aprilie 2009
Festivalul TIFF 2009
Documentare multipremiate, thrillere muzicale inedite şi debuturi regizorale spectaculoase fac parte din oferta celei de-a opta ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF).

Filme de Oscar, filme premiate în marile festivaluri ale lumii, premiere absolute pe ecranele din România, filme-şoc, filme-tabu, filme care au sucit minţile spectatorilor şi criticilor deopotrivă, poveşti impresionante, personaje memorabile. Toate acestea alcătuiesc selecţia TIFF 2009 gândită de Mihai Chirilov, Directorul Artistic al festivalului.

Câştigător al Premiilor Oscar 2009 pentru Cel mai bun film documentar şi având în palmares alte 24 de trofee, Man on Wire descrie infracţiunea artistică a secolului: în 1974, un tânăr francez pe nume Philippe Petit, folosindu-se doar de o sârmă de oţel, a reuşit să parcurgă distanţa dintre cele două turnuri gemene de la World Trade Center. Incredibila sa faptă reprezintă subiectul acestui documentar regizat de James Marsh.

Hunger, debutul în lung metraj al regizorului Steve McQueen, foarte bine primit atât de critică cât şi de publicul festivalier este un alt titlu de forţă al programului TIFF din acest an. Hunger spune năucitoarea poveste a lui Bobby Sands, un membru al Armatei Republicane Nord - Irlandeze care a iniţiat o grevă a foamei cu scopul de a obţine pentru membrii IRA drepturi similare cu cele ale prizonierilor de război. Filmul a obţinut 28 de premii printre care şi Camera d'Or la Festivalul de la Cannes 2008.

Pentru iubitorii de muzicaluri aparte, TIFF are o surpriză de proporţii: thriller-ul muzical Repo! The Genetic Opera. Regizat de Darren Lynn Bousman, creatorul a trei filme din celebra serie Saw şi avându-i în distribuţie pe Alex Vega, Paul Sorvino, Sarah Brightman şi Paris Hilton într-un rol inedit, filmul este o adaptare a unui muzical de scenă. Acţiunea se petrece în anul 2056, când o epidemie ameninţă omenirea, iar salvarea vine din partea unei companii care a inventat o ofertă specială de finanţare a transplantului de organe. O experienţă cinematografică de neratat! (citeşte aici părerea lui Mihai Chirilov despre film)

Lista filmelor de top prezentate la TIFF 2009 continuă cu o producţie de origine bulgară, Zift. Moth este proaspăt eliberat din închisoarea în care a fost aruncat pe nedrept. Încarcerat cu puţin timp înainte de lovitura de stat comunistă din 1944, bărbatul se trezeşte într-o lume străină - Sofia totalitaristă a anilor '60. Un film noir care a revoluţionat box-office-ul bulgar, devenind în foarte scurt timp de la lansarea pe ecrane un titlu-hit al producţiei de film din Bulgaria.

Choke, în regia lui Clark Gregg este o altfel de comedie care va putea fi vizionată la ediţia de anul acesta a festivalului. Ecranizare a unui roman scris de Chuck Palahniuk (autor al celebrei cărţi după care s-a făcut Fight Club), Choke spune povestea lui Victor Mancini, un dependent de sex care, pentru a-şi putea ţine mama bolnavă de Alzheimer într-o clinică foarte costisitoare, foloseşte o metodă de a obţine bani mai puţin obişnuită: simulează că se îneacă în restaurante de lux.

Fanii celebrelor creaţii vestimentare marca Valentino, cât şi a buzz-ului care se creează în jurul vieţii de zi cu zi a creatorilor de modă, vor putea afla mai multe detalii despre activitatea designerului lor preferat. Valentino: The Last Emperor este un documentar despre Valentino Garavani, produs şi realizat de jurnalistul Matt Tyrnauer, un angajat al revistei Vanity Fair, care în perioada 2005-2007, a înregistrat materiale video cu munca designerului italian.

În categoria producţiilor de marcă ale TIFF-ului din acest an fac parte şi filmele Il divo, scris şi regizat de Paolo Sorrentino, câştigător al Premiului Juriului de la Cannes 2008, Terribly Happy - câştigător al Globului de Cristal, la Festivalul de Film de la Karlovy Vary din 2008, The countess, regizat de Julie Delpy, cu Anamaria Marinca în rolul Annei Darvulia, iubită şi mentor al contesei Elisabeta Bathory, Il y a longtemps que je t'aime, laureat al premiilor BAFTA (Cel mai bun film străin) şi César (pentru Cel mai bun debut - al regizorului Phillippe Claudel şi pentru Cea mai bună actriţă într-un rol secundar).

Cea de-a opta ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) va avea loc la Cluj în perioada 29 mai - 7 iunie 2009.

Descarcă povestea filmelor din TIFF 2009 aici.