aprilie 2004
Joi 22 aprilie Aula Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din Muzeul George Enescu (Palatul Cantacuzino) a găzduit festivitatea anuală a decernării premiilor revistei "Actualitatea muzicală". Pe scaunele îmbrăcate în pluş roşu, exemplare mai mult sau mai puţin vechi ale revistei aşteptau participanţii, anticipând întrucâtva regretul exprimat de d-l Adrian Iorgulescu, preşedintele Uniunii, în cuvântul inaugural. Păcat, revista a ajuns în ultimii din cei 15 ani, de când fiinţează, la un format de ţinută.

D-l conf. dr. Mihai Cosma a anunţat premiile secţiunii de muzică clasică. Plăcut impresionat, încă din minutele premergătoare deschiderii festivităţii, de faptul că la o manifestare aşezată sub egida unei uniuni de creaţie ce presupune o anumită maturitate profesională, aula fremăta de aplombul unei majorităţi absolute de tineri, nu doar printre jurnalişti, reporterul are prilejul şi privilegiul să audă citat public numele portalului cultural LiterNet, printre cele 3 instituţii media la care d-na Oltea Şerban Pârâu, laureată a premiului pentru critică muzicală, colaborează permanent la rubrica Clickantabil. A fost deschiderea festivităţii. Sentimentul de firească mândrie l-am împărtăşit, cu intensă dar discretă emoţie, cu gândurile colegilor pe care-i simţeam alături de mine. Distinsa colaboratoare a portalului nostru a apreciat, în succintul cuvânt de mulţumire, seriozitatea publicaţiilor care-i găzduiesc rubrica, amintind că prima ediţie a acestui premiu datează de 14 ani, după primul an de activitate a "Actualităţii muzicale".

Tânărul violonist Eugen Ţichindean a primit cu gratitudine premiul pentru tineri interpreţi. Apoi, la aceeaşi categorie, soprana Mihaela Maxim, laureată pentru o dublă performanţă la care vom reveni, şi-a convertit emoţia în siguranţă de sine pe care o dovedeşte pe scena lirică. Motivaţia premiului e legată de două sărbătoriri: 150 de ani de la premiera absolută a operei verdiene La Traviata (rolul Violetta), respective 100 de ani împliniţi de opera La Bohème, de Giaccomo Puccini (rolul Mimi, interpretat cu ocazia manifestărilor legate de concursul internaţional de canto Haricleea Darclée).

Un premiu emblematic pentru orientarea revistei conduse de compozitorul Mircea Drăgan este cel atribuit unei instituţii: Festivalul şi Concursul Naţional de Interpretare a Liedului Românesc, iniţiat şi prezidat de Mariana Nicolesco. Distinsa ambasadoare a muzicii româneşti a primit premiul, reclamând nu fără humor prezenţa alături de d-sa a d-nei Anca Vlad. Ceea ce nu a fost de natură a-i surprinde pe organizatori, care aveau rezervată o diplomă de onoare "pentru sprijinirea muzicii şi muzicienilor din România".

D-l conf. dr. Mihai Cosma a lăsat apoi locul d-lui Octavian Ursulescu, pentru a prezenta secţiunea intitulată generic "muzică uşoară". Rutinatul animator al mişcării muzicale de gen a ţinut să sublinieze, în mai multe rânduri, orientarea complementară a premierii, respectiv nu pentru evenimente muzicale anume din anul 2003, ci pentru atitudinea faţă de muzică.

Primii beneficiari au fost cei trei băieţi simpatici şi plini de pitoresc care constituie formaţia Animal X. Prezentatorul anunţase premiul muzicii dance, iar "Hienă" (dacă nu cumva "Vierme", căci fotografii şi cameramanii care mă ecranau erau foarte înalţi) a precizat mucalit că se aştepta să fie citat ca rocker. Bineînţeles, respectând look-ul decis de producător, băieţii nu şi-au deşurubat şepcuţele, fără a face defel notă discordantă cu atmosfera simultan profesională şi relaxată.

Compozitorul Ionel Tudor, liderul Big Band Radio, care era însoţit de familie (Andreea Andrei remarcându-se prin discreţie), a primit premiul "Tradiţie şi profesionalism în muzica uşoară românească", dar în calitate de dirijor. Ajuns acasă, chiar înainte de a mă apuca de redactat reportajul, ajung să remarc faptul că Radio România Actualităţi, care a dedicat evenimentului cam 3 minute în radiojurnalul orei 13 (la 12 începea cocktail-ul consecutiv festivităţii), n-a reţinut decât un fragment din cuvântul de mulţumire al propriului angajat.

Pe coperta unui număr de anul trecut al revistei, actriţa interpretă de muzică pop Cristiana Răuţă făcea o figură irezistibil de seducătoare. Când a fost invitată să primească premiul "Eleganţă şi stil", reporterul şi-a abandonat morga şi a găsit un unghi de vedere printre două camere de televiziune, lejer nedumerit: figura cea mai atractivă din snopul de tineri prezenţi părea a fi cu totul altcineva: un look complet diferit, de la coafură şi culoare de păr, până la expresia corporală. Laureata rafinatului premiu a invitat, în cuvântul de mulţumire, cu... stil şi eleganţă, compozitorii consacraţi să colaboreze cu casa de producţie care îi editează albumele. După anunţarea premiului "Succese internaţionale" adjudecat de solista Paula Mitrache, aflată în turneu profesional, vişina din glazură a festivităţii a fost alt actor interpret: Ştefan Bănică jr, "vedeta anului". Stăpân pe mijloacele de expresie publică, consacratul rocker a nuanţat totul de "vedetă", care, zice el, are la noi o conotaţie nemeritat bagatelizantă, pentru a pleda odată mai mult pentru profesionalism în muzică. A fost, de altfel, singurul premiat al secţiei prezentate de Octavian Ursulescu, ce s-a făcut ecoul explicit al sublinierii rostului premierii atitudinii faţă de muzică. Sobru, cum a obişnuit de mult publicul, rockerul "clasic" n-a scăpat totuşi ocazia unei glume cu dublu sens: "Nu-mi imaginam, la intrarea în Academia de Teatru şi Film, ca student la actorie, că voi lua un premiu pentru muzică".

Cuvântul de încheiere a fost rostit de Mircea Drăgan, directorul revistei. Astfel, corpul redacţional a fost reprezentat majoritar în organizarea evenimentului.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus