România Liberă / februarie 2003
Miller's Crossing, din 1990, titlu tradus prin Război în sînul Mafiei, este un alt film realizat de faimoşii fraţi americani Coen. Ca la toate filmele lor, fraţii Coen îşi împart destul de echitabil compartimentele: regia - Joel, producător - Ethan, scenariul - amîndoi.

Ca şi alte filme ale excentricilor fraţi, Miller's Crossing este un omagiu adus filmului noir clasic, cel din anii '40-'50, formulă reluată des în opera lor, dar pigmentată întotdeauna cu ironie, umor şi jocuri narative. În rolurile principale, o pleiadă de actori de mare valoare: Gabriel Byrne, John Turturro, Steve Buscemi (ultimii doi sunt dintre actorii favoriţi ai fraţilor Coen, prezenţi aproape în fiecare film al lor), Albert Finney, Marcia Gay Harden. Acţiunea filmului nu putea fi plasată decît în legendara vreme a prohibiţiei, cînd între două bande de traficanţi de alcool izbucneşte un nemilos război. Sunt urmărite eforturile unui consilier de şef de bandă (există şi aşa ceva) pentru a stinge ostilităţile, demersuri care se soldează cu o pălălaie şi mai mare, în care bietul negociator se trezeşte prins chiar la mijloc.

La vremea realizării filmului, fraţii Coen debutaseră cu Blood Simple, în 1984, şi mai realizaseră comedia de succes Raising Arizona. Nu era decît începutul unei/unor cariere de cursă lungă. Vor urma succese din ce în ce mai mari: Hudsucker Proxy, Barton Fink (Palme d’Or la Cannes şi interpretare de excepţie, care l-a impus pe John Turturro, ca şi pe John Goodman, alt actor favorit al celor doi fraţi), Fargo (premiul Oscar pentru scenariu şi pentru interpretarea actriţei Frances McDormand, care le este lui Joel soţie iar lui Ethan cumnată), două extraordinare comedii postmoderne, prezente şi în cinematografele româneşti: Marele Lebowski şi O Brother, Where Art Thou?.

Cu filmul lor cel mai recent, The Man Who Wasn't There, ex - The Barber Project, se pare că fraţii Coen s-au întors la prima lor dragoste, thrillerul macabru, încheind cercul deschis o dată cu Blood Simple. Prin toate aceste filme, fraţii Coen se alătură unei serii de alte perechi ilustre de fraţi din istoria cinematografului: fraţii Marx, fraţii Taviani, fraţii Wachowski şi, de ce nu, fraţii Farrelly.

Fişa tehnică :

Miller's Crossing, SUA, 1990
Regia : Joel Coen
Distribuţia : Gabriel Byrne, John Turturro, Steve Buscemi, Albert Finney, Marcia Gay Harden
Regia: Joel Coen Cu: Gabriel Bryne, John Turturro, Steve Buscemi

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus