Hotnews.ro / aprilie 2009
La 12 ani după The Peacemaker, Marcel Iureş face al doilea film sub comanda lui Mimi Leder. Dar, deşi actorul român are un rol mai consistent, filmul e mai puţin palpitant decât The Peacemaker. După ce a fost sârb, Marcel Iureş este acum un magnat rus care se ocupă la New York de comerţul cu bijuterii de lux şi obiecte de artă. Morgan Freeman şi Antonio Banderas sunt capetele de afiş ale unui film de aventuri lipsit de inspiraţie.

Într-unul din interviurile acordate în România după încheierea filmărilor din Bulgaria, Marcel Iureş a mărturisit că a avut o foarte bună relaţie profesională cu vedetele filmului, Morgan Freeman şi Antonio Banderas, despre primul spunând că e "mucalit" şi că face poante pe platou, între prize.

Marcel Iureş interpretează rolul lui Zikov, un miliardar rus care se ocupă cu diamante scumpe şi opere de artă rare, pe când americanul este un hoţ profesionist care plănuieşte să fure din seiful acestuia două ouă Faberge care datează din 1917. Începutul filmului ni-l înfăţişează pe Antonio Banderas uşurând doi străini de câteva diamante în metroul new yorkez, sub privirile demne ale lui Morgan Freeman. Primul, vom afla curând, este Gabriel Martin, un hoţ amator din Miami, al doilea marele Keith Ripley, unul dintre cei mai talentaţi hoţi profesionişti. Ripley vrea să-l convingă pe Martin să i se alăture într-o întreprindere mult mai complicată decât călăritul metroului - spargerea seifului rusului Zikov, legat cu şapte lacăte.

Ripley e atent supravegheat de locotenentul Weber (Robert Forster), un poliţist cu experienţă care deja l-a arestat de două ori, dar l-a scăpat printre degete din lipsă de probe. Weber aşteaptă momentul atacului şi până atunci îşi adulmecă prada. Când Martin o cunoaşte pe Alexandra (Radha Mitchell), o rusoaică fatală al cărei tată, şi el mafiot, a fost ucis în condiţii misterioase, avem efectivul complet pentru începerea pregătirii spargerii.

Povestea nu aduce nimic nou, deşi se răsuceşte - oricum previzibil - la final, când unele personaje îşi dau jos măştile. Lipsa de originalitate e aproape un element în sine al filmului. Hoţul superprofesionist, elegant, şi mai junele latino, nu atât de june pe cât se crede, dar suficient de verde ca să-şi piardă uzul raţiunii când cunoaşte o femeie interesantă. Mafioţii ruşi (unul dintre ei interpretat, inevitabil, de Rade Serbedzija) care sunt de două feluri - stilaţi şi grobieni. Paznicii seifului, ruşi şi ei, cu feţe de papă-lapte şi care se poartă în consecinţă, de parcă ar fi nişte copii. Poliţistul tenace (a studiat parcă şi artele) care le ştie pe toate, obosit să se contreze cu şmecherii de la FBI care îi iau cazul tocmai când e foarte aproape de Ripley.

Dintr-un scenariu ciuruit, copie după alte copii, Mimi Leder nu reuşeşte să scoată acţiune şi nerv. Acest lucru se observă încă de la prima scenă, cea de la metrou, care e un fel de captatio benevolentiae lipsit de energie. Fără elan, filmul curge ca pe banda rulantă, bifând toate locurile comune pe unde bănuiam din start că avea să treacă. Şi, dacă tot nu te incită prin nimic, te face atent la lucruri mai puţin drăguţe. De exemplu, la faptul că lui Antonio Banderas nu-i mai stă bine să facă pe latin lover-ul şi că, deşi are corpul lucrat şi niciun pic de burtă, când pozează în unghiuri e mai mult trist decât sexy.

Rectific: până la urmă aceste secvenţe aşa-zise toride te ţin atent şi te distrează. E suficient să apară Antonio Banderas ca să intre şi muzica latino pe fundal. Dansul lui alături de Radha Mitchell din barul rusesc ar putea concura la Zmeura de aur pentru cea mai ridicolă secvenţă de film (dacă ar exista o asemenea categorie).

Thick as Thieves / The Code / Hoţi de onoare
Regia Mimi Leder,
cu: Morgan Freeman, Antonio Banderas, Radha Mitchell, Robert Forster, Rade Serbedzija, Michael Hayden, Marcel Iureş.

Regia: Mimi Leder Cu: Morgan Freeman, Antonio Banderas, Radha Mitchell, Robert Forster, Rade Serbedzija, Michael Hayden, Marcel Iureş

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus