aprilie 2009
Festivalul TIFF 2009
Dan Piţa este unul dintre cei 3 regizori care vor fi omagiaţi anul acesta la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF), în cadrul secţiunii 3x3. Deja tradiţională, secţiunea îşi propune să prezinte publicului, în fiecare an, trei regizori de valoare din cinematografia autohtonă şi internaţională. Dacă în 2008 au fost proiectate filmele unor nume celebre precum Pen-Ek Ratanaruang, Victor Erice şi Alexandru Tatos, de data aceasta, alături de Dan Piţa, vor fi celebraţi Paul Morrissey şi Mika Kaurismaki.
Celebrului regizor român îi va fi acordat anul acesta Premiul pentru Întreaga Carieră. Trofeul îi va fi decernat în cadrul Galei de Închidere a festivalului, din data de 6 iunie 2009.

Dan Piţa este un nume de referinţă pentru cinematografia românească a anilor '70. Filmografia sa cuprinde peste 20 de titluri apreciate de critică şi premiate la cele mai importante festivaluri internaţionale de film. Apa ca un bivol negru, un documentar despre inundaţiile catastrofale din 1970, realizat în echipă cu Mircea Veroiu, Iosif Demian, Dinu Tănase, Stere Gulea, marchează debutul regizoral promiţător al lui Dan Piţa. Pelicula care îl consacră în rândul cineaştilor de valoare este La o nuntă, parte a filmului Nunta de piatră. Ecranizat în 1972 şi având la bază povestirile lui Ion Agârbiceanu, Nunta de piatră este considerat de numeroşi critici români unul dintre cele mai bune filme autohtone ale tuturor timpurilor.

În cadrul secţiunii 3x3 din acest an vor fi proiectate trei filme emblematice ale carierei lui Dan Piţa: Concurs, Pas în doi şi Hotel de Lux.

Concurs şi-a pus amprenta asupra cinematografiei din perioada comunistă. Filmul spune povestea unui grup de funcţionari care decid să participe la o competiţie de orientare turistică. Pe parcursul concursului relaţiile se deteriorează, izbucnesc conflicte, ies la iveală frustrări, invidii, trădări. Concurs a fost lansat în 1982 şi reprezintă o amplă critică la adresa sistemului comunist. Gheorghe Dinică, Marin Moraru, Claudiu Bleonţ sau Ştefan Iordache sunt câteva dintre numele prezente în distribuţia impresionantă a acestei pelicule.

Recunoaşterea internaţională a regizorului Dan Piţa a venit odată cu lansarea filmului Pas în doi, o poveste sensibilă şi pasionantă despre 2 tineri a căror prietenie este pusă la încercare de dragostea pentru aceeaşi femeie. Având în distribuţie nume precum Claudiu Bleonţ, Ecaterina Nazare, Anda Onesa şi Petre Nicolae, pelicula a câştigat Ursul de Argint la Festivalul de la Berlin din 1986. În 1987, Dan Piţa revine la Festivalul de la Berlin, de data aceasta în calitate de membru al juriului.

Distins cu Leul de Argint la Festivalul de la Veneţia din anul 1993, Hotel de Lux este o dramă despre un tânăr şef de sală, care, în încercarea ambiţioasă de a îmbunătăţi ambianţa dintr-un restaurant, întâmpină numeroase obstacole inexplicabile din partea superiorilor. Ştefan Iordache, Irina Movilă, Irina Petrescu, Valentin Popescu sunt câţiva dintre actorii a căror prestaţie impresionează în acest film care ilustrează o lume distopică.

A opta ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania va avea loc în perioada 29 mai - 7 iunie 2009 la Cluj Napoca, urmând ca anumite filme din selecţia TIFF 2009 să fie reluate în Bucureşti în perioada 8 - 15 iunie 2009 şi la Sibiu în perioada 16 - 21 iunie 2009.

Secţiunea 3x3 este prezentată de Cinemax.

Descarcă povestea filmelor din TIFF 2009 aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus