mai 2009
Festivalul filmului european 2009
Luni, 11 mai 2009, Cinema Studio
Ora 18:00
Instalacija ljubezni / Instalaţia iubirii / Installation of Love

Slovenia, 2007 (96 minute)
Comedie dramatică

Regia: Maja Weiss
Scenariul: Zoran Hocevar, Maja Weiss
Imaginea: Bojan Kastelic
Montajul: Peter Braatz
Muzica: Chris Eckman
Cu: Bernarda Oman, Igor Samobor, Brane Zavrsan, Branko Jordan, Desa Muck

"O poveste despre căutarea iubirii sau despre cum se poate redescoperi dragostea în viaţa noastră - dragostea în sensul ei larg. Instalaţia iubirii este o satiră nebună şi bizară, construită sub forma unui film în film, care glorifică iluziile de orice fel: romantice, artistice, cele de la început şi cele de pe urmă. Acesta este manifestul meu de iubire pentru arta de a face film." (Maja Weiss)

Mojca este o femeie de vârstă medie, elegantă şi plictisită, mamă a doi copii, mare admiratoare şi colecţionară de opere de artă, acum căsătorită cu Vasko, un înstărit vânzător de carne. Veşnic în căutarea iubirii şi pasiunii, îl redescoperă pe Milos, fostul ei iubit din adolescenţă, acum un faimos artist video. Fără să-şi dea seama, Mojca devine obiectul unei noi instalaţii video pe care Milos o pregăteşte cu ajutorul fiicei Mojcăi. Vânătoarea ei după dragoste devine o aventură pentru orice persoană implicată în film, inclusiv pentru echipa de filmare.

Maja Weiss s-a născut în 1965, a studiat regia la AGRFT, Ljubljana şi este printre puţinii regizori sloveni care se bucură de succes în afara ţării, filmele ei abordând teme precum graniţele, relaţia mamă-fiu, sexul, laicitatea şi catolicismul. Instalaţia iubirii este al doilea lungmetraj, după Guardian of the Frontier, cu care a câştigat Premiul Manfred Salzgeber pentru cel mai inovativ film la Berlinală, în 2002. Maja a realizat peste 30 de documentare, scurtmetraje şi mediumetraje şi este membru al Academiei Europene de Film.

Premii: Premiul Vesna pentru cel mai bun actor în rol secundar; Menţiune specială - Festivalul de film de la Trieste, 2008.











Ora 20:00
Mutluluk / Fericire / Bliss

Turcia / Grecia, 2007 (126 minute)
Dramă

Regia: Abdullah Oguz
Scenariul: Kubilay Tuncer, Abdullah Oguz, Elif Ayan, Sirri Sureyya Onder, Zulfu Livaneli
Imaginea: Mirsad Herovic
Montajul: Levent Celebi, Abdullah Oguz
Muzica: Zulfu Livaneli
Cu: Talat Bulut, Ozgu Namal, Murat Han
Distribuit de: Intramovies

Filmul este o adaptare după romanul cu acelaşi nume al lui Zulfu Livaneli şi prezintă povestea unor oameni aflaţi în căutarea libertăţii şi fericirii, care se zbat pentru o a doua şansă în viaţă, încercând să-şi depăşească destinul.

Tânăra Meryem este violată, iar tradiţia locului cere ca ea să fie omorâtă pentru a salva onoarea familiei. Cemal, fiul căpeteniei satului, primeşte această misiune, dar se răzgândeşte în ultimul moment. Cei doi fug şi sunt urmăriţi de localnici. Din fericire, întâlnesc un om carismatic, Irfan, fost profesor universitar, care plecă într-o călătorie pe mare şi căută echipaj. Irfan fuge şi el de ceva din trecutul său - un mariaj ratat şi o viaţă searbădă. Cei trei pornesc intr-o călătorie care le va schimba existenţa.

Abdullah Oguz este actor, scenarist, regizor şi producător. Din filmografia sa fac parte: Sicak (2008), O şimdi Mahkum (2005), Asmali Konak: Hayat (2003) şi serialele de televiziune Estagfurullah Yokuşu (2003), Karaoglan (2002), 90-60-90 (2001), Son soz sevginin (1993).

Premii: Cel mai bun actor, cea mai bună actriţă, cel mai bun machiaj, cea mai bună muzică, cel mai bun sunet - Festivalul de film Golden Orange, Antalya, Turcia, 2007; Premiul special al juriului - Festivalul Internaţional de film Kerala, India, 2007; Premiul Publicului - Festivalul Mediteranean de Film de la Montpellier, Franţa, 2007.

Website: www.mutlulukfilm.com


Descarcă programul Festivalului Filmului European 2009 aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus