mai 2009
Festivalul filmului european 2009
Sîmbătă, 9 mai 2009, Cinema Studio
Ora 18:00
Slepé lásky / Iubiri oarbe / Blind loves

Slovacia, 2008 (77 min)
Documentar

Regia: Juraj Lehotsky
Scenariul: Juraj Lehotsky, Marek Lešcak
Imaginea: Juraj Chlpik
Montajul: František Krahenbiel
Distribuit de: Film Distribution Artcam

Iubiri oarbe este un document poetic şi plin de duioşie despre relaţiile unor oameni nevăzători. Documentarul dezvăluie noi dimensiuni ale înţelesului pe care îl are fericirea şi examinează formele inedite pe care iubirea le ia în lumea nevăzătorilor.

Documentarul este compus din patru poveşti de viaţă. În primul episod intrăm în viaţa lui Peter, profesor de muzică, înzestrat nu numai cu ureche muzicală, ci şi cu o imaginaţie admirabilă.

Povestea de dragoste a lui Miro, un rom nevăzător, cu Monica, o fată cu rămăşiţe de vedere, ai cărei părinţi nu-şi doresc această relaţie, ia dimensiunea unei drame aproape antice.

Dragostea Elenei şi a lui Laco se transformă în dragoste părintească faţă de copilul pe care cuplul îl aşteaptă cu nerăbdare.

În ultimul episod, o fată de 14 ani - Zuzka - caută prima sa dragoste pe internet, dar ascunde faptul că este nevăzătoare.

Juraj Lehotsky (n. 1975) a studiat fotografia la Liceul de Artă Plastică şi Design şi ulterior regie de film documentar la Academia de Artă din Bratislava. A realizat mai multe filme documentare: Tichy svet Jozka Balaza / Silent World of Jozka Balaza (1995), Budeme mať vykony, budeme mať diplomy / With Enough Effort We'll Have Diplomas (1996), Pohreb je vlastne premiera / A Funeral is Actually a Premiere (1997), Nechcene deti / Unwanted Children (1998), Dvojicky / Twins (1999), Nevedel som, ze ťa budem mať tak rad / I Wouldn't Tell I would Love You so Much (2000), Rozhovor / Interview (2001), videoclipuri, spoturi şi campanii de publicitate în scopuri caritabile.

Premii: Premiul pentru scenariu - Festivalul Tibor Vichta, 2008; Premiul Art Cinema CICAE - Festivalul de film de la Cannes, 2008.

Website: www.blindloves.com









Ora 20:00
Wolke 9 / În al nouălea cer / Cloud Nine

Germania, 2008 (98 minute)
Dramă romantică. Film interzis tinerilor sub 18 ani

Regia: Andreas Dresen
Scenariul: Andreas Dresen, Jorg Hauschild, Laila Stieler, Conny Ziesche
Imaginea: Michael Hammon
Montajul: Jorg Hauschild
Sunetul: Peter Schmidt
Cu: Ursula Werner, Horst Rehberg, Horst Westphal, Steffi Kuhnert
Distribuit de: Senator Film

"Nu am căutat să provocăm scandal sau să şocăm lumea, ci mai degrabă să le spunem: uitaţi cum stă treaba, toţi îmbătrânim, nimeni nu scapă de asta." (Andreas Dresen)

După 30 de ani de căsnicie cu Werner, Inge, o femeie de 60 de ani, începe o aventură amoroasă cu Karl, un bărbat şi mai în vârstă. Filmul abordează două teme tabu: dragostea şi sexualitatea după 60 de ani.

Andreas Dresen şi-a început cariera de regizor şi scenarist imediat după 1990 şi este, în prezent, unul dintre cei mai de succes regizori germani. Primul mare succes l-a avut cu filmul Nachtgestalten (1999), pentru care a fost nominalizat la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin. Alte filme ale sale nominalizate pentru diverse premii internaţionale: Stilles Land (1992) - filmul său de debut, Die Polizistin (2000), Halbe Treppe (2002), Sommer vorm Balkon (2005).

Premii: Un Certain Regard - Jury Coup de Coeur, Festivalul de film de la Cannes, 2008; Cea mai bună actriţă - Geneva Cinema Tout Ecran, 2008; Premiul Trieste - Festivalul de Film de la Trieste, 2009.

Website: www.wolke9.senator.de




Descarcă programul Festivalului Filmului European 2009 aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus