mai 2009
Festivalul filmului european 2009
Marţi, 12 mai 2009, Muzeul Ţăranului Român
Ora 18:30
Polustanok / Ultima haltă / The Last Station

Rusia, 2008 (52 minute)
Documentar

Regia: Galina Evtuşenko, Lev Grişin
Scenariul: Alexandr Basov
Imaginea: Leonid Kakazol
Montajul: Natalia Voitsehovitci
Sunetul: Maxim Şulga, Dmitri Ilugdin
Cu: Alexandr Basov (narator), Galina Evtuşenko (narator)
Distribuit de: Rose Film Studio

Acest film dezvăluie multe aspecte necunoscute până acum şi prezintă fotografii originale, repovestind astfel ultimele zile ale scriitorului rus Lev Nikolaevici Tolstoi.

La începutul lunii noiembrie 1910, scriitorul Lev Tolstoi (1828-1910) moare, pe neaşteptate, într-o mică gară de provincie din Astapovo. Nu se ştie unde urma să plece. În perioada respectivă avea, pe de o parte, faimă şi bogăţie, dar, în acelaşi timp, dorea să îşi trăiască viaţa după propriile principii. Îşi părăsise de curând soţia (Sofia) şi proprietatea de familie de la Iasnaia Poliana, unde îşi petrecuse cea mai mare parte a vieţii. Dar de ce voia să scape? Şi încotro se îndrepta?

Galina Evtuşhenko este regizor, documentarist şi producător de filme. Din filmografia sa fac parte, pe lângă cele două documentare incluse în programul Festivalului, Nu-ka otnimi ili fantiki Krasnogo Oktyabrya / Try and Snatch it away! or Bonbon wraps of Red October (2003), I nikto ne znaet / Nobody will know... (2004), Cherdachnaya istoria / The Attic Story (2005), Novye vremena, ili birzha nedvizhimosti / Immovable Property Exchange (2008) ş.a.m.d.

Ora 19:30
Gore umu, ili Eisenstein I Meyerhold: dvoynoy portret / Eisenstein şi Meyerhold: un dublu portret în interiorul unei epoci / "Woe to Wit", or Eisenstein and Meyerhold: A Two-Fold Portrait in the Interior of the Epoch

Rusia, 2003 (65 minute)
Documentar

Regia: Galina Evtuşenko
Scenariul: Lev Roshal
Imaginea: Alexander Dolgin
Montajul: Ilya Ivanov
Muzica: Serghei Prokofiev, Dmitri Şostakovici, Maurice Ravel
Cu: Yuri Belayev (narator), Alexander Galin, Sergei Yursky, Oxana Pototskaya
Distribuit de: Rose Film Studio

Filmul urmăreşte să capteze esenţa umană din vieţile a doi maeştri, reconstruindu-le biografiile, inclusiv o serie de aspecte necunoscute până acum, cu ajutorul unor documente de arhivă, fotografii, cronici, caricaturi şi al memoriilor celor doi. Stilul filmului nu este al unei simple naraţiuni, ci, mai degrabă, al unui spectacol de teatru.

Serghei Eisenstein şi Vsevolod Meyerhold au fost două personalităţi marcante pentru cinematografia şi teatrul din Rusia. Motivul pentru care cei doi mari maeştri sunt prezentaţi împreună în acelaşi film este că amândoi provin din Germania (Meyerhold era evreu, iar Eisenstein de origine lituaniană). Exclus, în tinereţe, din cercul lui Meyerhold, al cărui student fusese, Eisenstein îl descria pe profesorul său ca "divin". Şi scria asta în 1946, în vremuri în care era periculos să se pronunţe numele lui Meyerhold, care fusese arestat în 1939.

Serghei Eisenstein (1898-1948) a fost regizor de cinema. Tehnica sa inovatoare de montaj a fost sursa de inspiraţie a multor cineaşti. Între cele mai cunoscute filme ale sale se află Stachka / Greva (1924), Bronenosets Potyomkin / Crucişătorul Potemkin (1925), Aleksandr Nevski (1938) şi două filme despre Ivan cel Groaznic.

Vsevolod Meyerhold (1874-1940) a fost actor, teoretician şi director de teatru. În punerile sale în scenă, a abordat prezentări moderne, inovatoare. La sfârşitul anilor '30, opera i-a fost interzisă şi a fost arestat de regimul sovietic, fiind executat în 1940.

Ora 21:00
Kipyatok / Clocot / Boiling Water

Rusia, 2008 (98 minute)
Dramă

Regia şi scenariul: Tatyana Firsova
Imaginea: Victor Shestoperov
Montajul: Vincent Devot, Hristo Todorov
Sunetul: Alexandr Sambursky
Cu: Svetlana Lebedeva, Sergei Latkyunkin, Irina Senotova, Constantin Milovanov, Alexandr Vasilevski, Larisa Korshunova, Svetlana Gorchinskaya, Tatyana Golovanova

Un film despre puterea dragostei şi despre consecinţele ei asupra destinului personal. Şi un posibil răspuns la întrebarea: câte poate răbda dragostea?

Galina este casieră la supermarket şi se îndrăgosteşte de un student. Ea vede în asta o scăpare de nenorocirile din familie. Studentul este fericit, pentru că îl ajută să scape de mama sa, foarte severă. Dar, pentru a-şi rezolva problemele materiale, fură produse din magazin, în timp ce Galina lucra la casă. Când cei doi sunt prinşi, ea îşi asumă toată vina şi ajunge la închisoare. Va rezista dragostea lor acestor încercări?

Tatyana Firsova a lucrat mai întâi ca profesor de fizică, după ce a absolvit Institutul de pedagogie din Kiev (Ucraina). A absolvit apoi cursurile superioare de scenariu şi regie de pe lângă Comitetul de Stat pentru Cinematografie al U.R.S.S., cu specializarea de scenarist. A scris scenarii pentru o serie de filme şi seriale, cum ar fi Aeroport (2005). În cinematografie, a debutat cu filmul Ptitsy nebesnye (2007), un film despre un fost director de fabrică şi o fostă directoare a unui institut ştiinţific, care nu-şi mai găsesc locul în lumea de astăzi.

Premii: Cea mai bună imagine, Festivalul de film din ţările CSI, Letonia, Lituania, Estonia "Kinoshock", 2008.






Descarcă programul Festivalului Filmului European 2009 aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus