mai 2009
Festivalul filmului european 2009
Duminică, 10 mai 2009, Cinema Studio
Ora 18:00
Home / Acasă

Elveţia / Franţa / Belgia / 2008 (97 minute)
Dramă

Regia: Ursula Meier
Scenariul: Ursula Meier, Antoine Jaccoud, Olivier Lorelle, Gilles Taurand, Raphaelle Valbrune
Imaginea: Agnes Godard
Montajul: Susana Rossberg
Sunetul: Luc Yersin
Cu: Isabelle Huppert, Olivier Gourmet, Adelaide Leroux, Madeleine Budd, Kacey Mottet Klein
Distribuit de: Independenţa Film

Home este imaginea inversată a unui road movie. E multă "mişcare", dar nu călătoreşte nimeni niciunde. Viaţa personajelor se desfăşoară nu pe şosea, ci pe marginea ei. Legăturile intime dintre personaje sunt accentuate de autostradă, care devine ecranul pe care fiecare îşi proiectează nevrozele. O poveste contemporană despre familie, despre izolarea care se transformă în nebunie, dar şi o oglindă a acestei lumi - violentă, agresivă şi poluată.

În mijlocul unui ţinut liniştit şi pustiu se întinde o autostradă dezafectată. Pe marginea ei, la doar câţiva metri de parapet se află, izolată, o casă cu grădină. În această casă trăieşte o familie care încearcă să salveze aparenţele unei vieţi normale, atunci când lucrările se reiau şi autostrada este repusă în funcţiune.

Ursula Meier s-a născut în 1971 la Besancon, are naţionalitate franco-elveţiană, a studiat regia la Institut des Arts de Diffusion (IAD) în Belgia şi a fost, la câteva filme, asistenta lui Alain Tanner. A realizat mai multe scurtmetraje de ficţiune (Tous a table - 2001, Des heures sans sommeil -1999), şi documentare (Autour de Pinget - 2000, Pas les flics, pas les noirs, pas les blancs - 2001) şi Des epaules solides - 2002. Home este debutul ei în lungmetraj de ficţiune.

Premii: Premiul Quartz pentru cel mai bun film, cel mai bun scenariu, cel mai bun actor debutant - Premiile Cinematografiei Elveţiene, 2009; Marele Premiu pentru lungmetraj, Premiul criticii şi Premiul franco-german al tinerilor - Festivalul Internaţional al filmului francofon de la Tubingen-Stuttgart, 2008; Silver Astor - pentru cea mai bună actriţă, Premiul pentru cea mai bună imagine - Festivalul Internaţional de la Mar de Plata, Argentina, 2008; Premiul FIPRESCI la Festivalul Internaţional de film de la Reykjavik, 2008; Bayard d'Or pentru cea mai bună imagine - Festivalul Internaţional de film francofon de la Namur, 2008.

Website: home-lefilm.blogspot.com

















Ora 20:00
Les Plages d'Agnès / Plajele lui Agnès / The Beaches of Agnès

Franţa, 2008 (110 minute)
Documentar biografic

Regia şi scenariul: Agnes Varda
Imaginea: Helene Louvart, Alain Sakot, Julia Fabry, Jean-Baptiste Morin, Agnes Varda
Montajul: Baptiste Filloux, Jean-Baptiste Morin, Agnes Varda
Muzica: Joanna Bruzdowicz, Stephane Vilar, Paule Cornet
Cu: Agnes Varda, Andre Lubrano, Blaise Fournier, Vincent Fournier,
Distribuit de: Roissy Films

Filmul este un autoportret al lui Agnes Varda, care ne dezvăluie aspecte din viaţa ei de fotograf, scenarist, documentarist, cineast, artist plastic, soţie şi mamă.

"Ideea mi-a venit într-o zi când eram pe plaja de la Noirmoutier. Mi-am dat seama atunci că viaţa mea fusese marcată şi de alte plaje. Plajele au devenit pretexte şi capitole naturale ale filmului", a scris regizoarea pe website-ul www.cine-tamaris.com

Revenind pe plajele care au marcat diferite etape din viaţa ei, Agnes Varda îşi pune pe ecran amintirile cu ajutorul unor imagini, reportaje şi fragmente din filmele ei. Aflăm de prietenia cu Jean Vilar, creatorul festivalului din Avignon, de călătoriile în China şi în Cuba, despre debutul lui Philippe Noiret şi despre Jacques Demy, alături de care şi-a petrecut aproape 30 de ani din viaţă.

Agnès Varda şi-a început cariera ca fotograf, după ce a studiat fotografia la Şcoala de arte frumoase din Paris. Primul film l-a realizat în 1954: La pointe courte, avându-l în distribuţie şi pe Philippe Noiret. Au urmat apoi o serie de documentare şi scurtmetraje, iar în 1962 Cléo de 5 à 7, nominalizat la premiul Palme d'Or la Cannes din acelaşi an. Următorul film de lungmetraj, Le bonheur (1965) a câştigat Ursul de Argint la Festivalul de film de la Berlin. A urmat apoi Les creatures (1966), cu Catherine Deneuve în rolul principal. Între filmele sale de ficţiune s-au mai aflat Lions love (1969), L'une chante, l'autre pas (1977), Sans toi ni loi (1985), Jacquot de Nantes (1991), dedicat soţului ei, Jacques Demy, după pierderea acestuia. Ca omagiu pentru soţul ei, a realizat două documentare Les Demoiselles ont eu 25 ans (1993), legat de filmul Les Demoiselles de Rochefort din 1967, şi L'univers de Jacques Demy (1995). Pe parcursul carierei sale a realizat şi alte filme documentare, pe diverse teme.

Premii: Premiul Cesar pentru cel mai bun film documentar, 2009; Premiul Henri Langlois, 2009; Cel mai bun film francez, 2008 şi Steaua de Aur pentru film documentar, 2008 - Sindicatul francez al criticilor de film Mostra de la Veneţia, 2008.

Website: www.cine-tamaris.com




















Descarcă programul Festivalului Filmului European 2009 aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus