Eddie's site / aprilie 2009
Absurdistan
Un sat uitat de lume, într-o ţară uitată de lume, rămâne fără apă după ce se defectează străvechea conductă care aducea preţiosul lichid dintr-o peşteră. Satul ăsta are locuitori cât să-i numeri pe degetele de la mâini şi de la picioare. Un lucru e cert însă: jumătate sunt femei şi jumătate bărbaţi. Femeile muncesc cot la cot cu bărbaţii numai că bărbaţii sunt, prin esenţă, ceva mai leneşi. Dar, în acelaşi timp, foarte performanţi la capitolul sex.

Una dintre femei este tânăra Aya, care-l iubeşte pe junele Temelko şi tare ar mai vrea să se bucure de preţioasele sale dotări. Numai că bunica fetei nu le dă voie până când stelele nu se vor alinia într-un anume fel. Până atunci, Temelko, fire inventivă şi muncitoare, pleacă la studii, urmând a se întoarce mai breaz şi mai dornic de călărirea în zori a frumoasei Aya. Problema e că el se întoarce în plină criză. Satul a rămas fără apă, femeile îi imploră pe bărbaţi să găsească o soluţie şi să repare conducta, însă aceştia se fac că... plouă. Exasperate, urmaşele Evei declară greva sexului şi se delimitează de mizerabilii lor consăteni care, consternaţi şi cu mintea-n pantaloni, se dovedesc incapabili să găsească soluţii. Noroc cu Temelko!

Regizat, (co)scris şi produs de neamţul Veit Helmer, Absurdistan e un film... absurd, aflat la graniţa dintre comedia lui Kusturica şi supra-realismul lui Fellini, centrat pe o poveste de dragoste dar cu bătaie în zona alarmantă a primitivismului uman care se zbate să iasă din cămaşa de forţă pentru a intra măcar în măsurile unui costum cât de cât de calitate. Pe de o parte pueril, pe de alta mai profund decât ţi-ai putea imagina la prima vedere, filmul câştigă mult prin faptul că, având un buget extrem de limitat, şi-a putut arăta realismul în formă pură, devenind încântător.

(3 stele)

Absurdistan. 2008.
Regia: Veit Helmer.
Scenariul: Zaza Buadze, Veit Helmer.
Cu: Krystina Malerova.


Regia: Veit Helmer Cu: Kristyna Malérová, Max Mauff, Nino Chkheidze, Ivane Ivantbelidze, Ani Amiridze, Ilko Stefanovski, Assun Planas

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus