mai 2009
Festivalul filmului european 2009
Joi, 7 mai 2009, Cinema PRO
Ora 19:30
Gomorra

Italia, 2008 (135 minute)
Dramă, crimă

Regia: Matteo Garrone
Scenariul: Maurizio Braucci, Ugo Chiti, Gianni Di Gregorio, Matteo Garrone, Massimo Gaudioso, Roberto Saviano, după romanul Gomorra, de Roberto Saviano
Imaginea: Marco Onorato
Montajul: Marco Spoletini
Sunetul: Maricetta Lombardo
Cu: Salvatore Abruzzese, Simone Sacchettino, Gianfelice Imparato, Maria Nazionale, Toni Servillo, Carmine Paternoster, Salvatore Cantalupo, Marco Macor, Ciro Petrone
Distribuit de: Independenţa Film

"Întâmplările de la care am plecat în realizarea filmului Gomorra erau atât de dure din punct de vedere vizual, încât m-am limitat la a filma cu o simplitate extremă, ca şi cum eram un spectator care se găsea acolo din întâmplare", a spus Matteo Garrone, (www.gomorra-lefilm.com)

Filmul este o adaptare a romanului lui Roberto Saviano, care ne introduce în lumea crimei organizate din Napoli şi Caserta.

Pe fondul luptelor din lumea interlopă şi al traficurilor de toate felurile, filmul prezintă, în episoade succesive, destinele încrucişate ale personajelor Toto, Don Ciro şi Maria, Franco şi Roberto, Pasquale, Marco şi Ciro. Toate sunt înţesate cu scene de violenţă.

Toto este un băiat de 13 ani, care face livrări pentru o băcănie. Într-o zi, observă nişte traficanţi ascunzând nişte droguri şi o armă, în timp ce fugeau de poliţie. După ce le duce drogurile şi arma, Toto este adoptat ca membru al clanului şi începe un dificil proces de iniţiere.

Don Ciro este un bărbat de vârstă mijlocie care duce bani familiilor membrilor clanului aflaţi în închisoare. Face cu discreţie ce i se spune, fără să intervină. La o livrare, este încolţit de doi membri ai clanului, furioşi pe confraţii lor. Don Ciro încearcă să ajungă la o înţelegere cu ei.

Roberto lucrează în managementul deşeurilor toxice. E un loc de muncă sigur, cu mari perspective de câştig. Problema e că Franco, şeful lui Roberto, porneşte câteva activităţi ilegale, o perspectivă nu prea liniştitoare pentru conştiinţa lui Roberto.

Pasquale este un croitor haute-couture, care îşi ia o slujbă de noapte: să dezvăluie unor lucrători chinezi din confecţii secretele meseriei sale. Însă prin asta îşi pune viaţa în pericol, chinezii fiind în concurenţă directă cu firme controlate de Camorra.

Marco şi Ciro vor să devină gangsteri şi urmăresc nişte membri Camorra care duc arme într-o ascunzătoare. Fură armele şi se distrează trăgând cu ele pe malul râului. Asta pană când folosesc armele pentru un jaf şi sunt descoperiţi de mafioţi.

*
Matteo Garrone a absolvit liceul de artă şi a lucrat ca asistent de cameraman. În 1996, a câştigat Premiul de Aur la Festivalul Sacher pentru regia scurtmetrajului Silhouette. În anul următor, primul său lungmetraj Terra di mezzo / Land in the Middle a câştigat premiul special al juriului şi premiul Cipputi la Festivalul Cinema Giovani di Torino. Al doilea lungmetraj, Ospiti / Guests, l-a realizat în 1998, când a realizat şi un documentar Oreste Pipolo, fotografo di matrimoni. Cel de-al treilea lungmetraj al său, Estate romana / Roman Summer (2000) a fost inclus în selecţia oficială a Festivalului de Film de la Veneţia. Un succes a fost filmul L'imbalsamatore / The Embalmer (2002), care a obţinut numeroase premii. În 2005, filmul Primo amore / First Love a fost distins cu o serie de premii pentru coloană sonoră, între care Ursul de Argint la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin.

Roberto Saviano s-a născut la Napoli. A fost membru al unui grup de cercetare privind Camorra şi crima organizată şi a colaborat cu publicaţii importante din Italia, cum ar fi cotidianul La Repubblica. Gomorra este primul său roman. În Italia s-au vândut peste un milion de exemplare şi a fost publicat sau este în curs de publicare în peste 30 de ţări. Roberto Saviano se află sub protecţia poliţiei începând de la sfârşitul anului 2006, atât datorită succesului romanului, cât şi colaborării cu poliţia italiană şi ameninţărilor primite de la câţiva capi ai lumii interlope din Italia.

Premii: Marele premiu al Festivalului de Film de la Cannes, 2009; Cel mai bun film, Cel mai bun actor (Toni Servillo), Cea mai bună imagine, Cea mai bună regie, Cel mai bun scenariu - Premiile Academiei Europene de Film, 2008; Premiul Silver Hugo pentru cel mai bun scenariu - Festivalul Internaţional de Film de la Chicago, 2008; Premiul Arri-Zeiss - Festivalul de Film de la Munchen, 2008;
Cel mai bun film străin - Premiile Satellite, 2008.

Nominalizări: Palme d'Or - Festivalul de Film de la Cannes, 2008; Cel mai bun film străin - Premiile Globul de Aur, 2009; Cel mai bun film străin - Premiile Cesar, 2009. Filmul a fost propunerea Italiei pentru premiul Oscar la categoria cel mai bun film într-o limbă străină.

Website: www.mymovies.it/gomorra




Descarcă programul Festivalului Filmului European 2009 aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus