Joi, 2 aprilie 2008, ora 19:00
Librăria Cărtureşti (Arthur Verona, 13-15)
Editura Vellant lansează Doctrina şocului. Naşterea capitalismului dezastrelor - cea mai recentă carte a jurnalistei canadiene Naomi Klein, cunoscută în întreaga lume datorită lucrării No Logo (2000). Împătimiţii dezbaterilor sunt aşteptaţi, începând cu ora 19.00, în ceainăria Cărtureşti de pe Strada Arthur Verona, pentru a discuta alături de Răzvan Exarhu, Cristian Pârvulescu, Costi Rogozanu şi traducătorii cărţii, Bogdan Lepădatu şi Ciprian Şiulea, despre o carte revoluţionară şi controversată în acelaşi timp.Librăria Cărtureşti (Arthur Verona, 13-15)
În contextul discuţiilor despre eşecul modelului pieţei excesiv liberalizate, Doctrina şocului, apărută în 2007, poate fi interpretată ca un avertisment curajos, dar ignorat de guverne la momentul lansării, cu privire la rolul jucat de "capitalismul dezastrelor" în apariţia crizei economice actuale.
Rezultatul a patru ani de cercetare, cartea a devenit rapid un bestseller internaţional, dar şi un manual-manifest al luptei împotriva unui sistem care, potrivit autoarei, anulează distincţiile dintre Marele Guvern şi Marile Afaceri, exploatând sau chiar provocând mega-dezastre pentru a obţine super-profituri. Klein a documentat minuţios numeroase cazuri în care turbulenţele politice sau dezastrele naturale le-au permis guvernelor şi multinaţionalelor să profite de şocul în care se afla populaţia şi să implementeze politici avantajoase pentru marile corporaţii.
O carte despre necesitatea de a păstra memoria colectivă trează în faţa încercărilor de a o rescrie prin şocuri, Doctrina şocului a fost distinsă în februarie 2009 cu marele premiu Warwick, acordat de Universitatea din Warwick, Marea Britanie.
Traducere din limba engleză de Bogdan Lepădatu şi Ciprian Şiulea.
Naomi Klein a absolvit London School of Economics şi semnează articole în The Nation şi The Guardian. A devenit cunoscută în întreaga lume datorită lucrării No Logo (2000), în care susţine că multinaţionalele consideră marketingul brandului mai important decât producţia în sine, autoarea plasându-se în avangarda luptei împotriva globalizării corporatiste. A început să scrie Doctrina şocului în 2004, când se afla în Irak, în calitate de corespondent al revistei Harper.
Bogdan Lepădatu este politolog, licenţiat al Universităţii Kent din Canterbury şi doctorand în sociologie politică la SNSPA. Titlul lucrării sale de doctorat este Falimentul corporatismului neoliberal. În cei 11 ani petrecuţi în Marea Britanie, în afara studiilor academice, a lucrat ca analist politic la Federal Trust şi ca profesor de limba engleză. După revenirea în ţară, a lucrat în calitate de profesor asociat al Universităţii Bucureşti şi consilier ministerial în Guvernul României. Printre lucrările traduse de el se numără Oglinda lumii, de Julian Bell (Vellant, 2007), Perspectiva de nicăieri, de Thomas Nagel (Vellant, 2009) şi Intervenţii, de Noam Chomski (Vellant, 2007).
Ciprian Şiulea - născut în 1969 la Braşov. Profesor de ştiinţe socio-umane în perioada 1995-1999, ziarist între 2004 şi 2008, în prezent traducător. Autor al volumului Retori, simulacre, imposturi (Compania, 2003).
Citiţi un fragment din Doctrina şocului de Naomi Klein aici.
Citiţi cronica lui Bogdan Lepădatu la Doctrina şocului de Naomi Klein aici.