mai 2009
Festivalul TIFF 2009
Mediafax, cel mai mare furnizor de informaţie generală şi de afaceri din România, va acorda Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secţiunea scurt-metraj la Festivalul Internaţional de Film Transilvania - TIFF 2009, ce va avea loc între 29 mai şi 7 iunie 2009 la Cluj-Napoca.

Premiul va răsplăti cel mai bun film dintre cele şapte scurt-metraje selectate în această secţiune de organizatorii TIFF: Bric-Brac (regia Gabriel Achim), Nunta lui Oli (regia Tudor Jurgiu), Renovare (regia Paul Negoescu), Pentru el (regia Stanca Radu), 11 PM (regia Alex Sava), Tarantyno (regia Mircea Nestor) şi A Family (regia Emanuel Pîrvu). Atât Bric-Brac, recompensat cu premiul criticii la CineMAiubit, cât şi Renovare au participat în 2009 în competiţia de la Berlinale Shorts, în timp ce Nunta lui Oli a câştigat recent premiul pentru cel mai bun film românesc la Festivalul Internaţional de Scurt şi Mediu Metraj NexT.

Pe lângă aceste scurt-metraje, publicul de la Cluj va putea vedea între 4 şi 6 iunie 2009, în cadrul Zilelor Filmului Românesc, o selecţie de lung-metraje de ficţiune şi documentare ce include unele dintre cele mai aşteptate filme româneşti ale anului. Astfel, Amintiri din Epoca de Aur (filmul colectiv scris şi produs de Cristian Mungiu) şi Poliţist, Adjectiv (scenariul şi regia Corneliu Porumboiu) vor fi proiectate în premieră absolută pe ecranele din România la TIFF, la câteva zile după ce vor fi prezentate la Cannes, în secţiunea Un Certain Regard. Pescuit sportiv (regia Adrian Sitaru) şi Cea mai fericită fată din lume (regia Radu Jude), precum şi documentarele Apocalipsa după şoferi de Alexandru Solomon şi Nunţi, muzici şi casete video de Tudor Giurgiu se numără şi ele printre producţiile româneşti din programul celei de-a 8-a ediţii a festivalului.


Mediafax este partener media exclusiv al Zilelor Filmului Românesc (4-6 iunie 2009) de la TIFF 2009.

"Atât mass-media, cât şi utilizatorii de Internet care accesează site-ul de ştiri www.mediafax.ro află de la jurnaliştii noştri informaţii de încredere, în timp real, despre filmele româneşti prezente şi, de multe ori, premiate în festivalurile internaţionale din ţară şi din străinătate. Premiul oferit de Mediafax la TIFF anul acesta, în cadrul Zilelor Filmului Românesc, este un alt mod de a recunoaşte performanţele unor regizori şi scenarişti români de valoare", spune Raluca Teodorescu, director de marketing Mediafax.


Zilele Filmului Românesc de la TIFF prezintă în fiecare an cele mai noi şi mai aşteptate producţii autohtone de lung şi scurt-metraj. Acesta a fost locul unde au putut fi văzute în premieră în România filmele care au marcat boom-ul cinematografiei româneşti din ultimii ani, de la Occident (regia Cristian Mungiu) la Moartea domnului Lăzărescu (regia Cristi Puiu) şi de la A fost sau n-a fost? (regia Corneliu Porumboiu) la 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile (regia Cristian Mungiu). Pe lângă proiecţiile de filme, cele trei zile dedicate cinematografiei româneşti cuprind sesiuni de workshop-uri şi întâlniri între realizatorii de film din România, producători, agenţi de vânzare şi cineaşti din străinătate.

Descarcă povestea filmelor din TIFF 2009 aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus