aprilie 2009
Doi dintre cei mai apreciaţi critici de film ai momentului, Alex. Leo Şerban şi Andrei Gorzo, deschid cea mai recentă colecţie a Editurii Polirom - Cinema.

Joi, 9 aprilie 2009, la ora 18.00, Alex. Leo Şerban îşi lansează volumul 4 decenii, 3 ani şi 2 luni cu filmul românesc, la Sala de Lectură a Teatrului ACT (Calea Victoriei nr.126, etaj 2). Vor conversa, alături de autor: Luminiţa Gheorghiu, Andrei Ujică şi Răzvan Rădulescu. Maria Dinulescu va citi un fragment din carte.

Vineri, 10 aprilie 2009, la ora 18.00, Andrei Gorzo îşi lansează cartea de debut Bunul, răul şi urîtul în cinema, la Librăria Cărtureşti Verona. Vor vorbi despre carte Mihai Iovănel şi Răzvan Penescu (LiterNet).

Alex. Leo Şerban revine după volumul din 2006, De ce vedem filme. Et in Arcadia Cinema, cu o carte dedicată în întregime filmului românesc.

"Volumul de faţă conţine mai tot ce am scris despre filmul românesc - de la primul text din anii '80 (despre serialul Lumini şi umbre) şi pînă la discuţia cu A. O. Scott, la cald şi la Cannes 2008, despre Boogie. Lipsesc textele despre Lucian Pintilie (deja apărute în Dietetica lui Robinson) şi un eseu despre Iacob, scris la-nceputul anilor '90 şi îngropat în defuncta publicaţie "Film". Nu sînt numai cronici sau eseuri; sînt şi scrisori (în general de protest), dialoguri, monologuri, portrete, regrete, pagini de jurnal. Acţiuni şi reacţiuni. Castele de nisip şi valuri - noi, vechi... Tot ceea ce stimulează un critic, măturat de tot ceea ce-l enervează. Este cartea unor atitudini mai mult decît a unor certitudini." (Alex. Leo Şerban)

"Pentru mine, existenţa lui Alex. Leo Şerban este o garanţie a normalităţii. Combinaţia de inteligenţă, eleganţă, frondă, fair-play, bun-simţ şi nonconformism a tuturor judecăţilor lui mă reconfortează în certitudinea că viaţa este încă respirabilă, cultura noastră încă nu a murit, noua incultură generală încă nu ne-a cules pe făraş, iar viitorul încă mai poate fi privit cu o combinaţie ironică de încredere rezonabilă şi senin pesimism. Cît timp Leo scrie, ştiu că mă pot încrede în judecata cuiva. Cît timp suntem contemporani, simt că singurătatea gusturilor şi a judecăţilor nu e încă totală, iar diferenţele dintre noi se înscriu firesc atît în misterul general al vieţii, cît şi în farmecul special al convieţuirii." (H.-R. Patapievici)

"Vocea lui Alex. Leo Şerban este inconfundabilă în critica românească de cinema. Determinante sunt precizia verdictului, curajul cu care demolează atunci cînd e cazul, conştiinţa propriei valori şi, nu în ultimul rînd, backgroundul cultural care îl ajută să iasă din perimetrul criticii de gust privilegiată în presa noastră. El este un raţional, şi nu un impulsiv, chiar dacă îi place să se avînte în polemici şi, dacă se poate, să aibă ultimul cuvînt. E un riguros, şi nu un impresionist, chiar dacă slova sa e sprinţară şi cedează adesea tentaţiei calamburului. Alex. Leo Şerban nu este omul jumătăţilor de măsură sau al afirmaţiilor de complezenţă. De aceea, adevărurile sale merită să ne pună pe gînduri."(Cristina Corciovescu)

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus