aprilie 2004

Film

Luni 3 mai
Beautiful Thing / Un lucru frumos
Marea Britanie, 1997; 19:00, Sala Elvira Popescu

Marţi 4 mai
Fucking Amal / Arată-mi iubire
Suedia, 2000; ora 19:00, Sala Elvira Popescu

Miercuri 5 mai
Este loc pentru noi toţi
Iugoslavia, 2002; ora 18:00, Institutul Goethe
Kiki şi Tiger Germania, 2002; ora 18:30, Institutul Goethe
Lustru S.U.A., 2002; ora 20:00, Sala Elvira Popescu

Joi 6 mai
Goldfish Memory
Irlanda, 2003; ora 18:00, Institutul Goethe
Ma vraie vie a Rouen / Viaţa mea la Rouen Franţa, 2002; ora 20:30, Sala Elvira Popescu

Vineri 7 mai
Hrană de dragoste
Spania, 2002; ora 18:00, Sala Elvira Popescu
Lan Yu Hong Kong, 2001; ora 20:30, Sala Elvira Popescu

Sâmbătă 8 mai
Beautiful Thing / Un lucru frumos
Marea Britanie, 1997; ora 18:30, Sala Elvira Popescu
Fucking Amal / Arată-mi iubire Suedia, 2000; ora 20:30, Sala Elvira Popescu

Duminică 9 mai
Ma vraie vie a Rouen / Viaţa mea la Rouen
Franţa, 2002; ora 18:30, Sala Elvira Popescu
Lan Yu Hong Kong, 2001; ora 20:30, Sala Elvira Popescu

Filmele sunt subtitrate în limba română


Sinopsisuri filme

Beautiful Thing / Un lucru frumos
Marea Britanie, 1997
Regia: Hettie MacDonald; Cu: Glen Berry, Ryan McBride, Linda Henry

Un lucru frumos este o poveste caldă despre doi băieţi care îşi descoperă sexualitatea şi despre efectul pe care aceasta îl are asupra celor apropiaţi. Cu o atmosferă de basm urban, personaje secundare pitoreşti şi un inconfundabil umor londonez, filmul încântă prin graţie şi simplitate.


Fucking Amal / Arată-mi iubire
Suedia, 2000
Regia: Lukas Moodysson; Cu: Alexandra Dahlström, Rebecka Liljeberg

În orăşelul de provincie unde trăiesc Agnes şi Elin, o modă ajunge abia când e deja fumată în oraşele mari. În timp ce Elin e înconjurată de colege şi, mai ales, de colegi, Agnes nu reuşeşte deloc să îşi facă prieteni, iar faptul că o iubeşte pe Elin nu-i uşurează situaţia. Dar poate că pe Elin nu o sperie provocarea...

Kiki şi Tiger
Germania, 2002
Regia: Alain Gsponer; Cu: Lenn Kudrjawizki, Stipe Erceg

Bazat pe evenimente reale, Kiki şi Tiger este povestea prieteniei dintre un albanez din Kosovo şi un Sârb - o prietenie imposibilă în Europa anilor '90. Kiki, izgonit de catre sârbi din ţara lui, soseşte în Germania ca imigrant ilegal, căutând azil politic. Tiger, deşi este sârb, a crescut în Germania şi nu înţelege zelul naţionalist al celor din ţara sa de origine. Împreuna cei doi desfid orice presiune exterioară şi s-ar părea că prietenia dintre ei este indestructibilă...

Goldfish Memory
Irlanda, 2003
Regia: Elizabeth Gill; Cu: Sean Campion, Flora Montgomery

Goldfish Memory aruncă o privire detaşată şi comică pericolelor şi deliciilor legăturilor amoroase în Dublinul contemporan. Când Clara îl vede pe Tom, iubitul ei, sarutând-o pe Isolda, provoacă o reacţie în lanţ de întâlniri şi despărţiri, până când întregul ciclu este complet, în timp ce fiecare personaj încearcă să rezolve chestiunea presantă a relaţiei perfecte. Unii preferă căsătoria, iar alţii relaţiile de scurtă durată. Explorând natura comică a dragostei - gay, hetero sau undeva la mijloc- filmul este de părere că nu vrem să învăţăm nimic din veşnicele dezamăgiri amoroase.

Hrană de dragoste
Spania, 2002
Regia: Ventura Pons; Cu: Kevin Bishop, Paul Rhys, Juliet Stevenson, Allan Corduner

Paul studiază muzica şi este angajat de Kennington, un faimos pianist, să întoarcă paginile cu partituri în timpul concertului. Cei doi sunt atraşi unul de celălalt, dar nu se vor apropia decât mai târziu, când Paul este în vacanţă în Spania împreună cu mama lui.

Ma vraie vie a Rouen / Viaţa mea la Rouen
Franţa, 2002
Regia: Olivier Duchastel, Jacques Martineau; Cu: Jimmy Tavares, Jonathan Zaccai, Ariane Ascaride, Lucas Bonnifait.

Filmul este realizat din perspectiva lui Etienne, un adolescent de şaisprezece ani care vrea să devină campion de patinaj şi care filmează permanent cu o cameră digitală ce i se întâmplă. Privit din această perspectivă subiectivă, centrul de interes al jurnalului vizual al lui Etienne se dezvăluie treptat în timp ce îşi filmează mama, pe Ludovic, prietenul lui cel mai bun şi pe Laurent, atrăgătorul profesor de geografie. Deşi Etienne susţine că vrea să îi apropie pe mama lui şi pe Laurent, treptat devine evident că îl motivează cu totul alte dorinţe.

Luster
S.U.A., 2002
Regia: Everett Lewis; Cu: Justin Herwick, Shane Powers

Plasat în lumea artiştilor trăsniţi, a tipilor simpatici, în stil alternativ şi a starurilor rock cu gusturi sexuale excentrice, Luster aruncă o privire amuzantă, francă şi cuceritoare aventurilor unui tip gay în materie de dorinţă, sex - şi poate chiar dragoste. Jackson are părul albastru, este poet şi adept convins al "stilului de viaţă gay". Crede că este îndrăgostit de Billy, pe care l-a cunoscut la un party gay, dar Billy vrea să îi fie doar prieten. Aici apare vărul atrăgător al lui Jackson, Jed, care stă în oraş peste weekend. Pentru a complica lucrurile şi mai tare, se pare că Sam, prietenul cel mai bun al lui Jackson, nu este totuşi chiar hetero. Iar când Sonny, un star rock care ascunde faptul că e gay, îi propune lui Jackson să îl ajute să scrie versurile pentru următorul lui album, lucrurile încep să o ia razna complet.

Lan Yu
Hong Kong, 2001
Regia: Stanley Kwan; Cu: Ye Liu, Jun Hu

În timp ce Handong conduce o companie comercială în Beijing, Lan Yu este student a arhitectură. Lan Yu îl cunoaşte pe Handong de care se îndrăgosteşte şi care îl poate ajuta. Însă Handong nu poate accepta o relaţie autentică şi preferă să îl considere pe Lan Yu o distracţie costisitoare şi nu un partener. Amândoi vor avea ocazia să demonstreze că relaţia dintre ei este mai mult decât un aranjament.

Este loc pentru noi toţi
Serbia, 2002
Regia: Tanja Kupresanin

Documentarul înfăţişează scene filmate înainte şi după evenimentul Gay Pride Parade de la Belgrad din anul 2001. Această demonstraţie pentru solidaritate şi libertate a expresiei s-a transformat într-o bătaie sângeroasă, când cei aproximativ cincizeci de manifestanţi gay au fost atacaţi de sute de tineri violenţi.


Expoziţii

1. Să ne vadă! expoziţie de afişe, 3-7 mai, Institutul Goethe

Prezentare expoziţie - Să ne vadă!

Să ne vadă! a fost o campanie de afişe publicitare în scopul creşterii vizibilităţii gayilor în Polonia. Karolina Bregula, o fotografă de 24 de ani, a surprins cupluri de bărbaţi gay şi femei lesbiene în ipostaze pline de afecţiune. În Polonia, expunerea fotografiilor pe panourile publicitare din marile oraşe a iscat mari discuţii şi controverse în presă şi în rândul partidelor politice. Panourile, care ar fi trebuit să fie expuse timp de 2 luni, au fost desfiinţate după doar o săptămână.


2. Percepţii, expoziţie de fotografie, 3-7 mai, Institutul Goethe


Lansări de carte

Miercuri 5 mai, ora 17:00
Homofobia
de George Bălan, La Scena

Miercuri 5 mai, ora 18:00
În porumbar
de Grzegorz Musial, Librăria Cărtureşti

Vineri 7 mai, ora 17:00
Politica sexelor
de Liliana Popescu, La Scena


Dezbateri

Marţi 4 mai, ora 17:15
Despre noi, minorităţile sexuale în România
, dezbatere, SNSPA

Joi 6 mai, ora 14:00
între.vederi
, dezbatere, Consiliul Britanic


Party gay
Vineri 7 mai
, ora 22:00, Queen's Club, Str. Iuliu Barasch, nr. 12-14

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus