Revista HBO / februarie 2009
În primele trei-patru luni din 2009 (mai precis până la Paşte) sunt programate şapte premiere româneşti. Teoretic, alte zece filme ar fi susceptibile să iasă şi ele pe ecrane. Câte vor fi până la urmă, nu se ştie.

Gata, am încetat să mă tot întreb de ce în alte ţări distribuţia filmelor e programată cu foarte mult timp înainte (în multe cazuri încă înainte de terminarea producţiei), iar la noi nu se ştie de la o lună la alta, se anunţă o dată care se revocă fără explicaţii, se reprogramează şi sunt situaţii (nu puţine) în care am aşteptat premiera unui film câţiva ani. E limpede ca lumina zilei şi chiar logic: o producţie sub semnul aleatoriului determină o distribuţie pe măsură. Pretexte se pot ivi: că regizorul s-a certat cu producătorul, că se aşteaptă un succes la un festival internaţional, că nu e potrivit sezonul, că e prea aproape de lansarea unui blockbuster, etc. Unul dintre motivele reale, şi anume că distribuitorii români - în ciuda sprijinului financiar al CNC - nu se înghesuie să preia filmele româneşti, pare a fi depăşit prin înfiinţarea în 2008 a unei firme (Fugaşin & Son) dedicate lor. Şi totuşi...

Va să zică, la începutul acestui an sunt programate restanţele: debutul Ancăi Damian în lungmetrajul de ficţiune, Întâlniri încrucişate, vizionat în premieră în iunie 2008, la TIFF-ul clujean, şi aşteptat pe ecrane în decembrie; o producţie 2007, Pescuit sportiv de Adrian Sitaru, pe care problemele tehnice ale transpunerii pe peliculă precum şi meandrele unui traseu festivalier ambiţios l-au ţinut departe de spectatorul român; Călătoria lui Gruber de Radu Gabrea - aş spune "lunga călătorie a lui Gruber" pentru că a fost iniţiată în 2004 când a câştigat concursul de proiecte CNC, s-a filmat în 2007 şi a avut avanpremieră la TIFF 2008; Week-end cu mama pe care regizorul Stere Gulea l-a turnat în toamna lui 2007 şi de atunci site-ul www.weekendcumama.ro ne anunţă că îl vom vedea "în curând". Casa de distribuţie pe care am menţionat-o mai sus are în plan alte trei titluri: Marilena, un film de Mircea Daneliuc după romanul său apărut în 1999, Marilena şi câteva voluptăţi, cu Cecilia Bârbora în rolul titular; Casanova, identitate feminină de Marius Theodor Barna, realizat la propria sa casă de producţie, Paradox Film; O secundă de viaţă de Ioan Cărmăzan, un film care iniţial (în 2006, când a câştigat finanţarea CNC) se numea Circul nostru vă prezintă şi ar fi trebuit să fie realizat tot de Marius Theodor Barna. Având în vedere ultimele "performanţe" ale celor trei regizori nu le putem dori decât să adune ceva mai mulţi spectatori în sală.

Mai există şi alte filme terminate, sau aproape terminate, care vor să bată mai întâi la uşa festivalurilor internaţionale. Unele au şanse să ajungă în palmares. Este vorba despre mai multe debuturi în lungmetrajul de ficţiune: al lui Radu Jude cu Cea mai fericită fată din lume; al scenaristului Răzvan Rădulescu (în colaborare cu Melissa de Raaf) cu Felicia înainte de toate; al lui Alexandru Iordăchescu cu coproducţia româno-elveţiană Copilăria lui Icar; şi poate al lui Constantin Popescu cu Aproape linişte I: Portretul luptătorului în tinereţe. Dar şi despre revenirea lui Sinişa Dragin, după patru ani cât au trecut de la premiera Faraonului, cu coproducţia Dacă bobul nu moare. Şi, nu în ultimul rând, despre cel de al doilea film al lui Corneliu Porumboiu - Intermediar.

Cu excepţia acestuia din urmă, "greii" se lasă aşteptaţi şi deocamdată ne servesc doar promisiuni. Cristi Puiu zice că Aurora va fi gata în 2010. Ca şi Un balon în formă de inimă de Cătălin Mitulescu. Cristian Mungiu nu zice nimic până nu vede isprăvite cele două filme-omnibuz din seria Amintiri din Epoca de Aur, la care e producător şi coregizor.

Măcar dacă acest suspans ar zgândări nerăbdarea spectatorilor de a se reîntâlni cu filmul românesc. După rezultatele slabe din 2008 nu s-ar zice.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus