mai 2009
Festivalul filmului european 2009
Duminică, 10 mai 2009, Muzeul Ţăranului Român
Ora 18:30
Las 13 rosas / 13 trandafiri / 13 Roses

Spania, 2007 (132 minute)
Dramă

Regia: Emilio Martinez-Lazaro
Scenariul: Emilio Martinez-Lazaro, Pedro Costa
Imaginea: Jose Luis Alcaine
Montajul: Fernando Pardo
Muzica: Roque Banos
Cu: Pilar Lopez de Ayala, Veronica Sanchez, Marta Etura, Felix Gomez, Fran Perea
Distribuit de: Television Espanola

Filmul are la bază un caz real, un capitol dramatic din istoria Spaniei, care se desfăşoară pe fundalul intrării în Madrid, în 1939, a trupelor franchiste. El spune povestea a 13 femei care au fost condamnate la moarte de către un tribunal militar pentru nişte crime pe care nu le-au comis. Soarta le este pecetluită în momentul în care doi ofiţeri militari franchişti şi o femeie au fost omorâţi într-un atac al revoluţionarilor de stânga. Drept pedeapsă, regimul ordonă executarea unor prizonieri (48 de bărbaţi şi 13 femei), deşi aceştia nu aveau nicio legătură cu acel plan. Cele 13 femei erau deja în închisoare la momentul asaltului, fiind arestate la sfârşitul războiului civil pentru că erau simpatizante ale republicii spaniole. Au fost supuse unor interogatorii şi torturii crâncene, după care au fost executate, pe 5 august 1939.

Emilio Martínez-Lázaro a realizat primul său scurtmetraj The Circumstances of the Miracle, în 1968. L-a reeditat în 1972 şi l-a redenumit The Road to Heaven. Primul lungmetraj, Blood Cake (1971), este urmat de What Max Said (1978), cu care a câştigat Ursul de Aur la Berlin.

Premii: Cea mai bună coloană sonoră, cel mai bun actor în rol secundar, cele mai bune costume, cea mai bună imagine - Premiile Goya, 2007; Cea mai bună actriţă debutantă - Premiile Turia, 2008.

Website: www.las13rosas.com



Ora 21:00
Kirschblüten - Hanami / Flori de cireş / Cherry Blossoms - Hanami

Germania, 2008 (127 minute)
Dramă romantică

Regia şi scenariul: Doris Dorrie
Imaginea: Hanno Lentz
Montajul: Frank C. Muller, Inez Regnier
Muzica: Claus Bantzer
Cu: Elmar Wepper, Hannelore Elsner, Nadja Uhl, Maximilian Bruckner, Aya Irizuki, Felix Eitner
Distribuit de: Majestic - Filmverleih

Când află că soţul ei, Rudi, este grav bolnav, Trudi decide să nu îi spună. Îi propune să viziteze copiii, dar cum aceştia par absorbiţi de propriile lor probleme, Trudi şi Rudi pleacă într-o călătorie la Marea Baltică. Acolo, Trudi moare pe neaşteptate. Rudi realizează că soţia lui îşi dorise altă viaţă, fiind pasionată de Japonia, şi începe să vadă, dintr-o altă perspectivă, visul la care ea renunţase. Aşa se hotărăşte să meargă în Japonia, unde are loc sărbătoarea florilor de cireş, Hanami.

Doris Dörrie şi-a început cariera de regizor de film în a doua jumătate a anilor 1970. Celebritatea internaţională i-a adus-o comedia romantică Manner... din 1985. Cu un buget de numai 400.000 de dolari, Manner... a fost cel mai de succes film german din 1986, cu cinci milioane de spectatori în Germania şi şase milioane la nivel internaţional. Au urmat apoi Paradies (1986), Ich und Er (1988), Happy Birthday, Turke (1992). Filmul Keiner liebt mich (1994) a obţinut medalia de aur la Premiile filmului german pentru cea mai bună actriţă (Maria Schrader). Pentru rolul din Der Fischer und seine Frau (2005), sub bagheta lui Doris Dorrie şi după basmul fraţilor Grimm, Alexandra Maria Lara a obţinut premiul pentru interpretare la Festivalul Internaţional de Film de la Milano.

Doris Dorrie este şi o scriitoare de succes. În ultimii 12 ani a publicat mai multe volume de nuvele şi un roman şi a scris scenariul pentru o parte dintre filmele sale.

Premii: Cea mai bună producţie, cel mai bun actor - Premiile filmului bavarez, 2008; Premiul de aur pentru cele mai bune costume, Cel mai bun actor într-un rol principal - Premiile filmului german, 2008; Premiul de argint pentru cel mai bun film - Premiile filmului german, 2008; Golden Space Needle Award - Festivalul Internaţional de Film de la Seattle, 2008.

Website: www.kirschblueten-film.de










Descarcă programul Festivalului Filmului European 2009 aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus