Hotnews.ro / martie 2009
Încă sedus de bătrâna Europă, Woody Allen descoperă Spania pe care o foloseşte ca fundal pentru o comedie de caractere ca o partidă de tenis la dublu. De o parte două americance tipice, de cealaltă două prototipuri locale. Rezultatul e victoria fără drept de apel a echipei Penelope Cruz - Javier Bardem. Filmul e un regal al celor doi actori. Scarlett Johansson se pierde în peisaj.

De fapt, noul film al lui Woody Allen e un fel de ménage a quatre. Cristina şi Vicky - una blondă, alta roşcată -, sosesc în Barcelona pentru vacanţă. Încărcate cu toate prejudecăţile lor culturale, cu toate expectaţiile unor turiste născute în America, influenţate de imaginile amantului latin, de ghidurile turistice, dar şi de faima lui Gaudí, ele se vor confrunta cu o provocare stranie, care le pune la încercare teoriile despre dragoste şi seducţie.

După ce l-au remarcat într-o expoziţie, tinerele sunt agăţate (ca într-un film) de cel mai perfect exemplar al speciei hispanice. Un artist abstract, cu cămaşă descheiată peste piept, bronzat şi interpretat tocmai de Javier Bardem. Un fel de mascul alfa iberic, dar uns cu toate pomezile gentlemanului perfect.

Galant, acesta vine la masa lor din restaurant, se prezintă şi le invită să plece cu avionul lui, pentru un weekend, la Oviedo. Acolo se vor plimba, vor mânca bucate gustoase, vor bea vin licoros şi la final vor face sex în trei. Pur şi simplu.

Nimic nu pare ascuns în acest film care te trimite cu gândul şi la filmele mai vechi ale lui Allen, dar şi la filmele lui Eric Rohmer, în care vacanţa de vară e un bun răgaz pentru o mini-comedie umană cu permutări şi reveniri, dar Vicky Cristina Barcelona se deosebeşte de filmele lui Rohmer cel puţin pentru motivul că explodează din când în când în cascade comice cărora cu greu le rezişti.

Filmul începe cu adevărat o dată cu apariţia Mariei Elena, fosta nevastă a artistului, despre care fetele aflaseră la început că s-a despărţit de el ori după ce el a încercat să o înjunghie, ori invers.

Şi când începe Penelope Cruz să-şi reverse tiradele, părul, nervii peste secvenţe, Scarlett Johansson nu se mai observă în cadru, locaţiile turistice se nivelează la planul unor cărţi poştale şi tot ce rămâne pe ecran e relaţia energetică dintre Penelope Cruz şi Javier Bardem, atât de mustoasă, de pătimaşă şi de vie încât un cuţit în burtă nu mai pare mare lucru.

Fără Penelope Cruz, filmul n-ar fi avut viaţă, chiar dacă Scarlett Johansson ar fi avut mai multă. Personajul lui Cruz, ca şi celelalte personaje, e un prototip, o imagine pe care ne-hispanicii şi-o fac despre hispanici, la fel cum şi personajul lui Johansson e prototipul tinerei americance blonde plecate în căutarea aventurii.

Iar distribuţia actoricească întăreşte senzaţia că cineastul a dorit să plaseze figuri reprezentative peste personaje reprezentative, ca să vadă pe urmă ce poate ieşi.

Intriga amestecă personajele într-un cocktail estival, punând - în cazul americancelor - sub semnul întrebării nu doar fidelitatea faţă de logodnic (vezi Vicky), dar şi faţă de propriile convingeri, căci va deveni evident că relaţia celor doi spanioli e mult prea puternică pentru a fi zdruncinată de un terţ. Replicile suple şi tonusul de şampanie spumantă care persistă pe tot parcursul filmului nu te lasă să te plictiseşti o secundă.

Ironia, acolo unde e, e aproape insesizabilă. Nu mentalităţile turiştilor americani sunt calul de bătaie, dar nu e întâmplător faptul că acoladele amoroase au loc exact pe perioada vacanţei de vară, când perspectiva unei aventuri extrafrontaliere e mai apetisantă. Şi nu în vreo ţară cu climă rece şi localnici posaci, ci în Spania, unde amorul pare să fie la fel de aprig ca furia taurilor.

Neobositul Woody Allen, care la aproape 74 de ani încă face un film pe an, şi-a regăsit o vervă pe care o pierduse în ultima vreme. Filmul lui nu e genial, nu e de competiţiile marilor festivaluri (la Cannes, în 2008, a fost prezentat hors-concours), dar e scânteietor şi extrem de agreabil.

Vicky Cristina Barcelona
Regie: Woody Allen,
Cu: Scarlett Johansson, Rebecca Hall, Penelope Cruz, Javier Bardem, Patricia Clarkson, Kevin Dunn.

Regia: Woody Allen Cu: Rebecca Hall, Scarlett Johansson, Javier Bardem, Penélope Cruz, Christopher Evan Welch, Chris Messina, Patricia Clarkson

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus