aprilie 2009
Festivalul Internaţional de Scurtmetraj Timishort, 2009
Mai sunt doar trei săptămâni până la prima ediţie a Festivalului Internaţional de Scurtmetraj Timishort (Timişoara, 6 - 10 mai 2009). Printre surprizele din competiţia oficială a festivalului, care cuprinde 16 scurtmetraje internaţionale, se numără filmul experimental Coagulate de Mihai Grecu.

Născut în România în 1981, Mihai Grecu a urmat studii de artă şi design în ţară şi în Franţa, pentru a se stabili la Paris. Aici îşi continuă cercetările artistice în cadrul Studioului de Artă Contemporană Le Fresnoy. Teme recurente, precum alienarea, clonarea, halucinaţia, viaţa urbană şi războiul, articulează întreaga sa explorare a fiinţelor misterioase şi subconştiente. Aceste călătorii vizuale şi poetice, care combină diverse tehnici şi stiluri, ne propun o tehnologie orientată către oniric. Lucrările sale au fost prezentate în numeroase festivaluri de film (Locarno, Rotterdam, Festival of New Cinema din Montreal) şi expoziţii (Video Short List: the Dream Machine de la Passage du Retz, Studio de la Galeria "Les Filles du Calvaire" etc.). Coagulate, film care a avut premiera internaţională anul acesta la Rotterdam, este prezentat pentru prima dată la un festival din România.

Competiţia Timishort mai cuprinde nouă premiere româneşti şi două premiere absolute (Înainte şi după 22/12/1989 de Andrei Cohn şi Cealaltă fiică de Ştefan Munteanu).

Primul cineast căruia Timishort îi va dedica un portret de autor este Simon Ellis. Regizorul britanic a fost nominalizat în 2007 la premiile Academiei Europene de Film, iar anul acesta a debutat în lungmetraj cu Dogging: A Love Story (film inclus în competiţia festivalului de la Rotterdam). Timishort va prezenta toate cele 11 scurtmetraje realizate de Simon Ellis, pe perioada unui deceniu, de la debutul Thousand (1998) până la multpremiatul Soft (2007).

Tot în cadrul Timishort, cineastul german de origine română Andrei Ujică, autor al unor documentare precum Videogramele unei revoluţii (în colaborare cu Harun Farocki) şi Out Of the Prezent, şi membru al juriului internaţional al festivalului, va susţine un master class de regie. Cineastul şi criticul Mihnea Columbeanu va fi protagonistul unui alt master class, dedicat scenaristicii şi criticii de film. De asemenea, membrii juriului ce reprezintă importante festivaluri internaţionale de film vor împărtăşi publicului timişorean din experienţele lor. Iar prima ediţie a Timishort promite multe alte surprize plăcute.

Evenimentul este organizat de Asociaţia Română a Filmului Independent, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei.

Parteneri: Primăria Timişoara, Institutului Cultural Român, Clubul Rotaract, Centrul Cultural German din Timişoara, Ambasada Israelului la Bucureşti, Institutul Polonez din Bucureşti.

Susţinători: Festivalul Filmului European , Asociaţia de Promovare a Filmului Românesc (TIFF), Semaine de la Critique à Cannes, Fresh Film Fest Karlovy Vary, Festivalul NEXT Bucureşti, Cafeneaua Kfe Van Graph Timişoara.

Descărcaţi programul festivalului aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus