mai 2009
Festivalul filmului european 2009
Nu, ediţia a XIII-a nu e cu ghinion. Mai întâi de toate pentru că, iată, Festivalul există. Nu s-a speriat de criza economică, nici de criza spectatorilor din sălile de cinema şi nici de diversitatea de gusturi specifică spaţiului european.

În acest an, FFE reuneşte filme mai diverse ca oricând. Se găseşte ceva care să i se potrivească oricui. Sunt comedii la care se râde sincer, comedii dramatice care stârnesc zâmbete mai temperate, drame care ne aduc cu picioarele pe pământ, fantezii pentru visători, documentare (mai noi în festival) şi mai ales un joc permanent de ficţiune şi realitate. Filme de tot felul.

FFE a creat deja o tradiţie pentru că selectează, de fiecare dată în luna mai, filmele recente din ţările europene. Este o ocazie bună pentru cinefili de a vedea, reunite într-un program coerent, care sunt tendinţele şi opţiunile diverselor generaţii de regizori şi scenarişti. Iar pentru publicul mai puţin specializat, este prilejul de a afla şi poveştile altora, aşa cum pot fi ele redate prin intermediul peliculei.

Cinematograful (poate că cel european cu precădere) continuă să fie un canal bun de dialog între culturi şi un prilej de a ne cunoaşte vecinii de continent. Filmul păstrează încă puterea (magică) de a aduna în sala de cinema oameni diferiţi, care nu se cunosc, dar care trăiesc timp de două ore, împreună, o poveste. Continuă şi povestea noastră. Vă invităm să faceţi parte din ea. (Echipa Festivalului Filmului European)

Într-o ţară în care distribuţia de film e precară şi majoritatea televiziunilor nu cultivă filmul de artă, de autor, Festivalul Filmului European e o ocazie pentru publicul autohton să guste din creaţiile cineaştilor europeni. De la primele ediţii m-am numărat printre spectatorii acestui eveniment şi vă invit să ne bucurăm împreună şi anul acesta de filme recente europene. (Marian Crişan, ambasador onorific al Festivalului Filmului European)

Descarcă programul Festivalului Filmului European 2009 aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus