suferea de mult de clipism).

Acum urmează drawback-ul, după ce a luat o tonă de premii, numit de mulţi din criticii americani cel mai bun film al anului, apoi 4 Globuri de Aur, 7 BAFTA, 8 Oscaruri (8 din 10, that's a good range!), e incredibil pe mult pentru un film. Dar asta are de-a face cu epoca Obama, cu criza şi cu dorinţa generală de Dr. Feelgood.

(3 din 5, 6/10)


Notă: Acum şi pe blog la http://aldmovieland.blogspot.com/

Regia: Danny Boyle Cu: Dev Patel, Anil Kapoor, Saurabh Shukla, Rajendranath Zutshi, Jeneva Talwar, Freida Pinto, Irrfan Khan

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus