aprilie 2009
Festivalul Internaţional de film NexT, 2009
Filmul Imn / Anthem (Israel, 2008, regia Elad Keidan, sound design Isaac Levi) este marele câştigător al celei de-a treia ediţii a Festivalului Internaţional de Scurt şi Mediu Metraj NexT, care a transformat pentru cinci zile Cinema Scala, Cinemateca Eforie şi Orange Concept Store în adevărate puncte fierbinţi ale Bucureştiului. Juriul format din Frank Albers, Nikolaj Nikitin, Stefan Arsenjievic, Riina Sildos, Cristoffer Olofsson, Jean-Yves Roubin şi Cătălin Cristuţiu a răsplătit mediu metrajul israelian pentru "compoziţia strălucită şi folosirea unui limbaj cinematografic proaspăt şi personal, într-o manieră simplă şi îndrăzneaţă". Câştigătorul va primi 4.000 de euro din partea Institutului Cultural Român şi 3.000 de Euro în peliculă şi servicii de procesare oferiţi de Kodak CineLabs România.

Directorul festivalului NexT, Ada Solomon, a urcat pe scena de la Cinema Scala pentru a prezenta Festivitatea de Premiere, într-o sală decorată cu imagini de la filmările mediu metrajului Marilena de la P7, regizat de Cristian Nemescu, al cărui sound design a fost realizat de Andrei Toncu. "Această ediţie a fost o mare provocare pentru noi şi suntem foarte mândri de felul în care a ieşit" a declarat Ada în deschiderea Galei, vorbind despre anvergura pe care a luat-o festivalul odată cu ediţia 2009.

Premiul "Cristian Nemescu" pentru cea mai bună Regie i-a revenit lui Runnar Runarsson pentru 2 porumbei / 2 Birds (Islanda, 2008), unul dintre cele mai simpatizate filme din competiţia festivalului în acest an, pe care juraţii l-au apreciat "pentru limbajul poetic puternic, stăpânit la perfecţie", iar Premiul "Andrei Toncu" pentru cea mai bună Coloană Sonoră a fost câştigat de Greg Marshall, sound designerul scurt metrajului britanic Recruţi / Cherries. Fiecare dintre cele două premii constă în 2.000 de euro, oferiţi de Institutul Cultural Român.

Cel mai bun film românesc din competiţia NexT 2009, premiat cu servicii de post producţie DI în valoare de 3.500 Euro oferite de Abis Studio este Nunta lui Oli, producţia Libra Film regizată de Tudor Jurgiu, în care juriul a văzut "un portret provocator şi echilibrat artistic al României contemporane". Nunta lui Oli a câştigat, de asemenea, Premiul Special oferit de Cocor Media Channel, care va promova intensiv filmul timp de două săptămâni pe ecranele-gigant din centrul Capitalei.

Comedia Toate visele mele pe VHS / All My Dreams on VHS (Marea Britanie, 2008) a fost filmul cel mai apreciat de către spectatorii celei de-a treia ediţii NexT şi a cucerit Premiul Publicului, "la pachet" cu un aparat de filmat HVR-A1E oferit de Sony.

Concursul de bricolaj NexT Brico Contest, una dintre noutăţile absolute de la această ediţie, şi-a desemnat proiectul câştigător: The NexT Best Thing, construcţia futuristă din peliculă, popcorn şi carton realizată de Dumitriţa Luncă, a primit cele mai multe voturi din partea de vizitatorilor expoziţiei din foaierul Cinema Scala. Câştigătoarea va beneficia de o excursie de trei zile şi o acreditare all inclusive la Festivalul Public Design de la Milano, oferită de partenerii NexT, Asociaţia Culturală Esterni.

Villa Kult, asociaţia din Berlin destinată sprijinirii tinerilor artişti, a acordat două premii constând în granturi de dezvoltare pentru doi dintre realizatorii unor filme din competiţie. Astfel, Radu Potcoavă, regizorul scurt metrajului Dănuţ pleacă pe vapor, va beneficia de o rezidenţă de cinci zile la Berlin pentru dezvoltarea proiectului său de lung metraj, Fathers With Wings, iar producătoarea Tanuja Amarasurriya va beneficia de un training de trei zile pentru dezvoltarea scenariului scris de Timothy Attack, regizorul scurt metrajului Toate visele mele pe VHS / All My Dreams on VHS.

La fel ca la ediţiile precedente, NexT a răsplătit spectatorii care au votat pentru Premiul Publicului. Zece câştigători au fost extraşi dintre buletinele luate în calcul la numărătoarea voturilor: Alina Goanţă, Adrian Şerban, Alina Dincuţă, Mircea Rohat, Marian Ştefan, Diana Salim, Laura Răfăilă, Raluca Sidon, Marina Mihai, Andreea Ţoni au fost răsplătiţi cu bilete la Cityplex, cărţi de la Editura Rao, băuturi de la Berentzen, Unicum sau Danzka.
Festivalul Internaţional de Scurt şi Mediu Metraj NexT mulţumeşte sponsorilor şi partenerilor: Centrul Naţional al Cinematografiei, Institutul Cultural Român, Orange Concept Store, Kodak Cinelabs România, Sony, Stage Expert, Abis Studio, UPS, RAO, Stella Artois, IRIS S.A - distribuitor autorizat Apple, Ambasada Franţei, Delegaţia Wallonie-Bruxelles, Institutul Cervantes, Ambasada Statului Israel, Institutul Polonez.


Câştigătorii NexT 2009

Trofeul NexT

Imn / Anthem / Himnon (Israel, 2008)

4.000 Euro oferiţi de Institutul Cultural Român & 3.000 de Euro în peliculă şi servicii de procesare oferiţi de Kodak CineLabs România

Motivaţia juriului: Pentru compoziţia strălucită şi folosirea unui limbaj cinematografic proaspăt şi personal, într-o manieră simplă şi îndrăzneaţă.


Premiul Cristian Nemescu pentru Cea mai bună regie

Runnar Runarsson pentru 2 Porumbei / 2 Birds / Smafuglar (Islanda, 2008)

2.000 Euro oferiţi de Institutul Cultural Român

Motivaţia juriului: Pentru limbajul poetic puternic, stăpânit la perfecţie.


Premiul Andrei Toncu pentru Cea mai bună coloană sonoră

Greg Marshall pentru Recruţi / Cherries (Marea Britanie, 2007)

2.000 Euro oferiţi de Institutul Cultural Român

Motivaţia juriului: Pentru crearea cu măiestrie a unei atmosfere intense şi incitante.


Menţiune Specială a Juriului

Taxi Wala (Franţa, 2007)

Mortul nu aude clopotele / The Dead Hear Not the Bells / Le mort n'attendait pas soner les cloches (Franţa, 2007)


Premiul pentru Cel mai bun film românesc

Nunta lui Oli / Oli's Wedding (România, 2009)

Servicii de post producţie DI in valoare de 3.500 Euro oferite de Abis Studio

Motivaţia juriului: Un portret provocator şi echilibrat artistic al României contemporane.


Premiul publicului

Toate visele mele pe VHS / All My Dreams on VHS (Marea Britanie, 2008)

o cameră HVR-A1E oferită de Sony


Premiul de dezvoltare NexT

Radu Potcoavă - pentru proiectul de lung metraj Fathers With Wings
(consultanţă intensivă pe proiect pe o durată de 5 zile la Berlin oferită de Villa Kult)

Tanuja Amarasurriya - pentru proiectul Waiting for Tommy, scris de Timothy Attack
(consultanţă intensivă pe proiect pe o durată de 3 zile la Berlin oferită de Villa Kult)


Premiul special oferit de Cocor Channel

Nunta lui Oli / Oli's Wedding (România, 2009)

2 săptămâni de campanie de promovare intensivă la Cocor Channel


Premiile spectatorilor norocoşi

Alina Goanţă, Adrian Şerban, Alina Dincuţă, Mircea Rohat, Marian Ştefan, Diana Salim, Laura Răfăilă, Raluca Sidon, Marina Mihai, Andreea Ţoni

3 x 2 bilete la Cityplex + 1 pachet de 5 cărţi oferite de Editura Rao + 1 sticlă de Unicum / Berentzen / Danzka; 7 x 1 pachet de 5 cărţi oferite de Editura Rao


Brico Contest Award

Proiectul The NexT Best Thing, realizat de Dumitriţa Luncă

acordat câştigătorului Brico Contest NexT - excursie de 3 zile şi acreditare completă la Public Design Festival Milano, acordată de Asociaţia Culturală Esterni.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus