Revista HBO / aprilie 2004
Enough
Slim (Jennifer Lopez) e o chelneriţă care crede că l-a întîlnit pe bărbatul vieţii sale. Mitch (Bill Campbell) are tot ce-şi poate dori o fată: e bogat, atrăgător şi protector. Cei doi se căsătoresc şi au un copil, dar fericirea lui Slim e de scurtă durată. Toate iluziile ei se spulberă atunci când descoperă că soţul ei are o amantă. Se hotărăşte să-l înfrunte, însă Mitch devine violent şi începe să instaureze în căsnicie legi absurde menite s-o ţină sub control. După ce abuzul ia amploare, Slim işi dă seama că fuga este singura ei cale spre libertate. Însă Mitch e şi el hotărît să n-o lase să scape: o urmăreşte, o terorizează şi manipulează legea în avantajul lui, programând o audiere pentru custodie. Înţelegând că fuga şi legea nu sunt aliaţii ei cei mai puternici, Slim începe să ia cursuri intensive de luptă, pregătindu-se să se întâlnească cu Mitch pentru o ultimă confruntare violentă.
Jennifer Lopez pe post de Terminatrix. Acest lucru ar trebui să fie suficient ca să vă ţină în faţa televizoarelor. Pentru că, oricât de nerealistă ar părea o J-Lo gospodină abuzată de soţul ei, pe atât de excitant sună partea cu promisiunea unor lupte grozave. Lopez a devenit una dintre cele mai "fizice" actriţe ale ecranului. Cu siguranţă, cunoaşte toate mişcările potrivite. Ne-a demonstrat acest lucru de la "Selena" încoace. Pentru acest film, diva latină susţine că s-a antrenat din greu ca să portretizeze o nevastă docilă devenită o femeie puternică şi răzbunătoare. "Mi-au trebuit trei luni să învăţ tehnicile artelor marţiale care sunt folosite de forţele armate israeliene", spune ea. Şi se vede. În punctul culminant al filmului, Lopez e cât se poate de convingătoare atunci când îi dă o lecţie bestiei care i-a fost soţ (moment atât de reuşit, încât ar merita premiul pentru "best fight" la MTV Awards).
Bruce Campbell, care a devenit celebru cu personajul ataşant din serialul, Once and Again e aici extrem de fioros într-un rol de tipul Dr. Jekyll / Mr. Hyde. Campbell îl transformă pe Mitch într-o persoană ameninţătoare şi diabolică doar ridicând din sprânceană şi întorcând din cap. Altă revelaţie este Noah Wylie, băiatul bun din ER, care îl interpreteaza pe prietenul perfid şi libidinos al lui Mitch şi demonstrează că poate fi un bad guy credibil.
Filmele cu răzbunare continuă să ne fascineze, iar Enough nu face excepţie. Motivul ar putea fi că, pentru pacifistul din noi, ele sunt un soi de defulare. Există ceva irezistibil la eroii fără voie care se ridică împotriva opresorilor. Cu siguranţă că acesta este şi appeal-ul lui Enough. Filmul, regizat de Michael Apted, generează tensiunea dramatică şi frisoanele pe care le căutăm în acest gen de pelicule. Deşi premiza părea a sugera un alt În pat cu duşmanul, scenariul lui Nicholas Kazan (fiul celebrului regizor Elia Kazan) e infinit mai entertaining, folosind umorul pentru a te convinge să-ţi pese de personaje. Chiar şi micuţa Allen reuşeşte să evite excesul de drăgălăşenie de care majoritatea copiilor actori dau dovadă. Deşi nu e un documentar social, filmul ilustrează percutant neputiinţa în care sunt înăbuşite cazurile de abuz domestic. Totuşi, atunci când vine deznodământul, Enough nu se încurcă în politică, sex sau orice altceva. Îţi oferă ceea ce aştepţi: un final exploziv, elaborat şi sângeros.
Regia: Michael Apted Cu: Jennifer Lopez, Bill Campbell, Juliette Lewis, Tessa Allen, Noah Wyle

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus