aprilie 2009
Alexandru Tomescu, singurul muzician din România care cântă pe o vioară Stradivarius, a fost protagonistul unui experiment organizat de România liberă la sfârşitul săptămânii trecute. Experimentul a avut loc în preambulul campaniei umanitare Turneul Naţional Stradivarius 2009, dedicată strângerii de fonduri pentru Asociaţia Nevăzătorilor din România. Timp de o jumătate de oră, violonistul a cântat câteva dintre cele mai complexe piese clasice, îmbrăcat în haine modeste, în staţia de metrou Piaţa Victoriei. Miza de la care a pornit experimentul a fost întrebarea: vor da atenţie bucureştenii pieselor care se cântă în jurul lor? Vor remarca, în timpul unei ore de vârf, că lângă ei se află violonistul care, în urma cu doi ani şi-a câştigat dreptul de a cânta la o vioară Stradivarius în valoare de un milion de euro, care la 9 ani efectua primul concert în străinătate ca solist al Orchestrei din Constanţa sau care a câştigat 29 de premii internaţionale şi a concertat pe mari scene ale lumii?

Suntem capabili să recunoaştem valoarea şi să o apreciem dincolo de cadrul formal, special destinat evenimentelor de acest fel, sau o putem primi doar acolo unde suntem obişnuiţi s-o vedem?

În urmă cu doi ani, Washington Post a fost iniţiatorul unui experiment similar, povestit pe larg în articolul Pearls for breakfast, scris de Gene Weingarten pentru care autorul a primit premiul Pulitzer, în 2008, pentru feature writing. Celebrul violonist Joshua Bell a cântat atunci, timp de 45 de minute, la o oră de vârf, într-o staţie de metrou din Washington. În acest răstimp, doar 7 oameni s-au oprit să-l asculte pentru cel puţin un minut, 27 de persoane i-au dat bani (strângându-se 32 de dolari şi ceva mărunţiş), iar restul de 1.070 de persoane au trecut pe lângă Bell fie nepăsători, fie privind doar în trecere. Cu trei zile înainte de experiment, violonistul concertase cu sala plină Symphony Hall, din Boston, cu bilete la preţul de 100 de dolari.

Alexandru Tomescu a început concertul improvizat în staţia de metrou, la ora 9 dimineaţa. Era destul de sceptic privind reacţiile călătorilor şi convins că cei mai mulţi vor trece impasibili pe lângă el. Nici criticul muzical, Dumitru Avakian, nu credea altceva. Pianistul Dan Grigore era de părere că arta poate fi gustată doar într-un spaţiu propice, anume destinat ei, şi nu în stradă, unde publicul nu este pregătit.

Care a fost reacţia publicului român la vioara Stadivarius, aflaţi citind articolul integral din România liberă sau văzând reportajul video (aici).

Notă: Fragmente din recitalul susţinut de Alexandru Tomescu vor putea fi urmărite în această seară (15 aprilie 2009), începând cu ora 18,50 pe TVR Cultural.

Alexandru Tomescu şi pianistul Horia Mihail vor susţine o serie de concerte în ţară, în perioada 15 aprilie - 16 mai 2009. Scopul acestui Turneu Stradivarius este de a spriji Asociaţia Nevăzătorilor din România în încercarea de a construi un Centru Social şi de Reabilitate a Nevăzătorilor. Modalităţile prin care se fac donaţii în cadrul acestei campanii sunt simple: SMS de 2 euro la 879 în reţelele Vodafone, Orange sau Cosmote, 0900 900 292 pentru a dona 2 euro, 0900 900 295 pentru a dona 5 euro sau 0900 900 290 pentru a dona 10 euro (Romtelecom).

1 comentariu

  • veste-poveste de succes
    [membru], 15.04.2009, 20:09

    Da, veste-poveste de succes, aşa cum am auzit şi la DIMINEAŢA CROSSOVER, de la însuşi dl. Alexandru Tomescu, intervievat on air de Maria Balabaş!

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus