aprilie 2009
Festivalul Internaţional de Scurtmetraj Timishort, 2009
În perioada 6 - 10 mai 2009, la Timişoara are loc prima ediţie a Festivalului Internaţional de Scurtmetraj Timishort. Recent a fost definitivată competiţia oficială a festivalului, care cuprinde 16 scurtmetraje (de ficţiune, documentare, de animaţie şi experimentale) internaţionale, alese dintre cele aproape 350 de filme primite din toată lumea. Printre surprizele competiţiei se numără zece premiere româneşti (din care două premiere absolute) şi multe scurtmetraje străine care n-au mai fost prezentate de nici un alt festival din ţară.

Primul scurtmetraj autohton din competiţie, Palmele de George Chiper a fost prezentat, în luna decembrie, la festivalurile CineMAiubit (de film studenţesc) şi DaKINO, Timishort fiind primul festival din afara Bucureştiului la care participă. Filmul a fost nominalizat la premiul Gopo pentru cel mai bun scurtmetraj, iar autorul său - la premiul Gopo pentru "Tânără speranţă". Regizorul George Chiper despre film: "Emilia Dumitrescu îşi pierde soţul şi fiica într-un tragic accident de circulaţie, în timp ce se afla la volan. Un titlu de ziar, însoţit de câteva detalii sordide, e tot ce rămâne din drama relatată la ştiri. Premisa filmului: un interviu ratat de televiziune. Poate din cauza neputinţei ei de a arăta ce simte, ce gândeşte şi la ce mai speră în faţa unei camere de luat vederi. Ce a rezultat, însă, compus din secvenţele unei zile oarecare, ce pare să nu se mai sfârşească vreodată, poate fi adevăratul interviu interior pe care Emilia Dumitrescu şi-l acordă sieşi. Sau doar fluxul conştiinţei unei femei care mai are prea puţine de aşteptat de la viaţă."

Nunta lui Oli de Tudor Jurgiu (producător: Libra Film), al doilea titlu autohton din competiţia Timishort, a avut recent premiera la Festivalul Internaţional de Scurt şi Mediu Metraj NexT (Bucureşti), în cadrul căruia a obţinut premiul pentru cel mai bun film românesc. Regizorul mărturiseşte: "Ideea acestei poveşti mi-a venit când l-am cunoscut pe adevăratul Dorel (tatăl lui Oli), care m-a emoţionat printr-un amestec de tristeţe şi entuziasm. Am vrut să prezint nu atât un conflict, cât o stare de fapt care este în sine destul de gravă. Nearticularea poveştii într-un sens dramatic face filmul mai sincer şi îi ajută pe spectatori să empatizeze mai mult cu personajele."

Celelalte două filme româneşti din competiţie sunt prezentate la Timişoara în premieră absolută. Este vorba de scurtmetrajul studenţesc Cealaltă fiică de Ştefan Munteanu (cu Clara Vodă şi Simona Ghiţă în rolurile principale) şi de Înainte şi după 22/12/1989, primul scurtmetraj de ficţiune al lui Andrei Cohn. Acest din urmă film, produs de Tandem Film şi avându-i în distribuţie pe Mimi Brănescu, Clara Vodă, Sorin Cociş şi Cuzin Toma, redă povestea a două întâlniri dintre un arhitect şi un membru al Securităţii, înainte şi după căderea regimului comunist din România.

Despre Cealaltă fiică: "De data asta, sora cea mare se întoarce acasă; «acasă», însă, nu mai e ceea ce ea ţine minte. Este povestea reîntâlnirii dintre două surori, în spaţiul şi printre lucrurile care aparţineau vieţii de dinaintea plecării, totul în cheia dramatică a evenimentelor din ultimele zile ale lui decembrie 1989. Această reîntâlnire face parte din povestea unei familii, în care contradicţiile s-au sedimentat nespectaculos, în timpi lungi, în replici care maschează necomunicarea. În această noapte, însă, contradicţia este mai clară decât oricând, iar gravitatea momentului, în loc să provoace apropierea, scoate la iveală, în acelaşi ton nespectaculos şi banal, ceea ce era evident."

Timishort va mai include secţiuni necompetitive atractive, care vor prezenta numeroase scurtmetraje internaţionale noi, programe speciale ale unor festivaluri-partenere, cele mai bune creaţii recente ale unor şcoli de film, grupaje tematice, o selecţie a scurtmetrajelor româneşti premiate în ultimii ani şi un profil de autor. În timpul festivalului se vor organiza şi ateliere de film creative, destinate tinerilor cineaşti şi cinefili.

Evenimentul este organizat de Asociaţia Română a Filmului Independent, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei.

Parteneri: Primăria Timişoara, Institutul Cultural Român, Clubul Rotaract, Centrul Cultural German din Timişoara, Ambasada Israelului la Bucureşti, Institutul Polonez din Bucureşti.

Din echipa festivalului fac parte Andreea Dincă (director executiv), Cristina Docea (director administrativ), Andra Vaida (asistent de proiect), Ela Duca (asistent de proiect), Mădălina Sauca (artist multimedia), regizorul Paul Negoescu (director artistic) şi criticul Mihai Fulger (selecţioner).

Descărcaţi programul festivalului aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus